Primarna skupina

Biljke vam zaostaju u rastu, a listovi djeluju žuto? Vaše biljke trebaju dušik, fosfor ili kalij

 Berislava Picek/ CROPIX
Imati svoj vrt znači kultivirati se kroz prirodu i susresti se s nizom uspjeha, padova i iznenađenja iz kojih moramo učiti

U siječnju je redakcija časopisa D&D Vrt dobila je svoju parcelu na zagrebačkim Ravnicama. Saznajte što se sve događalo u osam mjeseci te kako se naš vrt mijenjao kroz godišnja doba

Svaki je vrt osobna priča o eksperimentima, iznenađenjima, razočaranjima i uspjesima vrtlara ili vrtlarice koji kroz njega pokazuju svoju vještinu vrtlarenja. Iako ponekad djeluje kao natjecanje tko će uzgojiti više, teže ili ljepše povrće, zapravo je riječ o kultiviranju čovjeka kroz prirodu. Vrtlarenje od nas zahtijeva mnogo strpljenja i budnog promatranja svijeta biljaka koje naoko djeluje uspavano i statično. Većina lekcija naučit će se i putem metode pokušaja i pogrešaka. Kao i sa svakim putem kojim krenemo kroz život, i ovaj ima uspone i padove.

image
Vrt na početku, zima
Tomislav Krišto/CROPIX

Za naš D&D Vrt na Ravnicama možemo reći da smo u ovih osam mjeseci napravili odličan posao. Zahvaljujući dizajnu koji je za nas osmislila krajobrazna arhitektica Darija Perković te predanom radu vrtlara Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu Hrvoja Kovača i urbane vrtlarice Andreje Čoh uspjeli smo našim čitateljima prikazati različite načine pristupa kreiranju vrtlarskih gredica.

image
Vrt u proljeće
Tomislav Krišto/CROPIX

Želja nam je bila izbjeći konvencionalan tip vrta pa smo prilikom planiranja odlučili implementirati principe koji podupiru biološku raznolikost, permakulturnu održivost te organsko vrtlarenje. Bakina i djedova gredica posveta je biljkama koje su gotovo nestale iz modernih vrtova, poput cvijeća kao što je kozmos, različak, amarant, borač, suncokret, verbena, neven te rudbekija.

image
D&D vrt u prvih osam mjeseci
Tomislav Krišto/CROPIX

Djedova gredica postala je dom otpornim i nutritivno bogatim biljkama raštiki i koprivi te pomalo neuglednoj steviji izvrsnoj alternativi za šećer. Svoje mjesto u toj džungli našla je i rabarbara, povrtnica koja je iščezla s domaćih tržnica, a o kojoj je Hrvoje pisao u svibanjskom broju našeg časopisa. Uzevši u obzir da tlo na kojem uzgajamo biljke ima slabu moć zadržavanja vode (uslijed odsustva humusnog sloja) na gredici sa začinskim biljkama posadili smo otporne trajnice koje vole dobro drenirano tlo i mogu preživjeti ljetnu žegu s minimalnim zalijevanjem. Ružmarin, kadulja, origano, timijan i lavanda savršeno će se snaći u takvim uvjetima, a aromatične biljke kao što su menta, vlasac i matičnjak jednako će uspijevati ako ih se redovito zalijeva.

