LJETNO OREZIVANJE

Biljke treba orezivati i preko ljeta. Donosimo vodič koje biljke orezati za bolji rast i više plodova

 Nathan Hulsey/Unsplash
Orezivanjem ljeti možete dobiti bolji izgleda ukrasnog bilja. Također ćete potaknuti veće usjeve s voćaka i grmlja

Orezivanje biljaka ljeti jednako je važno za neke biljke kao i zimsko orezivanje.

Orezivanjem ljeti možete dobiti bolji izgleda ukrasnog bilja. Također ćete potaknuti veće usjeve s voćaka i grmlja. Uklanjanje novog ljetnog rasta prije nego što se osuši smanjuje dušik koji potiče rast, dopuštajući nakupljanje kalija, a više kalija znači više cvijeća i voća. Također ćete držati biljke, kao što su grmlje, penjačice i ruže, unutar granica i zadržati atraktivan oblik.

U nastavku saznajte koje biljke trebate orezati ljeti.

image
Tina Sara/Unsplash

Grmovi koji cvjetaju u proljeće

Grmove koji cvjetaju na stabljikama formiranim u prethodnoj godini potrebno je orezati ljeti, nakon cvatnje. Oni uključuju:

Dojcije

Ukrasne dunje

Forzicija

Pajasmin

Liljan

Ključni alat: škare

Kako to učiniti: Uklonite sve stabljike koje je ubio mraz kako biste potaknuli snažan novi rast iz niskog dijela biljke. Najbolje je ovu radnju napraviti u vrijeme ranog ljeta kada prođe svaki rizik od mraza.

Nježni grmovi

Uključuje biljke koje mogu biti oštećene kasnim mrazevima, kao što su:

Sobni javor

Vanjske fuksije

Vrtni hibiskus

Drveni mak

Ključni alat: Škare

Kako to učiniti: obrežite nakon cvatnje kako biste potaknuli snažan novi rast koji će cvjetati sljedeće godine. Uklonite najstarije, drvenaste stabljike sve do baze.

image
Nathan Hulsey/Unsplash

Voćke

Uklanjanje mekog, novog rasta pospješit će stvaranje plodova na:

Jabukama

Trešnjama

Kruškama

Šljivama

Ključni alat: Škare

Kako to učiniti: obrežite novi suvišni rast. Cilj je stvoriti prostor koji će omogućiti više svjetla i zraka kroz stablo. To će pomoći plodu da sazrije.

Živice

Skratite rast trenutne sezone kako biste održali izgled. Grmlje koje treba obraditi uključuje:

Bukva i grab

Čempres i Thuja

Kalina i lovor

Lonicera nitida

Ključni alat: ručne škare

Kako to učiniti: početkom i krajem ljeta šišajte spororastuću bukvu, grab ili šibljak. Svakih šest tjedana podrezujte kalinu koja brzo raste.

image
Chinmay Sethi/Unsplash

Penjačice

Mnoge penjačice treba ljeti orezati kako bi se njihov rast držao pod kontrolom i spriječilo da prerastu svoj dodijeljeni prostor. One uključuju:

Glicinija

Jasmin

Orlovi nokti

Tekoma

Zvjezdasti jasmin

Ključni alat: Škare

Kako to učiniti: obrežite zaostale stabljike, ostavljajući samo tri do četiri lista na rastu tekuće sezone. Stabljike penjačica, poput orlovih noktiju, kratko traju, stoga odrežite neke od tih starijih stabljika kako biste izbjegli golu bazu s cvjetovima samo na vrhu. Glicinija treba obrezivanje dva puta godišnje, ljeti i zimi.

image
Mak/Unsplah

Zimzelene biljke

Sve zimzelene biljke su blago nježne i ne bi ih trebalo orezivati prerano tijekom godine jer će stabljike biti osjetljive na oštećenja od mraza. Rano ljeto je idealno vrijeme za njihovo orezivanje kako bi održali oblik, kontrolirali njihovu veličinu i uklonili sve stabljike oštećene mrazom. Oni uključuju:

Kamelija

Kalifornijski jorgovan

Rododendron

Ključni alat: Škare

Kako to učiniti: uklonite oko trećinu starog drva, uklanjajući sve križne i zakrčene grane. Odrežite novi rast kako biste preoblikovali biljku i odrežite sve duge, neproduktivne stabljike. Uvijek odrežite malo iznad lisnog spoja ili pupoljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:48