ZIMSKI CVIJET

Božićni kaktus izdržljiviji je od Božićne zvijezde, ali treba ga znati održavati da bi procvao uoči blagdana

 /SHUTTERSTOCK

Božićni kaktus jedan je od omiljenih zimskih cvjetova koji krasi mnoge domove u vrijeme blagdana. Iako nije toliko popularan poput Božićne zvijezde, treba znati da je izdržljiviji i dugotrajniji, ali ima svoje specifične zahtjeve. Kako bi biljka živjela desetljećima, potrebno je prepoznati pogreške u njezinom održavanju i izbjeći ih. Opušteno lišće i nedostatak cvjetnih glavica samo su neki od znakova da biljka treba bolju njegu.

Voda, temperatura, vlaga, osvjetljenje i gnojivo, sve su to ključni elementi koji treba postići ako želite da vaš božićni kaktus procvjeta u domu.

image
/SHUTTERSTOCK

Ta je biljka idealna za vlažna okruženja, poput kuhinja i kupaonica, jer u divljini raste u tropskim šumama. Znači da neće uspjeti u suhim te prezagrijanim i vrućim prostorima. Osim vlage, treba biti na toplom, ali se nikako ne smije pozicionirati na izravnu sunčevu svjetlost koja mu može spržiti listove. S druge strane, nedovoljno svjetla znači da nećete dobiti prekrasno ružičasto, crveno ili bijelo cvijeće kojem se nadate.

Kako bi potaknuli cvat, biljka mora dobiti oko 14 sati mraka i 8 sati neizravne sunčeve svjetlosti. Stoga, ako se nalazi u svijetloj sobi okrenutoj prema jugu, treba ga držati na najudaljenijoj točki od prozora. Ako je u tamnijoj prostoriji, probajte ga držati na samoj prozorskoj dasci, pod uvjetom da nije na propuhu i pored radijatora. Neodržavanje dosljedne temperature jednako je štetno za biljku. Ako ste primijetili da pupoljci počinju opadati, to je vrlo vjerojatno zbog promjene temperature. Imajte na umu da božićni kaktus ne bi smio biti na temperaturi ispod 10ºC.

image
/SHUTTERSTOCK

Zalijeva se ovisno o zemlji, a upravo je pretjerano zalijevanje najčešća pogreška koja dovodi do propadanja biljke. Ipak, ukoliko se zemlja u teglici potpuno osuši između zalijevanja, podložna je razvoju truleži korijena. Što, dakle, činiti? Svakih tjedan dana popipajte zemlju, gurnite u nju prst. Ako je vlažna, nema potrebe za zalijevanjem. Također, tijekom proljeća i ljeta potrebno je primijeniti malu količinu gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:02