image
Vrtlarenje od zime do ljeta
Tomislav Krišto/CROPIX

Posebno smo oduševljeni gredicom u obliku lista na kojoj su u proljeće rasle raznobojne salate lisnatih sorti i salate glavatice. Gredicu su krasile sve do svibnja, kada su na red došle čili papričice različitih boja i oblika koje su se odlično primile te možemo reći da se lisna gredica pretvorila u ljutu gredicu. Uz rub gredice posađene su jagode mjesečarke koje su u potpunosti prekrile slobodni prostor između biljaka te nam u vrtu služe i kao pokrivačice tla.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Upravo nam je to bio cilj, prikazati kako se dobrim planiranjem i poznavanjem biljaka može na istoj gredici u jednoj sezoni dobiti više usjeva. Tako na gredici s plodoredom uzgajamo različite povrtne kulture koje se izmjenjuju na istoj površini u određenom razdoblju. Plodoredom se zapravo njeguje bioraznolikost u vrtu, što je bila česta pojava u starim vrtovima. Ovom tehnikom koristimo se i zbog prevencije širenja štetnika i bolesti jer pojedine vrste povrća napadaju različiti nametnici pa se izbjegava sadnja iste biljke na gredicu svake sezone. U prvom ciklusu na gredicama su rasle salate, brokula, špinat, zelje, grašak, blitva, cikala, mrkva i luk, na čijem mjestu trenutačno raste plodovito povrće rajčica, paprika, krastavac, patlidžan, ali i tikve čije ćemo plodove ubirati u jesen.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BOGAT UROD S PRIRODNIM GNOJIVIMA

U vrtu se u ovom periodu dosta pažnje posvećuje usjevima koji trebaju obilnu prihranu, poput usjeva iz porodice tikvovki Cucurbita - tikvice, buče i krastavci, kao i povrće iz porodice pomoćnica - rajčice, kukuruza, paprike, patlidžana, ali i bamije iz porodice Malvaceae. Drugi usjevi koji troše puno hraniva iz tla su krstašice - kupus, raštika, brokula, kelj pupčar, cvjetača, zatim lisnato zeleno povrće kao što su blitva, špinat, endivija te celer i celer korjenaš.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ovisno o kakvom tipu tla se radi, izrazito plodnom ili siromašnom, potrebe za gnojivom bit će veće ili manje. Na Ravnicama se pretežito radi o zemlji lošije kvalitete, glinaste strukture s niskom razinom humusa, pa je dohranjivanje tijekom sezone potrebno napraviti i do nekoliko puta, posebice nakon rotacije usjeva. Za zdravo i ukusno povrće važno je osigurati dovoljne količine tzv. makro i mikro nutrijenata od kojih su najvažniji dušik, fosfor i kalij, više poznatiji po kratici NPK.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Dušik (N) je odgovoran za rast bujnih listova, zbog čega pazimo da ga lisnato povrće poput špinata, blitve ili salate dobije u dovoljnim količinama. Stoga u gredici gdje se kontinuirano kroz sezonu uzgaja zelena salata potrebno je dohranjivati gnojivom koje sadrži veći postotak dušika, poput humusa kalifornijskih glista, komposta, riblje emulzije ili mljevene kave.

Drugi važni element Kalij (K) omogućuje razvoj otpornih, snažnih biljaka koje su sposobne brzom oporavku nakon stresnih situacija. Kalij je također važan za proces fotosinteze i cirkulaciju hranjivih tvari u biljci.

Vrtlarima poznat po stvaranju zdravog i snažnog korijenova sustava Fosfor (F) treći je iz skupine primarnih hranjivih makronutrijenata koje biljke trebaju u razmjerno velikim količinama.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PRIMJENA U VRTU

Gnojivo Gardenika u vrtu se može koristiti na tri načina:

1. Otapanjem u vodi i zalijevanjem s ekstraktom humusa

2. Otapanjem u vodi i prihranjivanjem biljaka preko lišća - folijarno

3. Direktno na tlo

Tijekom vrtlarske sezone mogu se koristiti sve navedene metode primjene humusa, ovisno u kojoj fazi rasta se nalazila biljka. Prilikom sadnje presadnica u tlo može se umiješati 2 do 3 šake humusa, a tijekom daljnjeg rasta povrće se može nastaviti tretirati zalijevanjem humusnim čajem ili prskanjem po lišću, odnosno folijarnom prihranom biljaka.

