trošak minimalan

Akademska slikarica kreativna i nakon potresa: Od dijelova dimnjaka napravila lončanice

Dubrovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom Nikolina Šimunović aktivno izlaže svoje radove u zemlji i inozemstvu, a radi i kao nastavnica likovne kulture u jednoj osnovnoj školi
 Berislava Picek/CROPIX
Na ideju sam došla sasvim slučajno. No, pogledajte kako je izradila divne proizvode i inspirirajte se

Nikolina Šimunović je slikarica koja je nakon stresnog potresnog iskustva u Zagrebu odlučila stvari poboljšati, i to kreativno.

Akademskoj slikarici Nikolini Šimunović kreativnost je svakodnevica. Intenzivno izlaže u zemlji i inozemstvu, radi kao nastavnica likovne kulture u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, a bavi se i vođenjem likovnih radionica za roditelje i djecu u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje. Također se bavi uređenjem interijera te oblikovanjem raznih predmeta za dom, poput dijelova namještaja i rasvjetnih tijela.

image
Berislava Picek/CROPIX

“Glavni materijal bile su dimovodne cijevi od terakote i cement, a pritom je najbolje što je trošak minimalan”

image
Berislava Picek/CROPIX

Kreativna je bila i nakon potresa u Zagrebu pa je u cijeloj toj teškoj situaciji uspjela izvući i napraviti nešto dobro. I, naravno, kreativno. Napravila je, naime, lončanice za svoje biljke, i to od dijelova dimnjaka koji se oštetio tijekom potresa.

- Na ideju sam došla sasvim slučajno. Dijelove dimnjaka uočila sam ispred zgrade i jako su mi se svidjeli zbog oblika, materijala i teksture. Dimovodne cijevi od terakote su mi poslužile za lončanice, a posebno mi se svidjela njihova boja, ugravirani dijelovi i tekstura. Jedan dio je poprskan cementom tako da površina izgleda kao apstraktna slika. Nisam trebala ništa posebno intervenirati. Cijevi sam očistila i samo sam laganim crtežom povezala lončanice s ostalim dijelovima balkona tako da bude jedna cjelina - ispričala nam je Nikolina.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Dodala je kako je trošak za izradu ovakvih lončanica minimalan, a najteži je dio bio zapravo prebaciti takve lončanice na balkon.

- Trošak je samo boja za beton. Za one koji nemaju dimnjake naravno da ima alternative, samo treba pustiti maštu na volju. Prednost uvijek dajem odbačenim predmetima u kojima vidim razne mogućnosti primjene - objasnila je i za kraj nam otkrila kako su njoj biljke u životu jako važne, a puno ih ima u svom stanu jer joj daju toplinu i stvaraju ugodniju atmosferu.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Iako mi je stan prepun zelenila, ni balkon ne zaostaje. Oplemenila sam ga cvijećem, posebice divnim ružama, ali i mediteranskim ljepoticama kao što su ružmarin i lavanda. Boravak u ugodnom zelenom okruženju, sadnja i njegovanje biljaka čine me opuštenom - zadovoljno je zaključila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 12:51