Video

20 godina nije okopao, zalijevao i gnojio vrt, no i dalje uzgaja do 2 tone krumpira: Napravio nešto zbog čega mu se divi cijeli svijet

 Youtube/Printscreen/enkha10

Pametno vrtlarstvo ne znači težak rad i trud. Naprotiv, to je savršen način da iz prirode izvučete najbolje. Selo Šušnskoje na obalama rijeke Jenisej u Rusiji obiluje neplodnom zemljom, dok ljeti temperatura zna prijeći 35 stupnjeva Celzijevih, a zimi se može spustiti i do -45 stupnjeva Celzijevih. Zbog nepovoljne klime kiše i snijega gotovo da i nema, pa su suše tako velike. Ali jedan čovjek u ovim (ne)uvjetima ubire nevjerojatne plodove: krumpir, rajčicu, mrkvu, bobičasto voće uzgaja kao na nekom najplodnijem tlu.

Koja je njegova tajna? U pametnom vrtu! On kaže da njegov vrt nije vidio ni lopatu, ni motiku, ni plug, ali se plodno tlo svakih 10 godina produbljuje za 30 do 40 centimetara. Tlo je postalo toliko rahlo da se rezači rajčice mogu lako utisnuti u tlo. Prinos krumpira je 2 tone na 100 m2, dok mrkva i kupus svake godine daju sve bolje urode, prenosi Jedna istina.

Kako mu to uspijeva?

1. Odabrao je najbolje sorte povrća i voća

2. Koristi prirodni uzgoj: uske gredice i malč

- Kod mene su gredice široke 80 cm, s prolazima od oko 1 metar. U prvoj polovici svibnja na gredice nanosi organski otpad (opalo lišće, pokošenu travu, polutrule grane), a zatim preko toga nasuje oko 5 cm zemlje. Zatim se gredica dobro zalije, a onda se u tu zemlju nasele gliste. Tako "uređenu" gredicu ostavlja da miruje do početka ljeta, kada u nju sadi grašak, bob, grah i slično - govori on.

Pogledajte video!

U čemu je svrha: pripremite gredice otprilike dva mjeseca prije sadnje. Stavite organsko gnojivo, a zatim pospite zemljom. Ako ćete saditi u rano proljeće, najbolje bi bilo gredicu pripremiti zimi i pustiti da se "odmrzne". U takve rahle gredice možete posaditi što god želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 09:31