Isplati se

Biljke lavande treba orezati da bi napredovale: Ovo je najbolji način rezidbe za puno cvijeća

 ROBERT FAJT/CROPIX/CROPIX
Lavanda je biljka koja krasi mnoge hrvatske vrtove svojim mirisnim cvjetovima i srebrnozelenim lišćem

No, kako bi i dalje izgledale lijepo, treba ih orezati, a u nastavku vam donosimo kako to učiniti.

Biljke lavande potrebno je orezivati jednom godišnje kako bi ostale grmolike i pune cvijeća. Također je dobra orezati tek posađene biljke lavande kako bi se potaknuo snažan, grmolik rast. Obrezivanje lavande može biti zbunjujuće, pogotovo zato što postoji mnogo različitih savjeta. Međutim, danas vam donosimo savjete kada i kako orezati lavandu za najbolje moguće rezultate.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Dakle, ako svoje biljke lavande ne tretirate kao kratkoročni projekt koji treba zamijeniti za nekoliko godina, morat ćete ih orezati kako bi napredovale. Neobrezane biljke lavande mogu brzo postati slabe, velikih kvrgavih grana koje nose malo cvjetova.

Ako kojim slučajem dođu u ovu fazu, teško ih je pomladiti jer rijetko reagiraju na jako oštro obrezivanje.

Rezidba je jedina redovita njega koju će većina lavandi trebati kako bi lijepo i bogato rasla u mjesecima koji dolaze.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Kada orezati lavandu

Obrezivanje se mora provoditi svake godine, a najbolje vrijeme je kasni kolovoz ili početak rujna, čim biljka procvjeta. Ovo osigurava da ima dovoljno vremena za zacjeljivanje prije nego što nastupi mraz i zima.

Međutim, svaki put nakon što cvjetni klas potpuno procvjeta, može se odrezati na dnu gdje se cvjetna stapka susreće s tijelom biljke. To će potaknuti snažan, zdrav rast i održati biljke u dobroj formi.

Odrežite oko 2/3 visine biljke ili malo iznad donja dva niza listova na svakoj stabljici. Pazite da ne zarežete u drvenasti dio biljke koji može uzrokovati štetu.

Dodatno obrezivanje u rano proljeće može biti korisno ako je biljka obilno rasla ljeto prije. Španjolska lavanda se može orezati na pola veličine ako želite preoblikovati biljku. Engleske i francuske sorte lavande mogu se orezati još jače, na trećinu veličine cvata. Međutim, proljetna rezidba može odgoditi cvjetanje biljke.

Lavanda ne daje nove izdanke iz starog stabla, stoga nikada ne orezujte stare, smeđe stabljike bez lišća, inače će biljka uginuti. Zato je stare, zapuštene biljke najbolje zamijeniti, a godišnje obrezivanje će spriječiti da se to dogodi.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Što orezati

Prilikom prvog obrezivanja uklonite sve vretenaste grane ili grane koje se križaju kako bi poprimile oblik bez da ometaju željeni rast. Opće je pravilo, što je biljka jače orezana, to će rasti agresivnije i obrnuto. Važno je imati na umu ovo kada podrezujete biljke jer će to utjecati na njihov budući rast.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kako orezati lavandu

Ako je vaša lavanda ukorijenjena, koristite škare za obrezivanje. Uklonite cvjetne stabljike i oko 2,5 cm godišnjeg rasta. Vaš cilj je podrezati vrhove točno iznad drvenastog dijela.

Ako uzgajate francusku lavandu, oštro je orezujte na otprilike 23 cm, nakon prve cvatnje.

Za one koji žele održati lavandu iznimno bogatu, budite nemilosrdni s obrezivanjem isplatit će se. Zapravo, rezanje izdanaka na trećinu, ili na oko 22 cm, idealno je za poticanje puno cvjetova.

Čak i mlade sorte treba orezati. Podrežite ih tako da štipnete vrhove.

Ono što je kritično kod rezidbe je da trebate rezati malo iznad skupine novih izdanaka. Orežite li malo niže, lavanda će umrijeti.

Također pazite da ne režete grane ravno tijekom rezidbe. Umjesto toga režite pod kutom, kako biste zadržali grmolik izgled lavande, potakli veći rast cvjetova s puno lišća.

Nakon rezidbe, možete koristiti reznice za uzgoj vlastite lavande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:08