DEKO TRND

Banana, trenutno najpoželjnija biljka u interijerima

Glavna zvijezda interijera, egzotično stablo banane

Podrijetlom iz Istočne Azije, banana je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka s više od 400 vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Sve se više trudimo unijeti djeliće prirode u svoj dom pa se tako sve češće može u interijerima primijetiti i pravo pravcato drveće poput masline, smokve i lijepih razgranatih palmi koje unose dobrodošlo zelenilo u prostore. Jedan od trendova koji se može primijetiti sve je veći interes za drvo banane, egzotičnu biljku s velikim glatkim listovima. Ako ste razmišljali o stablu banane kao novom dodatku vašem kućnom vrtu u nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta i pogledajte izvrsne interijere u kojima je glavna zvijezda upravo banana!

Kada kupujete drvo banane uzmite u obzir veličinu posude u kojoj se nalazi, visinu biljke i broj biljaka po tegli. Listovi banane su osjetljivi pa ih je pri transportu potrebno zamotati kako bi se spriječilo oštećenje lista i šteta nastala pod utjecajem hladnoće.

Prilikom kupnje obavezno potražite znakove bolesti i nametnika. Najčešći su nametnici lisne i štitaste uši čiju prisutnost možete uočiti u obliku ljepljivog i prozirnog smolastog materijala koji ove životinjice izlučuju čak i ako ih ne vidite na prvi pogled. U posebno suhim uvjetima na drvetu banane može se pronaći i crvene grinje pa obratite pozornost i dobro pregledajte svoju novu biljku.

A post shared by Stellabyrosa (@stellabyrosa) on

Drvo banane voli tople uvjete i ne podnosi temperature ispod 11 stupnjeva Celzijusa. Važno je da vaša banana dobiva puno dnevnog svjetla, no izbjegavajte stavljanje ove biljke na direktno sunce.

Banana ima velike listove što znači da iz biljke svakodnevno isparava puno vlage pa ju je stoga potrebno često zalijevati. Pritom pripazite da ne natopite previše zemlju odjednom jer to može prouzročiti truljenje korijena te potom narušiti razvoj biljaka.

Svaka dva tjedna dok zalijevate svoju bananu dohranite ju tekućim gnojivom kako bi vaše drvo raslo zdravo i lijepo.

Ako vaša biljka raste i postaje čak i malo prevelika uklonite neke od nižih listova sa stabljike kako biste omogućili rast novih.

A post shared by Honia (@theseplacesbyhonia) on

Kao kućna biljka banana rijetko nosi plodove. Čak i ako je moguće, potrebno je više od tri godine da se pojave prvi cvjetovi koji su potrebni za nastanak ploda. Kako bi vaša banana procvala držite ju na mjestu s puno svijetla i visokom temperaturom te se oboružajte strpljenjem.

A post shared by Plein515 (@plein515) on

Bananu možete smjestiti u vrt na sunčano i zaštićeno mjesto počevši od sredine travnja pa sve do sredine listopada. Smjestite ju u unutrašnjost da prezimi hladne mjesece, a potom ju postepeno izlažite sve većoj količini sunčeve svjetlosti u proljeće kako biste spriječili da se sprže njeni listovi.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 22:20