VRTNA OAZA

8 koraka do povišene cvjetne gredice za vaš savršen vrt

Iz tvrtke Semmelrock Stein + Design savjetuju sve ljubitelje biljaka

Uživate u uređivanju svojih vrtova i zaželjeli ste se promjene? Svojim zelenim oazama možete podariti svjež i jedinstven izgled postavljanjem novih elemenata, poput povišenih cvjetnjaka i povišenih cvjetnih gredica.

Odlična su to hortikulturalna rješenja za uzgoj začinskog ili ukrasnog bilja, ljetnica ili trajnica. Povišene gredice praktičan su izbor ako ne raspolažete s previše vrtnih kvadrata ili ako je zemlja u vašem vrtu loše kvalitete. Kako bismo saznali više o samoj namjeni, ali i izradi tih nadasve raskošnih i šarmantnih vrtnih elemenata, razgovarali smo sa Sanjom Peraković-Medved iz tvrtke Semmelrock Stein + Design d.o.o.

BOLJI UVJETI

Povišeni cvjetnjaci praktično su i dekorativno rješenje u vrtu ili čak na terasi. Biljke zasađene u takvim uvjetima dobivaju bolju drenažu, zbog svoje uzdignutosti od tla, i više Sunčeve svjetlosti, što im jamči optimalne uvjete za rast. Nije zanemarivo da je i takve gredice puno lakše obrađivati jer izbjegavamo saginjanje i potencijalne bolove u leđima - pojašnjava Sanja Peraković-Medved, dodajući da je benefit i mogućnost prilagodbe mješavine zemlje i komposta određenim biljnim vrstama te ugradnja navodnjavanja.

Zbog svega toga vaše će raslinje bujati ljepše nego ikad prije. Sve ljubitelje “uradi sam” projekata oduševit će činjenica da izrada povišenog cvjetnjaka ne zahtijeva puno priprema ili graditeljskih sposobnosti - možete ga samostalno napraviti u vašem vrtu, a u Semmelrocku smo saznali i kako.

- Nakon što ste odredili poziciju budućeg cvjetnjaka, treba pripremiti betonski temelj te početi s lijepljenjem betonskih elemenata - pojašnjavaju stručnjaci iz Semmlerocka.

TEMELJ

Njihovi betonski elementi za gradnju cvjetnjaka isporučuju se kao paketi sa svim potrebnim elementima. Na pripremljeni betonski temelj potom se slažu prema zadanoj shemi te lijepe fleksibilnim ljepilom. Konstrukcije se grade na visini od 30 do 100 centimetara, ovisno o osobnoj želji i potrebi. U nastavku donosimo potrebne materijale, alate, ali i detaljne korake za izradu efektne i višestruko korisne cvjetne gredice koja će vašu viziju vrta podići na višu razinu. Šarmantnog izgleda, praktični i pogodni za uzgoj raznolikih biljnih vrsta, ovi su vrtni elementi odličan izbor za uređenje eksterijera.

Biljke posađene u povišenim cvjetnjacima dobivaju bolju drenažu, a zbog uzdignutosti od tla i više Sunčeve svjetlosti što im daje optimalne uvjete za rast. Nije zanemarivo da su i praktičnije - zbog njihove visine manje se saginjemo pri održavanju, zalijevanju...

Materijali potrebni za izradu cvjetnjaka:

  • tucanik za temelj
  • šljunak
  • cement, pijesak, voda
  • fleksibilno ljepilo
  • Semmelrockovi gotovi elementi za povišene cvjetnjake ili gredice po želji
  • čepasta folija

Alati potrebni za izradu cvjetnjaka:

  • štihača
  • tačke, lopata
  • libela
  • kanta
  • zidarska lopatica
  • gumeni čekić
Uradi sam - koraci izrade cvjetne gredice

1. Temelj za zidove cvjetnjaka iskopati na otprilike 10 cm šire od širine zida cvjetnjaka, okvirne dubine 30 cm.

2. Iskop napuniti slojem šljunka debljine 20 cm. U tačkama, odnosno miješalici pripremiti beton.

3. Na pripremljenu šljunčanu podlogu nanijeti betonski sloj debljine otprilike 10 cm. Libelom provjeriti nagib i pustiti da se stvrdne.

4. Pripremiti fleksibilno ljepilo srednje gustoće.

5. Fleksibilno ljepilo nanijeti u tankom sloju na rubove betonske podloge i lijepiti gotove betonske elemente.

6. Svaki betonski element poravnati gumenim čekićem da bi se istisnulo eventualno suvišno ljepilo - ponavljati postupak dok se ne potroše svi elementi. Prekontrolirati nagib svakog reda libelom.

7. Sve fuge između pojedinačnih elemenata s unutarnje strane popuniti fleksibilnim ljepilom. Na taj način se dobije puno bolja izjednačenost cvjetnjaka.

8. Unutrašnjost cvjetnjaka obložiti čepastom folijom, pri čemu čepove treba usmjeriti prema betonskim elementima. Čepasta folija ljepenka mora biti ispod donjeg ruba pokrovne ploče. Cvjetnjak potom napuniti zemljom i humusom te posaditi biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:38