Popularan i kod nas

Božićni kaktus: Oko Božića trgovine su prepune ovog ljepotana u njegovoj punoj, cvjetnoj raskoši

 Berislava Picek/ CROPIX
Tropska biljka iz Brazila popularna je i u Hrvatskoj. Kako ga njegovati u našem podneblju saznajte iz vodiča koji donosimo

Baš negdje oko Božića trgovine su bile prepune ovog ljepotana u njegovoj punoj, cvjetnoj raskoši. Vjerujem da bi većini bilo zanimljivo pisati o njemu upravo u to vrijeme, međutim ja sam odlučio pisati o njemu baš sada.

Naime, iako je čest naziv “božićni kaktus”, jer je u našem podneblju komercijalno zanimljiv u to doba pa je i potražnja za njim veća, osobno ga ne smatram “božićnim”. Rod Schlumbergera obuhvaća između šest i devet vrsta biljaka koje rastu na drveću ili stijenama uz obalu Brazila. U tom svom pravom arealu cvate u svibnju pa ga često nazivaju “proljetni kaktus”.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Volim tropske biljke i uzgoj svake takve biljke u našem podneblju doživljavam kao velik uspjeh.

Međutim, smatram da biljke treba promatrati kroz prizmu njihova porijekla. One se mogu adaptirati na nove uvjete, ali teško da možete doživjeti njihovu punu raskoš ako ih ne doživite u njihovu pravom podneblju i ambijentu.

Tek tada shvatite koliko se “muče” pri adaptaciji. Iz tog razloga ne mogu člankoviti kaktus smatrati “božićnim”.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ČLANKOVITI KAKTUS (lat. Epiphyllum Truncatum) dekorativna je biljka porijeklom iz Južne Amerike. Uobičajeni nazivi ovih kaktusa najčešće se odnose na njihovu sezonu cvjetanja. Na sjevernoj hemisferi najčešće ih nazivaju: “božićni kaktus”, “kaktus zahvalnosti”, “kaktus rak” i “praznični kaktus”. U Brazilu (južna hemisfera) nazivaju ga Flor de Maio (svibanjski cvijet), što odražava razdoblje u kojem cvjeta.

Na cvatnju ovog kaktusa utječu dvije stvari: duljina dana i temperatura. Naime, za cvatnju mu je potrebna temperatura između 13 i 21 stupanj Celzijev te 13 sati neprekidne tame. Ako je temperatura viša od 21 Celzijev stupanj, razdoblje tame se produljuje za nekoliko sati

Specifičan je po tome što mu se stabljika sastoji od nekoliko plosnatih i nazubljenih komadića ili članaka koji brzo rastu. Novi listovi i pupovi nastaju iz starog članka (posljednjeg u nizu), koji se često može račvati u više segmenata pa grane izgledom podsjećaju na metlice. Takve raširene, sjajno zelene grane mogu narasti i do pola metra. Budući da rastu prema dolje, ova biljka je odlična za uzgoj u visećim teglama.

Većina tih popularnih sobnih biljaka, kakve danas možete kupiti u trgovinama, ustvari su kultivari. Možete ih pronaći s cvjetovima u bijeloj, ružičastoj, žutoj, narančastoj, crvenoj ili ljubičastoj boji. Uskrsni kaktus (Whitsun kaktus, praznični) može imati cvijet u crvenoj, narančastoj, ružičastoj i bijeloj boji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kultivari člankovitog kaktusa dijele se u dvije skupine:

a) TRUNCATA grupa (potječe od vrste S. truncata)

Odlikuje se stabljikama sa šiljastim zubima i cvjetovima koji stoje većinom vodoravno, a imaju gornju stranu različito oblikovanu od donje te žutu pelud.

b) BUCKLEYI grupa (potječe od vrste S. russelliana)

Stabljike se sastoje od segmenata sa zaobljenim, više simetričnim zubima. I cvjetovi su simetrični, usmjereni prema dolje (vise). Za razliku od truncata, pelud je ružičaste boje. Cvatu nešto kasnije od članova Truncata grupe. U tu grupu najčešće spadaju kultivari koje nazivaju “božićni kaktus”.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ODRŽAVANJE BOŽIĆNOG KAKTUSA

RAZMNOŽAVANJE:

Može se razmnožavati sjemenom, ali zbog jednostavnosti preporučujem uzgoj reznicama. Naime, budući da svaki članak već ima svoj korjenčić, dovoljno je otkinuti takav segment tijekom proljeća ili ljeta s matične biljke i staviti ga u vlažan pijesak. Već nakon 20-ak dana trebao bi se ukorijeniti. Nakon toga je spreman za presadnju u teglu ispunjenu zemljom za kaktuse.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PRESAĐIVANJE:

Presađivanje starijih biljaka obavlja se najčešće nakon dvije-tri godine kada im tegle postanu premale. Najčešće se presađuje u proljeće, nakon što završi razdoblje cvatnje, u tek nešto veće posude. Važno je da posude budu samo jedan broj veće kako biljke ne bi doživjele dodatni šok pri presadnji. Koristite supstrat za kaktuse i sukulente.

RAST I CVATNJA:

Iako pripada porodici kaktusa, zahtijeva nešto drugačije uvjete od svojih pustinjskih srodnika.

Na cvatnju ovog kaktusa utječu dvije stvari: duljina dana i temperatura. Naime, za cvatnju mu je potrebna temperatura između 13 i 21 stupanj Celzijev te 13 sati neprekidne tame. Ako je temperatura viša od 21 0C, potrebno razdoblje tame se produljuje za nekoliko sati.

Moja je preporuka da ga tijekom proljeća i ljeta iznesete na otvoreno. Pritom pripazite da mjesto bude sjenovito, zaštićeno od jakog sunca. U tom razdoblju možete očekivati brzi rast novih članaka. U zatvoreni prostor ga ponovno unesite na jesen, prije nego što se temperature tijekom noći spuste ispod nule, kako ga ne bi oštetile. Tijekom zimskih mjeseci najbolje ga je držati na prozorima okrenutim prema istoku. Na taj način će ujutro dobivati jaču svjetlost, koja će tijekom dana opadati.

Čest problem koji se javlja pri uzgoju ovih kaktusa jest da nerijetko odbaci pupove ili cvjetove. Vjerojatnost da vam se to dogodi smanjit ćete tako da biljku, tijekom cvatnje, stalno držite na istome mjestu, odnosno da je ne okrećete i ne pomičete

ZALIJEVANJE I PRIHRANA:

Za razliku od ostalih kaktusa, potrebno mu je više vlage, stoga ga morate redovito zalijevati. Učestalost ćete najbolje odrediti tako da ga zalijete svaki put kad primijetite da je supstrat suh na dodir. Nedostatak vode primijetit ćete na samim člancima koji će djelovati pomalo “uvelo”.

Osim toga, važna je i redovita prihrana. To se posebno odnosi na razdoblje intenzivne cvatnje i rasta kada su mu je potrebna veća količina hranjivih tvari. Prihranu je uputno vršiti otprilike svaka dva tjedna. Za to je najbolje tekuće gnojivo za sobno bilje ili gnojivo za kaktuse i sukulente. Ako ga u fazi cvatnje prihranjujete gnojivom koje sadrži više fosfora, cvast će ljepše i bogatije.

image
Pregled održavanja po godišnjim dobima
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:25