Tako smo paprike koje inače imaju plitki korijen dohranili direktno stavivši humusno prirodno gnojivo na površinu tla oko biljke. Dok smo za rajčice koje razvijaju duboki korijen primijenili folijarnu metodu prskanjem lišća.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SUPSTRATI I TEKUĆA GNOJIVA

Moderna gnojiva za organske vrtove također su učinkovita, na tržištu već postoje preparati na bazi organskomineralnog podrijetla, u granulama ili tekućem obliku. U vrtnim centrima u ponudi su proizvodi različitih proizvođača za naš vrt pa smo odlučili isprobati proizvode Naturen bio gnojivo za rajčicu i ostalo plodovito povrće, kao i Naturen bio tekuće gnojivo za povrće. Riječ je o organskomineralnom gnojivu potpuno prirodnog sastava s dodatkom mikrohranjiva s visokim sadržajem kalija za ukusan i zdrav prinos.

Gnojivo u granulama ima dugotrajno djelovanje do tri mjeseca, poboljšava svojstva tla jer ima visoki sadržaj organske tvari, a dušik je vezan u organskom obliku i nema ispiranja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Glavna prednost tekućih gnojiva je njihova praktična primjena jer jednim tretiranjem dodajemo biljci potrebne elemente u točno određenoj fazi razvoja. Primjena je jednostavna, koncentrirana tekućina razrijedi se s vodom, dobro promiješa i zatim se zalije biljka koju želimo dohraniti.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Važno je znati da s gnojidbom ne treba nikako pretjerivati, nego na vrijeme primijeniti onu količinu koja je potrebna za zdrav rast biljaka u vašem vrtu
Berislava Picek/ CROPIX

PRAVILA ZA KORIŠTENJE GNOJIVA

1. Gnojimo onoliko koliko je potrebno.

2. Ravnomjerno stavljanje gnojiva jer veća količina na jednome mjestu može uništiti biljku.

3. Gnojivo u granulama plitko se ukopava u zemlju

image
Berislava Picek/ CROPIX

BILJNO GNOJIVO OD KOPRIVE IZ VRTA

Kopriva je bogata dušikom koji je neophodan za razvoj zelene mase, ali sadrži u manjim količinama i kalij i fosfor pa od koprive pravim gnojivo za lisnato povrće poput kupusa, kelja i raznih salata.

Za biljno gnojivo od koprive koristi se svježe ubrana biljka koja se stavi u vodu i pusti da stoji 2 do 3 tjedna. Povremeno tekućinu snažno promiješamo, a već nakon par dana tekućina će početi snažno smrdjeti na balegu. Najvažnije je da se dobiveno biljno gnojivo prije primjene razrijedi jer bi u suprotnom moglo spaliti biljke. Otprilike se 1 litra tekućeg gnojiva razrjeđuje sa 10 l vode, a ako se razrijedi sa 50 l vode, time se dobiva gnojivo koje možemo prskati po listovima.

PRIMJENA U VRTU - SUPSTRATI I TEKUĆA GNOJIVA

U ovo doba razmislite o gnojivu. Ovisno o tome o kakvom tipu tla se radi, plodnom ili siromašnom, potrebe za gnojivom bit će veće ili manje

Kako prepoznati nedostatak elemenata iz skupine NPK?

Ako biljke ne dobivaju dovoljno dušika, vidljivo zaostaju u rastu, a listovi koji bi trebali biti zeleni djeluju žuto ili blijedo.

Nedostatak kalija može se prepoznati po tome što su biljke općenito slabašne, tanke i izrazito sklone bolestima.

Biljke kojima nedostaje fosfor u pravilu sporo rastu te im je korijenov sustav izrazito nerazvijen i slab. Također u slučaju suše ili ako je tlo previše lužnato biljke neće moći dobro apsorbirati fosfor.

PRIRODNA GNOJIVA ZA VRT

Vrlo je važno razumjeti da s gnojidbom ne treba pretjerivati, već se primjenjuje ona količina koja je potrebna za zdrav rast biljke. Ipak, postoji slučajevi kada to pravilo ne vrijedi, i to prilikom korištenja komposta i humusa dobivenog od kalifornijskih glista preradom organske materije. Većina biljaka može se uzgajati u vrlo bogatom tlu mješavine komposta i zemlje. Mi smo izabrali prirodno organsko gnojivo Gardenika proizvedeno iz konjskog stanjka djelovanjem kalifornijskih glista koji se može nabaviti u vrtnom centru Flora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:00