ideja za pet

10 koraka do čiste zabave: Zaigrajmo mankalu, jednu od najstarijih društvenih igara na svijetu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Oprez, igra je vrlo zabavna i moguće je da je nećete moći prestati igrati jednom kada počnete!

Jeste li ikad igrali ili barem čuli za igru mankala? Nismo ni mi sve donedavno. Posjetili su nas na našem Recikliranom imanju ZMAG volonteri iz Francuske i u trenutku kad smo završili s poslom, pijući čaj uz peć, Hugo je iz svoje torbe izvadio nekakvu drvenu ploču i sjemenke boba. Tada smo prvi put čuli za mankalu, a od trenutka završetka prve partije nismo je mogli prestati igrati. To je igra za dvoje misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike, ali kada se skupi ekipa, svi s guštom prate nadmudrivanja i jedva čekaju svoj red s pobjednikom.

Mankala je jedna od najstarijih društvenih igara na svijetu, a to dokazuju i arheološka istraživanja koja su potvrdila da se igrala još u doba neolita. Igra ima više od 300 naziva i varijacija, ali osnovni je koncept da igrači “siju” i “hvataju” sjeme prebacivanjem sjemenki iz jedne posudice u drugu. Sama riječ “mankala” na arapskom znači “prebacivanje”. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Učenjem mankale razvija se sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike.

JESTE LI ZNALI?

Mankala je došla u Ameriku s porobljenim Afrikancima koji su igrali igru ​​kao djeca

OPREMA

Oprema se sastoji od ploče, najčešće konstruirane od drva s udubljenjima (rupama) u dva reda te s većom rupom za skupljanje sjemena nazvanom mankala. Žetoni za igru su najčešće krupne sjemenke, kamenčići, sitne školjke, pikule ili bilo koji drugi materijal praktičan za igru. Najčešće korištena konfiguracija je 2 x 6 rupa s 48 sjemenki. Možete je napraviti i od kutija za jaja, dok na pješčanoj plaži možete samo udubiti rupe i zaigrati mankalu. Kako smo se svi brzo “navukli” na igru, odlučili smo je izraditi za one koji nemaju alat ili vremena sami napraviti svoju mankalu, a ono po čemu se naše mankale ističu su sjemenke graha tradicijskih sorti koje smo preuzeli iz naše Društvene banke sjemena ZMAG. Na web stranici www.zmag.hr možete naručiti kombinaciju mankale i sorte graha koja vam se najviše sviđa.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Za izradu mankale koristili smo: posušenu stolarsku dasku, ručnu pilu, kutnik, ravnalo, olovku, bušilicu s leptir svrdlom 40 mm, glodalicu s ravnim bitom, brusni papir, glazuru za drvo na vodenoj bazi i valjak.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Na stolarskoj dasci ucrtali smo dimenziju buduće mankala daske 500 x 135 mm.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Skicirali smo 16 krugova promjera 40 mm, a zatim smo 2 rubna kruga sa svake strane spojili u jednu elipsu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Višak stolarske daske odrezali smo ručnom pilom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. Bušilicom smo udubili ucrtane krugove kako bismo dobili rupe. Glodalicom smo spojili 2 rubne rupe.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

6. Brusnim papirom izgladili smo nepravilnosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

7. I tako redom svaku rupu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

8. Glazurom smo premazali ploču.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

9. Ostavili smo da se ploča osuši.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

10. Mankala je spremna za igru.

KAKO IGRATI?

Naučite sva pravila

Krenimo...

Na početku igre vi i vaš protivnik sjedite jedan nasuprot drugog s pločom između vas. Red koji se nalazi bliže vama je vaš red. Svaki igrač s krajnje desne strane svog reda ima proširenu rupu koja se zove mankala. Potrebno je staviti četiri kamenčića u svaku od 12 malih posuda, a mankale ostaju prazne.

Na početku igrač koji igra prvi uzima sve sjemenke iz bilo koje od njegovih rupa iz reda koji pripada njemu. Stavlja jednu po jednu kuglicu u svaku rupu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako igrač prilikom stavljanja graha dođe do protivničke mankale, preskače je i stavlja u sljedeću (svoju) rupu. Ubacuje kamenčić i u svoju mankalu, ali ne i u suigračevu. Ako posljednji kamenčić ubaci u svoju mankalu, ponovno je na redu.

Savjet više

Ako je igrač prvi na potezu, počinje od rupe koja je za četiri rupe udaljena od njegove mankale. Na taj će način posljednji kamenčić pasti u mankalu i dobit će dodatni potez. Ako posljednje sjeme ubaci u svoju praznu malu posudicu, uzima svoje i sjeme iz suigračeve posudice koja stoji nasuprot praznoj posudici u koju je ubacio sjeme i stavlja ih u svoju veliku posudu.

Potom je red na drugom igraču koji igra na isti način. Igra se nastavlja dok jedan od igrača ne ostane bez sjemenki u svom redu ili kada jedan igrač ne može odigrati niti jedan potez. Tada drugi igrač može sve svoje preostale sjemenke iz rupa premjestiti u svoju mankalu.

Pobjednik

Pobjednik je onaj igrač koji ima više sjemena u svojoj mankali, što znači da igrač koji je prvi odigrao sve poteze ne mora biti i pobjednik jer ako ima manje sjemena u svojoj mankali, izgubio je igru.

Možda vam pravila na prvu zvuče vrlo komplicirano, brzo se svladaju čim počnete igrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:36