Zlatni cvijet

Biljka koja najbolje pročišćuje krv, ima snažno djelovanje na rad jetre i raste na svakom koraku

 Vlado Kos/CROPIX
Koristi se u brojnim pripravcima poput čaja, ulja..., a od cvjetova se pravi sirup koji je u poznat po iscjeljujućim svojstvima

On je 3 u 1: zaštitnik bilja, gnojivo i lijek. Donosimo kako najbolje upotrijebiti pojedine dijelove maslačka (listove, korijen i stabiljku) te kako brzo i lako napraviti fini i zdravi, iscjeliteljski sirup

Maslačak (Taraxacum officinale) pripada porodici glavočika jezičnjača, od kojih su brojne vrste izrazito ljekovite. U narodu je poznat i pod drugim nazivima kao što su: mliječnjak, radić, žučanik, žutinica, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata i dr.

Biljka koja raste na livadama, travnjacima, uz putove i kanale, česta je i u našim vrtovima pa je mnogi smatraju korovom koji je potrebno ukloniti, niti ne znajući da je teškim bolesnicima itekako potrebna i da je pravi dar prirode svima nama.

image

Vlado Kos/CROPIX

Svi dijelovi biljke - korijen, cvijet, stabljika i list - izrazito su ljekoviti i koriste se u narodnoj medicini za liječenje brojnih bolesti.

Pripravci od maslačka stimuliraju sve žlijezde te pojačavaju izlučivanje žlijezde slinovnice, žlijezda želuca i crijeva, jetre, žučnog mjehura i gušterače.

Čajevi od lista i korijena maslačka potiču metabolizam i stimulativno djeluju na zdrave organe za izlučivanje te izbacuju višak tvari iz tijela.

Svi dijelovi biljke sadrže mliječni sok gorkog okusa koji je zaslužan za rad bronhijalnih žlijezda i pospješivanje iskašljavanja.

Biljka sadrži visok sadržaj kalija te fosfora, kalcija, željeza, natrija, kao i brojne vitamine (posebno vitamin C), eterično ulje, smolu, inulin, šećer, enzime, masne kiseline, sumpor i mnogo drugih ljekovitih tvari.

Maslačak se koristi u brojnim pripravcima poput čaja, tinkture, ulja i macerata, a od cvjetova se pravi izvrstan sirup koji je u narodu poznat po iscjeljujućim svojstvima.

image
Unsplash
Hanna Balan

NAČINI UPOTREBE POJEDINIH DIJELOVA MASLAČKA

U rano proljeće, dok u našim vrtovima još nema zelenog, lisnatog bilja, priroda nam nudi ovu ljekovitu biljku kao izvrsnu proljetnu kuru koja će pročistiti naš organizam od svih nakupljenih toksina nakon zime u kojoj nije bilo zelenog obilja.

Stoga, prihvatimo ovaj dar i koristimo mlade listiće svakodnevno u obliku raznih salata (zelena, miješana, kao dodatak krumpir salati i sl.).

Biljka koja najbolje pročišćuje krv i ima izuzetno snažno djelovanje na rad jetre.

Svojim pročišćujućim djelovanjem maslačak pomaže kod gihta i reume, natečene žlijezde splasnu ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa stabljikama maslačka (dnevno se prožvače pet - deset cvjetnih stabljika). Stabljike djeluju i kod nečistoća kože, lišajeva i osipa. Dvotjedna kura sa stabljikama maslačka pomaže slabim i bolesnim ljudima jačajući njihov organizam i oslobađajući ga od toksičnih tvari.

Korijenje maslačka sirovo ili osušeno koristi se za čaj koji pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće.

Jedna čajna žličica korijena prelije se s 2,5 dl vode i ostavi preko noći. Sljedeći dan se zagrije do ključanja i procijedi. Pije se gutljaj po gutljaj prije i poslije doručka. Kada biljka počne cvjetati (ožujak), možemo krenuti s pripremom sirupa koji osnažuje imunitet pa se posebno koristi kao lijek kod bolesnih i slabih osoba koje su izgubile tek.

image
Unsplash
Ekaterina Kasimova

Podijelit ću s vama izvrstan recept od poznate iscjeliteljice biljem Marije Treben.

SIRUP OD MASLAČKA:

Dvije vrhom pune pregršti cvjetova (oko 4 šake) stavimo u 1 litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo posudu sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći.

Sljedeći dan procijedimo na cjedilu i s obje ruke dobro istisnemo tekućinu iz cvjetova. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo pola limuna (iz organskog uzgoja) isječenog na kriške. Posudu vratimo na štednjak i uključimo ga na najslabije kako bi tekućina isparila bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. Sirup ne smije biti pregust jer se nakon nekog vremena kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne.

Maslačak - biljka koja vrt obogaćuje brojnim mineralima

Prepuna kalija, fosfora, kalcija i željeza, biljka je izvrsna za pravljenje tekućeg gnojiva koje voli plodovito i korjenasto bilje u našim povrtnjacima te sve bobičasto voće, ali i stabla jabuke i kruške. Također, ovo tekuće gnojivo idealno je za zalijevanje gredica prije sadnje jer ih zagrijava i obogaćuje potrebnim mineralima.

Kalij (K) potiče cvatnju i rast plodova. Fosfor (P) igra važnu ulogu za rast korijena. Kalcij (Ca) potiče biološku aktivnost tla, održava stabilnu pH reakciju i štiti biljke od prijevremenog opadanja lišća i plodova, naročito za sušnih razdoblja.

Lišće maslačka bogato je hranjivim tvarima pa je idealno koristiti ga kao malč oko biljaka te kao dodatak kompostu.

ČAJ

Korijenje maslačka sirovo ili osušeno koristi se za čaj koji ima mnoge koristi za korisnika: pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Taj čaj pije se gutljaj po gutljaj prije i poslije doručka.

image
Vlado Kos/CROPIX

PRIPREMA TEKUĆEG GNOJIVA OD MASLAČKA

Ovakav pripravak poboljšava strukturu silicija te stimulira rast biljaka, djeluje na razvoj cvijeta kao i na čvrstoću lista, a djeluje i protiv jabučnog savijača i lisnih grinja. Napravite ga!

image
Ima visok sadržaj kalija te fosfora, kalcija, željeza, natrija, kao i brojne vitamine, eterično ulje, smolu, inulin, šećer, enzim, masne kiseline, sumpor...
Vlado Kos/CROPIX

1 Za pripremu gnojnice potrebno je nabaviti sljedeće: 1 - 2 kilograma listova i cvjetova maslačka, 10 litara vode, plastičnu posudu, prozračnu tkaninu i cjedilo.

image
Vlado Kos/CROPIX

2 Listove i cvjetove maslačka prelijte s 10 litara vode i prekrijte prozračnom tkaninom.

image
Vlado Kos/CROPIX

3 Svaki dan otopinu žustro miješajte nekoliko minuta.

image
Vlado Kos/CROPIX

4 Nakon 2 tjedna, kada završi fermentacija, gnojnica je spremna za upotrebu.

image
Vlado Kos/CROPIX

5 Procijedite je kroz cjedilo i krenite s gnojidbom.

image
Vlado Kos/CROPIX

6 Nerazrijeđenom gnojnicom gnojite bobičasto voće, stabla kruške i jabuke i prazne gredice. Za gnojidbu plodovitog i korjenastog bilja u vrtu gnojnicu razrijedite vodom u omjeru 1: 10.

image
Vlado Kos/CROPIX

7. Gnojivo od maslačka bogato je mineralima te je izvrsno za poticanje biološke aktivnosti u tlu pa ga je idealno koristiti dva puta mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 13:51