samo najbolje

Birajte pažljivo koje biljke sadite: S ovim biljkama vaš dom nikada neće biti bez slatkih mirisa

Unsplash
 Elena Mozhvilo
Ove biljke će donijeti predivne mirise tijekom cijele godine vašem domu, vrtu, ali i susjedima

Miris je nesumnjivo jedno od najizraženijih osjetila, ima snagu da nas trenutno prebaci natrag u djetinjstvo i transformira naše raspoloženje u trenu, a dovoljno je samo da prođe pokraj nas. Možda ga je iz tog razloga teško izmjeriti i najmanje je znanstveno proučen od svi osjetila, posebno kada je su u pitanju mirisi biljaka.

Iako miomirisna industrija broji milijarde, akademska literatura još uvijek sadrži iznenađujuće malo studija koje istražuju dubok učinak botaničkog mirisa na naše mentalno blagostanje. Dakle, dok čekamo da znanstvenici urade svoje, evo popisa pet najmirisnijih cvjetova koji će vam omogućiti da tijekom cijele godine uživate u tajni botaničkog mirisa.



Cvjetaju kad su vam najpotrebniji, nježni ružičasti cvjetovi Daphne ili likovaca počinju se otvarati kad su zimski dani najmračniji, ispunjavajući zrak bogato slatkim mirisom vanilije i ruže, poput vintage parfema. Najljepše je kod njih što ih često možete nanjušiti puno prije nego što ih vidite, te vas potiču da idete u lov po vrtu kako biste pronašli izvor nevjerojatne arome. Rastu na omanjem grmlju kako bi se uklopili u male prostore (mogu se saditi i u posudama), pružaju miris cijelom prostoru od veljače do travnja.



Moguće je napraviti cijeli jedan nevjerojatni aranžman od kojeg će zamirisati kompletna ulica koristeći samo jedan cvijet, a to je mirisan grahorica. Prekrasni miris razbarušenih pastelnih latica zauvijek će vam se urezati u pamćenje kao slika jednog divnog ljetnog dana. Biljku je potrebno posijati na jesen, a ona će početi proizvoditi svoje prve cvjetove od svibnja, pa sve do srpnja i dalje. Da biste maksimalizirali duljinu sezone cvjetanja, redovito sakupljajte cvijeće - jer to pokreće hormone koji dovode do stvaranja novih pupova - i držite biljke dobro hranjene i zalijevane.



Vjerojatno najcvjetnija mirisna biljka koja postoji, zvjezdani jasmin će kontinuirano pokazivati bijele zvjezdaste cvjetove od svibnja do kolovoza, koji mogu biti toliko gusti da gotovo priguše lišće. Intenzitet njihovog mirisa jednako je nenadmašan i za vrućih ljetnih dana, a može biti gotovo premoćan. Ovaj stari poznati miris jako često podsjeća na otmjene kreme ​​za ruke, gusti listovi biljke čine ga savršenim načinom za odijevanje betonskog zida u živu zelenu boju ili za privlačenje pozornosti neodoljivim mirisom.



Cvjetovi ljetnog jorgovana pravi su magnet za pčele koji im pružaju izvor hrane od rujna do listopada kada većine izvornog cvijeća već nema. Njihova brojnost na otpadnom tlu i željezničkim prugama daje vam naznaku koliko ih je lako uzgajati.



Konačno, mahonija zaokružit će godinu sa svojim sumporno-žutim cvjetovima i opojnom aromom nalik narančinom cvijetu koji će trajati mjesecima, vodeći vas do prvih cvjetova likovca u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 16:14