ZLATA VRIJEDE

5 načina na koje možete upotrijebiti ljuske jaja u svom vrtu

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi bacaju ljuske o jaja ni ne znajući sve koristi koje od njih mogu imati za svoj vrt. Ljuske jaja pune su proteina i kalcija, kao i drugih korisnih minerala. Evo pet načina kako ih upotrijebiti u vrtu.

image
/SHUTTERSTOCK

Prirodna gnojidba

Korištenje gnojiva od ljuske jajeta posebno je važno ako planirate uzgajati papriku ili rajčicu. Ove biljke su često pogođene nedostatkom kalcija i ljuske će im biti odličan prirodni izvor tog minerala.

Posudice za sjetvu sjemena

Ovo je odlična ideja ako volite meko kuhana jaja, jer ćete razbiti samo vrh ljuske. Kad pojedete jaje, ispunite ljusku zemljom i posijte sjeme biljke koju želite. Potom ih posložite u karton za jaja. Nakon što sadnice prerastu ljuske jaja, presadite ih.

Suzbijanje štetočina

Oštri rubovi ljuski odvratit će puževe i druge nametnike. Pobacajte ih oko gredice s povrćem i poslužit će kao prirodna barijera.

Hrana za ptice

Ptice mogu imati puno koristi od ljuske jaja. Zdrobite ljuske jaja na komadiće i stavite ih u hranilicu za ptice. Postavite hranilicu blizu svog vrta i ptice će uskoro doći po njih.

Za malčiranje

Nanesite debeli sloj ljuski kako biste spriječili korov. Gnojivo od ljuski će navlažiti tlo i poboljšati plodnost među biljkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 12:16