NAJBOLJI SPOJ

Bogat urod rajčica koje su ukusne i zdrave možete dobiti ako pored njih posadite ovaj cvijet

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da sadnja i uzgoj nevena s vašim biljkama rajčice može biti jedan od najboljih načina da vaše rajčice budu zdrave, sretne i, što je najvažnije, nevjerojatno produktivne?

Vjerovali ili ne, jedan od najboljih primjera usporedne sadnje je uzgoj nevena uz biljke rajčice. Ne samo da ove plodne cvjetnice dodaju boju gdje god rastu, već sa sobom donose i velike prednosti. A što se tiče pomoći rajčicama – one su čisto zlato!

Neven je zaista rock zvijezda jednogodišnjeg cvijeća. Za početak, biljka je jedno od najotpornijih cvjetova na sušu, štetočine i toplinu koje možete uzgajati. Čvrste stabljike i lišće biljke mogu podnijeti dosta zlostavljanja prije nego što uopće počnu pokazivati znakove istrošenosti. To uključuje intenzivnu sunčevu svjetlost, nedostatak kiše ili zalijevanja, pa čak i jake vjetrove koji lako oštete druge jednogodišnje biljke. Ali ako to nije dovoljno, neven zapravo odbija i dugi popis štetnika i životinja.

3 dobra razloga zašto biste trebali uzgajati neven s biljkama rajčice

Istina je da oni zapravo pomažu u uzgoju rajčica na čitav niz načina – a sve počinje privlačenjem nekih od najkorisnijih kukaca pravo na vaše biljke rajčice.

image
/SHUTTERSTOCK

#1 Neven privlači korisne insekte

Svojim bujnim cvjetanjem i cvjetovima jarkih boja, neveni mame dugi popis korisnih insekata blizu vaših biljaka rajčice. A na vrhu popisa su medonosne pčele, leptiri i ose.

Iako su rajčice samooplodne i mogu se same oprašivati, potrebno im je kretanje da pomiču pelud kako bi oplodili svoje cvijeće. Kako se dogodilo, kada se pčele, leptiri i ose hrane nektarom biljaka rajčice, sve to zujanje uokolo izvrsna je metoda za širenje peludi biljke.

Ali privlačenje osa također ima važnu dodatnu korist za rajčice. Ose vole polagati svoja jaja na crve rajčice, koji su gotovo smrtni neprijatelji biljke rajčice.

No tu ne staje jer neven privlači korisne insekte. Njihovi svijetli cvjetovi također su glavni mamac za bubamare i čipkare. Oba ova kukca također budno motre na biljke rajčice i štite ih od lisnih uši i bijelih mušica.

Lisne uši i bijele mušice dvije su štetočine koje mogu desetkovati biljke rajčice. Pogotovo kada ih se ne kontrolira i počnu polagati sve više i više jaja. Oba štetnika razmnožavaju se alarmantnom brzinom i brzo uzimaju danak zdravlju biljke rajčice. Zapravo, ako je zaraza dovoljno jaka, mogu vrlo lako ubiti biljke rajčice.

Ali kad u blizini budu rasli neveni, budite uvjereni, bit će i bubamara i čipkarica. Često posjećuju svijetle cvjetove. Kada to učine, rado će se pobrinuti za lisne uši i bijele mušice na obližnjim biljkama rajčice.

#2 Neven tjera štetočine koje napadaju rajčice

Ako nije bilo dovoljno da rajčicama donose korisne kukce, također drži nekoliko loših insekata daleko. Poznato je da jaki miris nevena odbija bijele mušice. Što je još bolje, također odbijaju komarce – pomažući vam da budete sigurni i dok radite u vrtu.

No, možda najvažnija štetočina koju neven tjera je plamenjača rajčice.

#3 Suzbijanje glista pomoću nevena

Jedan od najvećih štetnika u tlu koji može oštetiti biljke rajčice su gliste koje napadaju korijen. Sićušna stvorenja žive u tlu i napadaju korijenje biljke rajčice. Neven proizvodi spoj koji ubija osvu vrstu glista u tlu, a kada uzgajate neven u blizini svojih rajčica tijekom sezone, oni će vam pomoći da s lakoćom otjerate ovu štetočinu.

Kako posaditi neven s biljkama rajčice

Jedna od najboljih stvari kod sadnje nevena s biljkama rajčice je koliko je to jednostavno i jeftino. Iako možete kupiti presađene biljke u lokalnim rasadnicima i trgovinama, neveni tako lako rastu iz sjemena da nema potrebe za tim.

Neveni brzo rastu. Zapravo, jednostavnim sadnjom sjemena u obližnje tlo kada sadite biljke rajčice u kasno proljeće, jednogodišnja će biljka brzo proklijati i biti visoka nekoliko centimetara u roku od nekoliko tjedana. Sjemenke nevena također je lako spasiti od ocvalih cvjetova. To, naravno, znači da ih možete spremiti za sijanje besplatno iz godine u godinu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 14:16