“uradi sam” set

Apsolutni hit: Umjetnička djela u staklenci Ane Hrgovčić, osnivačice brenda BILJKE.PLANTS

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ana Hrgovčić iz Vinkovaca, inače studentica povijesti umjetnosti i filozofije u Rijeci

Upoznajte 23-godišnju Anu Hrgovčić, osnivačicu brenda BILJKE.PLANTS, koja ručno izrađuje samoodržive biljne terarije i kokedame, a nudi i jedinstven proizvod na tržištu - DIY set za samostalnu izradu terarija s biljkama po izboru!

Proljetnu i zimsku karantenu zbog epidemije koronavirusa mnogi su iskoristili ne bi li se posvetili sebi, svojim neotkrivenim talentima, strastima i hobijima vezanim za svijet biljaka, a neki od njih su razvili i zanimljive brendove. Jedna od njih je i 23-godišnja Ana Hrgovčić iz Vinkovaca, koja se u vrijeme lockdowna počela baviti izradom biljnih terarija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prve terarije izradila je za svoj gušt, proučavajući literaturu iz knjižnica i gledajući razne tematske videosadržaje na internetu. Putem njih je stekla potrebno znanje koje je usavršavala u praksi, najviše procesom pokušaja i pogrešaka. Uslijedila je izrada terarija za prijatelje, a kako je interes postajao sve veći, Ana je odlučila podijeliti i proširiti svoje stečeno znanje s drugima. Osnovala je brend BILJKE.PLANTS koji se, osim ručne izrade biljnih terarija i kokedama, bavi i ozelenjavanjem poslovnih prostora, odnosno uređenjem ureda koristeći biljke koje pročišćuju zrak. Tako je uredila urede za Pučko otvoreno učilište u Vinkovcima, a trenutačno radi i na ozelenjavanju tvrtke u Vukovaru. Također organizira radionice na kojima sudionici mogu naučiti nešto novo o biljkama te se sami okušati u izradi. Radionice su za sada na pauzi, a u proljeće slijedi nastavak u prirodnom okruženju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Ana koristi tropske biljke poput fitonija, peperomija, paprati, posebnih vrsta tilandsija i bromelija te mahovinu. Kaže da je trenutačno vrlo tražena i kava
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ono po čemu je njezin brend jedinstven zasigurno je “uradi sam” set pomoću kojeg kupci mogu samostalno dizajnirati i izraditi svoj unikatni biljni terarij. Naime, u setu dolaze pismene i videoupute za izradu i održavanje terarija te zasebni elementi samog terarija kao što su staklenka i pluteni poklopac, kamenje za drenažu, aktivni ugljen, razne biljke, mahovina, ukrasni materijal te pomoćni alat. No, Ana preporuča da se sve radi rukama, baš kao što i ona radi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Super je osjećaj zaprljati ruke te na kraju dana biti ponosan na ono što si napravio - kaže. Osim DIY seta, nudi i gotove biljne terarije.

- Naši biljni terariji su samoodrživi ekosustavi u kojima se biljke zalijevaju putem kondenzacije, a kisik i hranu proizvode procesom fotosinteze. Biljke se u terarijima nalaze u idealnim uvjetima, što znači da mogu preživjeti dugi niz godina, a budući da je riječ o živim bićima koja osjećaju prostor, one u njima ne rastu velikom brzinom te su im novi listovi koje izbace puno manji - pojašnja Ana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Bitno je, dodaje, koristiti biljke koje vole visok stupanj vlage. Ana koristi tropske biljke poput fitonija, peperomija, paprati te posebnih vrsta tillandsija i bromelija, kao i gotovo sve vrste mahovine. Trenutačno je apsolutni hit kava.

A koje je idealno mjesto u domu za terarij? Dva do tri metra od prozora, na svjetlijoj poziciji, ali bez direktnog doticaja sa suncem, kaže Ana. Isto tako, terarij ne bi smio biti u blizini jakog izvora topline.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kako bi terarij ostao zdrav, treba redovito uklanjati suhi otpadni materijal kako se ne bi stvorila plijesan. Ako se list reže, potrebno je prozračivanje terarija na 48 sati, kako bi rana zacijeljela, te blago zalijevanje. Ako se nakon nekoliko dana terarij ne zamagli, odnosno ako se ne stvori kondenzacija, treba ga još malo zaliti. Izrađujemo i bioaktivne terarije s bubama koje su oku nevidljive, ali su itekako korisne jer jedu plijesan i tvari koje se raspadaju, a na taj način stvaraju humus - kaže Ana i ističe kako pri izradi terarija treba biti precizan, ali i strpljiv. Ipak su to umjetnička djela i žive skulpture.

Više na www.biljke.plants.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 16:10