Cvate godinama

Biljka prekrasnih boja savršena za zimu: Sada je vrijeme da ju nabavite za cvjetanje u vrijeme blagdana

 NADEZHDA_NESTEROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Božićni kaktus zasigurno će unijeti posebnu energiju u vaš dom! Sada je pravi trenutak da ga unesete u svoj prostor i s njim dočekate blagdane

Božićni kaktusi su neke od najomiljenijih sobnih biljaka zimi. Donose ljepotu i boju na prozorsku dasku u najtamnijim danima u godini. Lako se uzgajaju u kućnom okruženju, sigurni smo da ćete godinama uživati u ovim prekrasnim biljkama.

Iako nema puno biljaka koje cvjetaju tijekom hladnih blagdana, božićni kaktus cvjeta! Najbolji dio svega je to što uz malo jednostavne njege i održavanja svoj božićni kaktus možete održati lijepim dugi niz godina. Zapravo, božićni kaktus može živjeti između 20 i čak 50 godina uz pravilnu njegu! Osim toga, vrlo ih je lako razmnožiti kako bi se pokrenule dodatne biljke.

Međutim, za razliku od većine vrsta kaktusa, božićni kaktus ne uspijeva u vrućim klimama i okruženjima. Oni su zapravo porijeklom iz tropskih kišnih šuma Brazila i zahtijevaju redovito zalijevanje. Čak im može koristiti i dodatna vlažnost.

image
HPPHOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vrste blagdanskih kaktusa

Uz božićni kaktus, postoje još dvije vrste blagdanskih kaktusa koji su vrlo slični i često se mogu krivo označiti. Glavna razlika između ove tri sorte je njihovo vrijeme cvatnje i oblik lišća.

Uskršnji kaktusi (Rhipsalidopsis gaetneri) cvjetaju u rano proljeće. Imaju segmente listova sa zaobljenim rubovima, dok su cvjetovi više u obliku praska zvijezda sa šiljastim vrhovima.

Kaktusi za Dan zahvalnosti (Schlumgera truncata) cvjetaju u kasnu jesen, točno oko Dana zahvalnosti. Rubovi njihovih listova više poput pandža i šiljaka.

Božićni kaktusi (Schlumgera bridgestii) imaju rubove listova koji su jače nazubljeni. Njihovi cvjetovi često dolaze u crvenim nijansama, ali možete pronaći i bijele, narančaste, ružičaste, pa čak i ljubičaste boje.

Svi ovi tropski kaktusi zahtijevaju duga razdoblja tame kako bi procvjetali. Kaktusima za Božić potrebno je oko 6 tjedana tame od 14+ sati, dok je uskršnjim kaktusima potrebno više od 8-12 tjedana tame da procvjetaju.

Okruženje za božićni kaktus

Božićni kaktusi imaju segmentirane stabljike i imaju ravne listove koji rastu oko stabljike. Cvjetovi biljke zapravo rastu iz krajeva svake stabljike. Dakle, što više stabljika imate na biljci božićnog kaktusa, to ćete više cvjetati.

Stabljike božićnog kaktusa ne rastu uvis, već radije vise preko stijenki posude. Stoga ih je najbolje postaviti na mjesto koje omogućuje padanje kako biljka raste.

Njihovi cvjetovi često dolaze u nijansama crvene (savršene za blagdane), ali također možete pronaći bijele, narančaste, ružičaste, pa čak i ljubičaste boje.

Kako posaditi, uzgojiti i održavati božićni kaktus

Zahtjevi za božićni kaktus

Ove svečane biljke će rasti u svim vrstama tla sve dok je dobro drenirano. Supstrat za biljke u posudama koji je napravljen posebno za sukulente savršeno funkcionira. Najvažnije je da vaša posuda ima nekoliko drenažnih otvora koji omogućuju otjecanje viška vode.

Držite božićni kaktus na mjestu gdje može primati neizravnu sunčevu svjetlost. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer može izgorjeti lišće. Također, izbjegavajte mjesta s promjenjivim temperaturama ili propuhom.

Kako vaš božićni kaktus procvjetati – Njega božićnog kaktusa

Kako biste uspjeli da vaš božićni kaktus procvjeta na vrijeme za blagdane, stavite svoj kaktus na hladno mjesto otprilike 10 tjedana prije Božića. Održavajte temperaturu između 10-13º C za najbolje rezultate.

Osim toga, pobrinite se da biljka tijekom tog vremena dobije 14+ sati potpunog mraka. Možda ćete morati pokriti biljku ako to ne možete postići. Neizravna sunčeva svjetlost je u redu tijekom dana. Tijekom tog vremena zalijevajte kao i obično (vidi dolje).

Zatim, nekoliko tjedana prije Božića, donesite kaktus na mjesto gdje su dnevne temperature oko 15-24º C, a noćne oko 5º niže. Vidjet ćete kako se stvaraju pupoljci na krajevima stabljike. Cvjetovi bi se trebali početi otvarati upravo u vrijeme praznika!

Božićni kaktusi aktivno cvjetaju od 4 do 6 tjedana. Svaki od cvjetova ostat će otvoren oko tjedan dana. Iako su cvjetovi lijepi, ne proizvode miris.

