SKLADIŠTI PAMETNO

Banane pocrne već za par dana, ali ako ih čuvate na ovaj način s tim više nećete imati problem

 Giorgio Trovato/Unsplash

Recite zbogom frustraciji kada shvatite da su vam se banane pocrnile samo nekoliko dana nakon kupnje. Uz ovu metodu čuvanja, vaše banane mogu ostati svježe do dvije godine.

Kada kupujemo banane, uobičajeno je da se brzo pokvare, pocrne i strunu u roku od nekoliko dana. Međutim, postoji specijalizirana tehnika koja im može znatno produljiti vijek trajanja, osiguravajući da ostanu u savršenom stanju oko dvije godine.

Raznolika i zdrava prehrana neophodna je za održavanje zdravog načina života, pri čemu voće i povrće igra ključnu ulogu kao prirodni izvori vitamina i minerala. Banane su, posebno, omiljene mnogima zbog svoje svestranosti u receptima poput pita i smoothieja ili čak kao samostalni međuobrok. Poznate su po visokom sadržaju kalija, zajedno s dobrom mješavinom vitamina A, raznih vitamina B i vitamina C.

Ipak, uobičajeni problem s kojim se suočavamo s bananama je njihovo brzo kvarenje. Unatoč raznim pokušajima da se to spriječi, čini se da je uspjeh nedostižan. Istražimo jednu specifičnu vrstu koja, iako zahtijeva posebnu pozornost na detalje, može čuvati banane svježima i do dvije godine.

​Započnite tako da banani uklonite oba kraja bez guljenja, a voće narežite na komade debljine otprilike dva prsta. Trebat će vam jedna ili više staklenih posuda (otprilike 700 ml) i dodajte sljedeće sastojke ovim redoslijedom: list lovora, dva češnja češnjaka ili dva režnja, dvije ploške čili papričice (prethodno narezane), žličicu sjemenki korijandera, žličicu sjemenki kopra i žličicu miješanog papra (uključujući bijeli, crni, zeleni, ružičasti papar i piment).

Zatim stavite komade banane u staklenku (trebalo bi ih stati oko desetak u navedenu veličinu staklenke) zajedno s još dvije ili tri kriške čili papričice. Dodajte žličicu šećera, jednu i pol žličicu soli, žličicu 70% octa i malo vruće vode.

Prije dodavanja ovih sastojaka ključno je pravilno sterilizirati staklenke. To uključuje korištenje velike količine tople vode. Stavite komad tkanine unutra kako biste zaštitili sadržaj, pazeći da ne dođe u izravan kontakt s potencijalno oštrim rubovima staklenke. Nakon što napunite staklenke svim sastojcima, dobro ih zatvorite kako ne bi ušao zrak i čuvajte ih na hladnom mjestu do dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 20:32