NE NASJEDAJTE

10 najčešćih zabluda o vrtlarenju: Popis savjeta na koje više nikada ne smijete nasjesti

 SEAHORSE VECTOR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Priznajte, često ste na Googleu tražili pomoć i istraživali kako riješiti neki problem u svojoj zelenoj oazi

Svi smo barem jednom isprobali neki “super” trik s interneta. Najdraži su nam oni ubrzani filmići jer nam se čine najlakši za primijeniti, a rezultati koje prikazuju su instantni i vrhunski. Tko to ne bi htio za sebe?! Pojavom Pinteresta sve je toliko vizualno atraktivno i čini nam se korisno pa jednostavno i mi to želimo isprobati, a kasnije se i pohvaliti kako nam je uspjelo. No, što kada je omjer “stvarno funkcionira” i “koja glupost” u korist ovog drugog? Često se dogodi, kad shvatimo da u praksi neke stvari nisu baš korisne, da se tješimo kako smo od početka to znali jer je logično da nije primjenjivo ili istinito to što smo pročitali. No, ni tada ne odustajemo jer uvijek postoji tračak nade ili barem malo istraživačkog duha u nama koji nas tjera da pokušamo iznova. Kad istražujete po internetu, napomenula bih da obratite pažnju iz kojeg dijela svijeta sadržaj koji čitate ili gledate dolazi i o kojoj klimi se radi, a dobro dođu i komentari čitatelja. Izvukla sam najtipičnije internetske zablude na koje je većina nas “nasjela”, ali kako kaže jedna mudra: “Priznati da smo bili u zabludi samo je priznanje da smo danas pametniji nego jučer” (Johann Kaspar Lavater). Evo nekih vrtnih internetskih zabluda koje su česte i na koje ne biste smjeli više nasjedati.

image
Kutija od jaja je preplitka da bi se u njoj rajčice mogle normalno razvijati
Sudipta De/Unsplash

SIJANJE RAJČICE U KUTIJI OD JAJA

“To je tako slatko i fora izgleda, jednostavno je za izvesti. Želim to napraviti!”, mogu garantirati da je svatko tko sada ovo čita to isprobao. Razočaranje je neizbježno. Naime, kutija od jaja je preplitka, tako da malo zemlje stane u nju, a i treba stalno zalijevati jer kutija upija vodu, tako da se rajčice jednostavno ne mogu normalno razvijati. Dogodi se da sve lijepo nikne, ali se biljkice počnu odjednom polijegati i rušiti. Osim što je kutija nepogodna za biljke, nezgrapna je za korištenje jer se raspada s obzirom na to da je stalno vlažna, a uz sve to zna se razviti i plijesan, koja nikako nije poželjna ni za ljude ni za biljke. Ova zabluda je idealna samo za jedan simpa photoshooting za Instagram.

image
Malčiranje vrta lišćem iz šume može rezultirati velikom količinom puževa
Berislava Picek/CROPIX

FILCANA VUNA GARANTIRANO SPREČAVA RAST KOROVA NA STAZICAMA U VRTU

Nit vodilja je izbaciti korov sa stazica između vrtnih gredica. Samo zamislite kako bi bilo da više ne trošimo vrijeme na dosadno plijevljenje stazica, već se posvetimo nečemu drugome. Princip je sljedeći: poplijevi se buduća stazica, stavi filcana vuna i na nju se pospe drvena sječka. Ovo smo mi Vrtekice iz ZMAG-a isprobale u našem vrtu na Recikliranom imanju. Vunu smo platile kao suho zlato i uvezle izvana. Internetsko obećanje je bilo da smo mirne s korovom barem 5 godina. No, budući da je naše tlo glinovito, a mikroorganizmi u tlu su jako gladni i nemaju baš što za grickati, vuna se raspala i nestala u samo godinu dana. No, ove godine smo napravile bolju varijantu: prvo ide sloj kartona, na njega stari crijep i na kraju drvena sječka. Teško da će se nešto moći provući kroz to.

image
Unsplash
Joel Barwick

PIVOM PROTIV PUŽEVA

Ova zabluda je legendarna. Svi smo ovo isprobali, barem iz očaja. Rezultati su šokantni. Nakon nekoliko dana, kad provjerite koliko je puževa završilo u pivu, ne možete vjerovati i zapitate se: “Kako moj vrt još uopće postoji?!”. To je zato što puževi obožavaju zabave i pivo, a vi ste upravo pozvali sve puževe iz okolice kod vas u vrt. Naime, u vaš vrt su došli svi puževi radiusa kretanja od 150 m. Smrad koji se širi uokolo kada sunce upeče, a zdjelice s pivom i puževima se ugriju je možda i najgore što se dogodi. No, zaboravimo na trenutak sve to, najbitnije je da ste vi proglašeni najboljim susjedom jer ste se žrtvovali i pomogli drugima da se riješe sluzave nemani.

