BRZO RASTU

Ako se želite zaštititi od pogleda dok uživate u vrtu, ovo su stabla koja će vam to brzo omogućiti

 /SHUTTERSTOCK
Sadnja brzorastućih stabala može vam pomoći da brže dobijete vrijednu privatnost i predstavlja održivu, ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnoj ogradi

Želite li svoje dvorište učiniti privatnijim i ljepšim? Drveće pruža najbolje od oba svijeta, dodajući prirodni izgled i ljepotu gdje god ga posadite. Ovisno o vašim ciljevima, možete koristiti drveće strateški da napravite ogradu, blokirate pogled ili zaštitite svoje dvorište od susjeda i uličnog prometa.

Sadnja brzorastućih stabala može vam pomoći da brže dobijete vrijednu privatnost i predstavlja održivu, ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnoj ogradi - a to je samo početak.

Kada ste u potrazi za dobrim drvećem za privatnost, važno je uzeti u obzir vrijeme rasta. Iako neka od stabala na ovom popisu rastu brže od drugih, jedan od načina da ubrzate svoje ciljeve u vezi s privatnošću je kupnja zrelih stabala, koja su djelomično ili potpuno izrasla.

Međutim, to će koštati više - i postoje posebna pravila kada je u pitanju sadnja zrelih stabala - ali ako tražite brze rezultate, zadržite ovu opciju na svom radaru.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Virginijska borovnica

Ako tražite veliko, grubo stablo koje pruža potpunu pokrivenost, virginijska borovnica je crnogorica za vas. Zimzelene biljke općenito su dobar izbor za cjelogodišnju učinkovitost, što ovo izdržljivo stablo čini odličnom opcijom za ogradu. Njezino aromatično drvo i gusto lišće dat će vašem dvorištu zemljani miris i privući lokalne ptice i druge divlje životinje.

2. Bijela smreka

Za elegantnu, cjelogodišnju pokrivenost, stabla bijele smreke zaslužuju poseban spomen. S prosječnim životnim vijekom od 50 godina, ova impresivna stabla imaju plavo-zeleno lišće koje se spušta prema dolje, stvarajući prirodni zaklon. Stabla bijele smreke daju nevjerojatan izgled svakom dvorištu i ponekad se koriste kao ukrasna stabla.

Za maksimalnu privatnost razmislite o korištenju više stabala bijele smreke kao temelja svoje ograde. Iako će svake godine biti sve više, njihova širina ostaje kompaktna, pružajući zgodnu alternativu kada trebate atraktivnu okomitu pokrivenost u užem prostoru.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Leylandov čempres

Jedno od najpopularnijih stabala za privatnost, čempres Leyland je lijepa, brzorastuća zimzelena biljka koja je izvrsna za čvrstu, punu pokrivenost u velikim dvorištima. Poznato je da dosegnu visinu od 15 metara u samo 15 godina. Kad su posađene u nizu, stvaraju neprobojnu masu grana što ih čini izvrsnim drvećem za zaštitu od vjetra, snijega pa čak i buke.

4. Kineska smreka

Ako vaše dvorište ne može primiti neko od većih stabala, kineska smreka je izvrsna opcija za dvorišta srednje veličine. Posađene u nizu, kineske smreke daju veličanstven, ujednačen izgled svakom dvorištu, a njihovo kompaktno lišće čini ih učinkovitim stablima za zaštitu od vjetra.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Nebeska božikovina

Tražite dobra drvca za privatnost koja zauzimaju vrlo malo prostora? Nebeska božikovina je pravo drvo za vas. Sa zrelom visinom između 2 do 3 metra i širinom od samo pola metra, božikovine se ponašaju kao vrhunska stabla za privatnost koja ujedno štede prostor, a istovremeno pružaju solidnu zaštitu od vjetra, buke i pogleda.

6. Zelena divovska thuja (Arborvitae)

Zelena divovska thuja naširoko se smatra jednim od najboljih stabala za privatnost, što je čini omiljenom gostom u mnogim dvorištima. Izuzetno brzo rastu, brzo osiguravaju privatnost i također su otporne na hladnoću. Mogu preživjeti u raznim klimatskim uvjetima i ne pogađaju ih mnoge štetočine ili bolesti.

Njihov ujednačen stožasti oblik i dosljedna godišnja stopa rasta od 1 do 1.5 metara čine ulaštenu ogradu čije održavanje zahtijeva vrlo malo rezidbe. Možete redovito podrezivati vrhove za klasični dojam francuske renesanse ili ih ostaviti na miru za prirodniji izgled.

image
/SHUTTERSTOCK

7. Cvjetni drijen

Cvjetni drijen je dobro drveće za privatnost ako tražite sezonsku pokrivenost s daškom boje. Dren dolazi u raznim bojama uključujući bijelu, ružičastu i crvenu, a njihove ukrasne bobice učinit će vaše dvorište popularnim među lokalnim crvendaćima, kardinalima i plavim šojkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:57