LAK UZGOJ

Ako želite svježe povrće, a nemate puno prostora, u nekoliko koraka napravite hidroponski vrt

 Unsplash
Dostupni su različiti tipovi hidroponskih vrtlarskih sustava, što ga čini dostupnim svakome tko bi želio uzgajati vlastitu hranu

Bilo da ste zainteresirani za uzgoj malog vrta s hranom kod kuće ili se želite baviti poljoprivredom, hidroponsko vrtlarstvo pruža način za uzgoj svježe hrane bogate hranjivim tvarima, bez pesticida. To je zato što se hidroponsko vrtlarstvo za uzgoj biljaka oslanja na vodu i hranjive tvari umjesto na tlo.

Hidroponski uzgoj ima dodatnu prednost jer se može izvoditi na mjestima koja su prije bila zabranjena za vrtlare i poljoprivrednike, poput malih prostora i područja bez zdravog tla. Također obično koristi manje vode od tradicionalnog vrtlarstva i poljoprivrede. Dostupni su različiti tipovi hidroponskih vrtlarskih sustava, što ga čini dostupnim svakome tko bi želio uzgajati vlastitu hranu - zdravo, lisnato povrće i začinsko bilje tijekom cijele godine!

image
Unsplash

Ako vas zanima koja je hrana najlakša za uzgoj kod kuće ili želite napraviti vrt u gredicama ili vertikalni vrt, budite uvjereni da možete uzgajati vlastitu hranu bez obzira na to koliko prostora imate. Razmotrite neke od ovih kompleta za hidroponski vrt kako biste imali svježu i stalnu opskrbu održivom hranom.

Što je hidroponski vrt?

Budući da hidroponski vrt koristi vodu umjesto zemlje, biljke mogu rasti u zatvorenom prostoru, tijekom cijele godine, na manje prostora od tradicionalnih vrtova temeljenih na tlu. To znači da ako živite u malom stanu ili nemate vanjski prostor, još uvijek možete uzgajati svježu hranu, poput lisnatog povrća i začinskog bilja. Hidroponski uzgojene biljke obično rastu brže, mogu dati veću žetvu od biljaka uzgojenih u tlu i troše manje vode. Možete kupiti hidroponski vrt spreman za upotrebu ili izgraditi vlastiti.

Kako funkcionira hidroponsko vrtlarstvo?

Biljke trebaju sunčevu svjetlost, vodu i hranjive tvari za rast. Obično biljke dobivaju hranjive tvari iz tla, ali "osnova hidroponike temelji se na uzgoju hrane u vodi obogaćenoj hranjivim tvarima". Hidroponski sustav može se programirati kako bi se osiguralo da biljka dobije odgovarajuću vodu, hranjive tvari, svjetlost, pa čak i točnu pH razinu kako bi svakoj biljci osigurala ono što joj je potrebno da preživi i napreduje.

Ovisno o vrsti hidroponskog sustava, korijenje se stavlja ili izravno u vodu s otopljenim hranjivim tvarima ili u medij za uzgoj, poput glinenih oblutaka, perlita, tresetne mahovine ili kokosovih vlakana, gdje će dobiti sve hranjive tvari potrebne za rast. Ako ste učili o organskoj hrani, možete uzgajati i žeti vlastitu u hidroponskom vrtu.

image
Unsplash

Koje biljke mogu rasti hidroponski?

U hidroponskom vrtu može se uzgajati mnoštvo različitih namirnica. Mikrozelenje je među biljkama koje je najlakše uzgajati.

Slično onome što možete uzgajati u dvorišnom visećem vrtu, popularnije povrće koje se uzgaja u hidroponiji uključuje lisnato povrće i salatu. Međutim, složeniji sustavi mogu proizvesti plodovito povrće kao što su rajčice, krastavci, paprike i još mnogo toga.

Koje su prednosti hidroponskog vrta?

Osim što može uzgajati hranu bez zemlje i na malim prostorima, hidroponsko vrtlarstvo može pridonijeti rješavanju društvenih i ekoloških problema.

U regijama s nedostatkom hrane - područjima gdje ljudi nemaju pristup svježem voću ili povrću - hidroponski vrt ili farma mogu biti dio rješenja. Hidroponske biljke mogu rasti 40% do 50% brže i proizvoditi 30% više od biljaka koje rastu u tlu—ne samo da proizvode više proizvoda u kraćem vremenu, nego također, u nekim slučajevima, daju proizvode koji su još bogatiji hranjivim tvarima.

image
Unsplash

Koji su nedostaci hidroponskog vrta?

Kao i većina stvari, hidroponsko vrtlarstvo ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, hidroponski vrt zahtijeva stalni nadzor kako bi se osiguralo da biljke primaju odgovarajuće hranjive tvari i imaju dovoljno vode. Također, hidroponski sustav može biti složen i skup. Postoje i ograničenja u pogledu onoga što dobro raste, tako da ne možete uzgajati sve pod suncem. Na primjer, ako želite imati uspješan urod krumpira ili drugog korjenastog povrća, morat ćete ih uzgajati u vrtu temeljenom na tlu. Vjerojatno ne možete uzgajati ni sobne voćke. Drugi nedostaci, uključuju rizik od bolesti koje se prenose zrakom, kao i veću upotrebu električne energije za rad sustava.