image
Ljuske od jaja pobacane po vrtu
Berislava Picek/CROPIX

POBACANE LJUSKE OD JAJA PO VRTU

Kad ovo vidim, jednostavno se iznerviram. Osim što je estetski neprivlačno, ujedno je i beskorisno. Ako na ovakav način mislimo izvući kalcij za naše povrće, onda nam samo još trebaju kisele kiše koje će otopiti ljusku jajeta jer drugačije nema smisla. Zato je najbolji način ljuske jajeta popržiti, usitniti u prah i preliti jabučnim octom. Nakon 7 dana se dobije otopina koja se razrjeđuje s vodom u omjeru 1:1000, a najbolje ju je folijarno (po listovima) špricati po biljkama.

image
Kora od banane u kompostu
Berislava Picek/CROPIX

KORA OD BANANE U KOMPOSTU

Svi koji kompostiraju znaju da se kora od banane ne raspada, osim ako u vrtu imate svoje drvo banane ili kupujete organic, na što odnedavno možete naići u dućanima. To je voće, nažalost, toliko tretirano protiv svega i svačega tijekom uzgoja, čak i protiv propadanja, jer ipak mora prijeći dalek put, tako da se jednostavno ne kompostira. Možete ju slobodno baciti u vanjski veliki komposter, ali ju izbjegavate u malim komposterima u stanu jer bezveze zauzima mjesto u kanti, a s otrovima u sebi zapravo šteti vašim mikrićima koji malo uspore s radom.

image
Sijanje sjemena u glistinac
Berislava Picek/CROPIX

SIJANJE SJEMENA U GLISTINAC

Nakon drugog puta prestala sam sijati direkt u glistinac jer sam saznala zašto mi klijanci odjednom nestanu. Zna se dogoditi da u glistincu naiđete na kokone (jajašaca) glista. Kad se izlegnu male glistice, jako su gladne, pa navale na mladu svježu biljčicu.

image
Kontejneri za presadnice od stiropora nisu štetni kako se često može čuti
Berislava Picek/CROPIX

KONTEJNERI ZA PRESADNICE OD STIROPORA ISPUŠTAJU ŠTETNE TVARI

Zanemarite te priče. Bolja je vaša presadnica koja je bila kratko vrijeme u kontejneru od stiropora nego zrak koji dišete ili svježe voće i povrće iz dućana. Tu vas može smetati samo to što se kontejneri lako lome i stalno trošite novac kupujući nove.

image
Berislava Picek/CROPIX

MATIČNJAK U GREDICAMA PRIVLAČI PČELE

Imam kolegicu koja uvijek kada plijevimo ostavlja trpuce, djeteline i presađuje matičnjake jer oni privlače dobre kukce u vrt. Kad se matičnjak udomaći u vrtu i kad mu je baš super, jednostavno preuzme kontrolu. Naraste prevelik, širi se preko stazica, još malo pa ćete imati umjesto vrta rasadnik matičnjaka. Ali, eto, moja kolegica Suseda je sretna, zajedno s pčelama.

image
Unsplash
Jed Owen

MALČIRANJE VRTA LIŠĆEM IZ ŠUME

Neki ljudi jednostavno imaju sreću. Jednog sunčanog dana otišli su u predivnu šetnju šumom, uzeli fino poluraspadnuto lišće s puno različitih mikroorganizama, bogato hifama gljiva. Došli su doma, malčirali svoj vrt i “ludilo”, sve je bolje nego prije, a svi mi ostali smo se zeznuli. Pripazite, mogli biste se godinama boriti s puževima koje ste preselili u svoj vrt jer se često u šumskom lišću nađu jajašca puževa.

image
Berislava Picek/CROPIX

MALČIRANJE SLAMOM NIJE EKOLOŠKI

Žitarice se tretiraju herbicidima i to je razlog zbog kojeg slama nije ekološka. Sve ima svoju karencu, dok vama dođe slama za malčiranje, ona je već u redu za primjenu i nema straha da ćete kojim slučajem onečistiti vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:30