Dugotrajna njega – Kako uzgojiti i održavati božićni kaktus

Tijekom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci, božićni kaktus treba držati u kući gdje može dobiti dosta neizravnog svjetla.

Kad dođu proljetni i ljetni mjeseci, možete premjestiti kaktus na otvoreno sjenovito mjesto kao što je stražnji trijem ili terasa. Samo pazite da ne dođe do izravne sunčeve svjetlosti. Također, pobrinite se da ga vratite u kuću ako postoji prijetnja od hladnijeg vremena prema prognozi. Nikada ne ostavljajte biljku u području gdje temperature padaju ispod 10º C.

image
ZENNIE/GETTY IMAGES

Zalijevanje

Za razliku od većine kaktusa, božićni kaktus morat ćete zalijevati malo češće. Pustite tlo da se osuši između zalijevanja i zalijevajte tek kada se gornja ⅓ tla osuši. Zabodite prst u tlo nekoliko centimetara prema dolje. Ako je suha na dodir, temeljito zalijte. Pustite da višak vode potpuno iscuri iz posude.

Vjerojatno ćete trebati zalijevati samo jednom tjedno. Provjeravajte svoju biljku češće kada biljka aktivno cvjeta.

Biljke božićnog kaktusa također uživaju na vlažnim lokacijama, pa bi moglo biti korisno ako svoju žardinjeru postavite na pladanj s vodom i kamenjem. Samo pazite da korijenje ne miruje u stajaćoj vodi.

Gnojidba

Božićnom će kaktusu dobro doći povremena doza gnojiva tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Odaberite tekuće, višenamjensko gnojivo za zatvorene prostore, a ne ono napravljeno posebno za kaktuse ili sukulente. Gnojite jednom mjesečno, ali svakako prestanite u jesen prije nego što dođe do cvatnje.

Odstranjivanje i obrezivanje

Kako cvjetovi počnu odumirati, pobrinite se da cvjetove uklonite. Uz to, biljku treba i orezati.

Nakon što božićni kaktus potpuno procvjeta, vrijeme je za orezivanje biljke. Jednostavno odrežite stabljike između segmenata.

Uklonite samo do ⅓ biljke svake godine. Svako mjesto gdje ste rezali omogućit će biljci da se razgrana, što će rezultirati dodatnim mjestima cvjetanja.

Razmnožavanje

Oni odrezani komadići stabljike koje ste dobili obrezivanjem mogu se koristiti za stvaranje potpuno novih božićnih biljaka kaktusa. Stavite izrezane komade u malu posudu napunjenu istom vrstom mješavine supstrata koju ste izvorno koristili. Održavajte tlo vlažnim, ali ne zasićenim.

Nakon nekoliko tjedana trebali biste vidjeti novi rast korijena. Nakon što vidite rast korijena, vratite biljku u tlo da se osuši između zalijevanja. Nemojte presađivati novu biljku dok ne dobije dovoljan rast korijena i ne počne pokazivati znakove novog lišća (obično nakon najmanje 10 tjedana).

image
AKINTEVS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Forsiranje drugog cvata

Uz pravilnu njegu, ponekad možete natjerati biljku božićnog kaktusa da ponovno procvjeta kasnije u zimu/rano proljeće. Da biste to postigli, premjestite biljku u hladnu garažu ili podrum na 4-6 tjedana. Pobrinite se da biljka tijekom tog vremena ima 14+ sati u potpunom mraku. Nemojte se iznenaditi ako procvjeta samo jednom.

Opadanje cvjetova​

Božićni kaktus može lako ispustiti pupoljke ili cvjetati ako je izložen različitim vrstama "stresa". Nedostatak zalijevanja može uzrokovati opadanje cvjetova ako se biljka previše osuši. Osim toga, promjenjive temperature ili propuh također mogu uzrokovati opadanje cvijeta biljke. Na kraju, promjene u rasvjeti također mogu rezultirati opadanjem cvjetova.

Dobra vijest je da čak i ako božićni kaktus ispusti pupoljke ove vegetacijske sezone, trebao bi proizvesti nove pupoljke sljedeće godine.

Štetočine i problemi

Osim opadanja cvata, jedan od glavnih problema s biljkama božićnog kaktusa u posudama je truljenje korijena. Uvijek pazite da ispustite svu suvišnu vodu tako da korijenje nikad ne stoji u vodi.

Što se tiče štetnika, glavni problemi su stjenice, lisne uši i paukove grinje. Poznato je da pretjerano mokro tlo privlači ove bube, pa je još jedan bonus za pravilno zalijevanje kaktusa izbjegavanje ovih štetočina.

Presađivanje božićnih kaktusa

Vaš božićni kaktus trebate presaditi samo svakih nekoliko godina. Ovi kaktusi zapravo više vole strukturu vezanu uz korijenje. Presadite biljke tek nakon što potpuno procvjetaju (u rano proljeće ili ljeto). Odaberite novu posudu koja je samo nekoliko centimetara veći od one u kojoj se prethodno nalazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:17