Idealna za početnike

Biljka koju želite u domu: Čisti zrak od toksina, a u spavaćoj sobi, proizvodi kisik i noću!

Unsplash
 Andisheh
Ako nemate puno vremena, često putujete ili ste od onih kojima biljke nikako ne uspijevaju, onda su sanseverije pravi izbor

Svekrvin jezik (lat. Dracaena trifasciata, sin. Sansevieria trifasciata) trajnica je iz roda lisnatih sukulenata porijeklom iz tropske Afrike. Poznata je kao ukrasna sobna biljka koja čisti zrak od nekih toksina, kao što su formaldehid, benzen, ksilen i trikloretilen.

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kisik zbog čega je idealna biljka za spavaće sobe u kojima je inače osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kisik iz zraka. Također pročišćava i mnoge druge otrovne čestice iz zraka. Sanseverija je poznata i pod nazivima sablja, sabljarka i indijansko pero. Pripada rodu Sanseveria koji obuhvaća više od 50 vrsta, a kao sobne biljke uzgaja se deset vrsta. Ime je dobila po princu od San Severa.

image
Unsplash
Severin Candrian

Presađuju se svake dvije do tri godine u malo veće posude, a zemlja treba biti rahla i propusna. Teglice trebaju biti pliće i šire jer imaju plitak korijen.

Ne treba je previše zalijevati jer je podložna truljenju. Pri zalijevanju treba obratiti pažnju da voda ne dospije u središte biljke. Ako se voda zadržava u središtu biljnog busena, izazvat će truljenje biljke. Zalijevanje treba obaviti kada se zemlja u teglici prosušila. Ljeti je zalijevanje češće i obilnije, a zimi se smanjuje. Voda iz tanjurića ispod posude treba se izliti, a za zalijevanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvjetljenje. U tom će slučaju šare na listovima biti slabije izražene. U svijetlim prostorijama sanseverije će cvjetati. Njihovi su cvjetovi mali i neugledni, ali imaju miris koji podsjeća na vaniliju.

Ne treba je premještati s jednog mjesta na drugo jer je osjetljiva na pomicanje. Jednom mjesečno treba dodati gnojivo za zelene biljke.

image
Unsplash
Severin Candrian

Biljke se presađuju kada vidimo da im je posuda postala tijesna. To je vidljivo kada se biljka počne izdizati iz teglice i dolazi do ogoljavanja korijena. (Izvor: www.agroklub.com)

OPIS: Postoje varijeteti koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim domovina najčešće su obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu narasti do 100 cm. Boja lista kod ovih sanseverija je zelena s manje ili više izraženim šarama. Sanseverije sa žutim obrubom listova i niske sanseverije sa širim listovima su manje prisutne. U posljednje su vrijeme sve popularnije cilindrične sanseverije čiji se listovi mogu preplitati u različite oblike.

PORIJEKLO: Tropski (stepski) dijelovi Afrike.

KLIMA: Ne odgovara im visoka vlažnost zraka i zemlje. Mogu se postaviti blizu radijatora jer im ne smetaju manjak vlage i temperatura zraka. Ne podnose direktnu Sunčevu svjetlost. Tijekom zime lončanice treba držati u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10 °C. U prehladnoj prostoriji prestaje s rastom, teško se oporavlja i često propada. Optimalna je temperatura tijekom zime od 14 do 16 °C, a tijekom ljeta od 18 do 25 °C.

RAZMNOŽAVANJE: Dijeljenjem ili lisnim reznicama.

OSJETLJIVOST: Otporna, idealna za početnike ili ljude koji često putuju.

UPOTREBA: Najčešće kao sobna dekorativna biljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:07