POGLEDAJTE VIDEO

Biljka provokativnog naziva idealna je za zaposlene: ne traži puno truda, a dom čini čišćim i zdravijim

 /SHUTTERSTOCK
Otkrivamo zašto je Sanseveria toliko popularna, kakvi su joj uvjeti potrebni za rast te kako ju presaditi

Sablja, sabljica, indijansko pero, svekrvin jezik, zmijski jezik... Sve su to nazivi za Sanseveriju (lat. Dracaena trifasciata, sin. Sansevieria trifasciata), višegodišnju sobnu biljku koja potječe iz stepskih područja Afrike, a koja je idealan odabir za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju "zelene prste", ali imaju silnu želju uzgajati bilje u domu.

Naime, Sanseveria je poznata kao ukrasna sobna biljka koja ne traži puno njege, a ujedno uklanja štetne kemikalije iz zraka, kao što su ksilen, trikloretilen, toluen, benzen i formaldehid. Riječ je o otpornoj biljci mesnatih uspravnih, oštrih listova koji mogu narasti do 100 centimetara, a po kojima je i dobila nadimak svekrvin jezik. Rijetko cvate, i to isključivo u svijetlim prostorijama, kad se pupoljci otvaraju u cvjetove bijele ili bež boje, s mirisom koji podsjeća na vaniliju.

Ovaj prirodni pročišćivač zraka emitira kisik noću pa ju se često stavlja u spavaću sobu, a preporučuje se držati ju podalje od djece i kućnih ljubimaca jer žvakanje njezina lišće može dovesti do mučnine i proljeva.

Što Sanseveria voli?

- neizravnu sunčevu svjetlost

- redovito zalijevanje

A što ne voli?

- prekomjerno zalijevanje

- hladne prostorije

- selidbu po stanu

Presađuje se po potrebi svake dvije do tri godine, a za presadnju se mogu koristiti niske posude budući da biljka ima plitak korijen. Magistrica hortikulture Sandra Bedran s odjela sobnog bilja Iris MBM vrtnog centra u Zagrebu pokazala nam je kako to ispravno učiniti.

Korak 1: U posudi pomiješajte zemlju i perlit za bolji razvoj korijena. Posuda u koju se biljka sadi ne smije biti puno veća jer to može dovesti korijen do šoka pa će biljka propasti.

Korak 2: Biljku treba nježno izvaditi iz posude i razdijeliti - na taj način je možete i razmnožiti. Svakako, korijenje je potrebno očistiti od zemlje.

Korak 3: U novu posudu na dno staviti prethodno pripemljenu mješavinu kao drenažni sloj kako bi voda bolje otjecala. Zatim korijen treba postaviti iznad drenažnog sloja te prekriti zemljom.

Korak 4: Zalijte biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:28