Kako izgraditi hidroponski vrt?

Možete izgraditi nekoliko različitih vrsta hidroponskih vrtova. Izbor za početnike bio bi kultura duboke vode, koja se može izvoditi pomoću plutajuće splavi u rezervoaru ili u kanti. Dizajni se mogu konstruirati s relativnom lakoćom i jeftini su za početak za hidroponski sustav.

RAZLIČITI HIDROPONSKI SUSTAVI:

Wick sustav

Sustav fitilja najlakši je i najjednostavniji sustav za postavljanje, sa spremnikom, pladnjem za uzgoj i fitiljima. U ovom sustavu, biljke se stavljaju u supstrat za uzgoj, kao što je perlit ili mješavina bez zemlje, sa spremnikom postavljenim ispod. Konac ili fitilj od užeta povezuje vodeno-hranjivu otopinu s korijenjem biljke.

Biljke koje trebaju puno vode, kao što je lisnato povrće ili rajčice, neće dobro funkcionirati s ovim sustavom, jer možda neće dovoljno brzo osigurati dovoljno tekućih hranjiva. Ovaj sustav je dobar za bilje i mikrozelenje.

Što će vam trebati:

Spremnik kao što je kanta od 15 litara

Posuda za uzgoj ispunjena medijem poput perlita

Fitilji

Upute korak po korak:

Napunite spremnik hranjivom tekućinom.

Stavite nekoliko niti ili fitilja na dno posude za uzgoj i povežite je sa spremnikom.

Stavite sadnicu ili biljku iznad rezervoara. Fitilj će prenijeti vodeno-hranjivu otopinu izravno do korijena kada je biljka žedna ili spremna.

Sustav dubokovodne kulture

Sustav dubokovodne kulture jedan je od popularnijih i lakših hidroponskih sustava za korištenje. Korijenje biljaka potopljeno je u prozračnu vodu kako bi dobilo dovoljno vode, hranjivih tvari i kisika. Ovaj sustav zahtijeva zračnu pumpu i zračni kamen za održavanje kisika u vodi.

Što će vam trebati:

X-ACTO nož za rezanje platforme od stiropora

Zračni kamen

Zračna pumpa

Kanta od 15 do 25 litara ili drugi neprozirni spremnik za pohranu

Mrežaste posude

Stiropor za korištenje kao splav

Upute korak po korak:

Dodajte vodu i hranjive tvari u neprozirni spremnik ili posudu i napunite do pred vrh

Stavite zračni kamen u vodu i spojite ga na zračnu pumpu koja je blizu (ali ne unutar) rezervoara. Pumpa pomaže u prozračivanju vode kako bi korijenje dobilo dovoljno kisika.

Izrežite svoj stiropor kako biste stvorili splav koja može sjediti i plutati. Izrežite rupe u stiroporu s dovoljnim razmakom između njih da omogućite biljkama prostor za rast.

Zatim stavite svoje biljke u mrežaste posude (poznate i kao mrežaste žardinjere), a zatim postavite mrežaste posude u rupe na splavi od stiropora. Mrežaste posude puštaju korijenje biljaka da izrastaju iz dna i stranica, tako da imaju lakši i bolji pristup hranjivim tvarima i kisiku. Korijenje biljke treba uroniti u prozračnu vodu rezervoara. Ako ne dobiju dovoljno kisika, korijenje se može utopiti.

image
Unsplash

Trebate li izgraditi ili kupiti sustav?

Odabir hoćete li izgraditi ili kupiti hidroponski vrtni sustav svodi se na osobne preferencije, strpljenje i vrijeme. Razmislite želite li provoditi vrijeme radeći sami ili više volite jednostavnost kupnje gotovog hidroponskog vrta. Ako imate um inženjera ili želite projekt, izgradnja vlastitog hidroponskog sustava može biti zabavna, isplativa i malo jeftinija od kupnje gotovog sustava.

Ako želite odmah započeti s uzgojem i želite vidjeti je li hidroponsko vrtlarstvo dobro za vas, odlučite se za unaprijed izrađeni sustav.

Savjeti za održavanje vašeg hidroponskog vrta

Preporučuje se strpljenje i volja učiti iz pogrešaka prije nego što se dalje upustite u hidroponiku. Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za održavanje hidroponskog sustava je redovita izmjena vode. Također je važno vježbati očitavanje senzora za električnu vodljivost (EC) i pH kako biste bili sigurni da se vaše hranjive tvari i sniženi pH pravilno doziraju. Razumijevanje odnosa između biljke i hranjivih tvari ključno je za uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:20