Predivni i besplatni

Božićni ukrasi od plodova i sjemenki: Prošetao prirodom i otkrio čak 33 fantastične dekoracije

 Berislava Picek/CROPIX
Zašto ove godine ne biste “otkrili” božićne ukrase iz šetnje prirodom ?

Naime, od sjemenja i plodova biljaka možete izraditi efektne jarke dekoracije, bez korištenja umjetnih boja. Povedite djecu u prirodu, zajedno se zabavite i uštedite.

Znam, teško je odoljeti potrošačkoj groznici i svim ovim prekrasnim ukrasima kojima nas bombardiraju trgovine i štandovi sa svih strana. Naime, često zbog užurbanosti u ovim danima i želje da “sve bude savršeno” zaboravimo pravi smisao. Pozivam vas da se na neki način pokušate vratiti samoj biti Božića, svojoj obitelji i zajedništvu. Naravno da želite kupiti poklone, ali pokušajte pronaći vrijeme barem za ukrase koje ćete staviti na božićnu jelu. Budući da je Božić vrijeme koje želite provesti što više sa svojim najbližima, zašto se ne biste okupili oko božićne jele? Već i samo ukrašavanje može biti lijepo okupljanje, a želite li otići korak dalje, izradite sami božićne ukrase ili ih pronađite u prirodi.

image
Berislava Picek/CROPIX

Za vrtlarske entuzijaste ovo može biti pravi pothvat, posebno ako imate djecu. Zašto ne biste “otkrili” božićne ukrase u svome vrtu? Naime, od sjemenja i plodova biljaka možete izraditi efektne ukrase jarkih boja. Povedite djecu u vrt i zajednički pokušajte pronaći što više plodova, sjemenki i češera, koji se mogu iskoristiti za izradu božićnih ukrasa. Pripremite topli čaj od domaćih biljaka koje su se sad već osušile, dobro se obucite i napravite pravo malo natjecanje u pronalaženju ukrasa na svježem zimskom zraku. U ovom broju dat ću vam par smjernica što sve možete potražiti.

1. NANDINA (Nandina domestica)

Izrazito crvene boje. Zimzeleni grm iz porodice žutika grm je koji ima duguljaste, zimzelene čipkaste listove koji nalikuju na listove bambusa. Još je nazivaju “nebeski bambus”. Tijekom ljeta listovi su zeleni, a u jesen poprimaju prekrasne boje jeseni - od crvene i brončane do narančaste i ružičaste. Osim fascinantne boje listova, ima zanimljive cvjetove koji tvore grozdaste cvatove, a u jesen okrugle bobičaste plodove jako crvene boje ili bijele. Vrlo je popularna u japanskim vrtovima. Često je sade blizu ulaznih vrata ili vrata sa stražnje strane kuće koja vode u vrt jer je smatraju biljkom prijateljstva.

2. BIJELA NANDINA (Nandina domestica alba)

Grančice sa sitnim plodovima bijele boje.

3. AZIJSKA PLATANA (Platanus orientalis)

Okrugle bombice. Plodovi su sitni, obrnuto čunjasti, suhi oraščići, s čuperkom smeđih dlaka pri osnovi. Plodovi čine skupne plodne glavice koje su velike oko 2,5 cm, okruglaste, svjetlosmeđe boje. Obično na zajedničkoj stapci visi tri do šest plodnih glavica. Čest stanovnik gradskih parkova.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. PHYSALIS (Physalis alkengi)

Poput smeđih lampiona s narančastim plodom.

Nazivaju je još “vrtna mjehurica”. Zanimljiva je dekorativna biljka koja potječe iz Japana odakle se proširila u sve dijelove svijeta. Osim što osvaja izgledom, osvaja i kemijskim svojstvima. Njezin je plod iznimno ljekovit, ali je narančastocrvena ovojnica u kojoj on raste otrovna! Upravo ti dekorativni lampioni prekrasan su božićni ukras.

5. PLOD JAPANSKE RUŽE (Rosa multiflora)

Grančice s tamnije crvenim plodovima. Mali svijetlocrveni plodovi, koji se još nazivaju “šipak”, razvijaju se ljeti i ostaju na biljci tijekom zime. Zbog svoje intenzivne boje lako su uočljivi i idealni za božićno ukrašavanje.

6. GLOG (Crataegus punctata)

Grančice sa svjetlocrvenim, okruglastim plodovima. Grm ili malo stablo koje naraste do sedam metara u visinu, prilično trnovito. Plodovi su žućkasto do narančasto crvenkasti, prilično efektni.

7. KLERODENDRON (Clerodendrum trichotomum)

Pave bobice, okružene crvenkastim laticama. Veliki grm koji može narasti do šest metara. Nezreli plodovi su bijeli, zriobom prelaze u svjetloplavu i na kraju tamnoplavu boju. Sadrže plavi pigment trichotomin.

8. JAVOR (Acer pseudoplatanus)

Grančica sa sjemenkama poput malih smeđih propelera.Može ga se pronaći u gotovo svakom parku.

9. DRAGUN (Diospyrus lotus)

Žućkasto-smeđi, kuglasti plodovi. Listopadno stablo iz porodice ebanovka. Plod je okruglast i malen, promjera 1-2 centimetra. Zrenjem postaje mesnat i žut, deblje kožice. Dozrijeva u listopadu i studenome, a nakon što dozrije, ostane na stablu i nakon što listovi otpadnu. Plodovi su jestivi, a konzumiraju se sirovi ili termički obrađeni.

image
Berislava Picek/CROPIX

10. GOLEMI MAMUTOVAC (Sequoiadendron giganteum)

Smeđe-crveni češeri. Golema sekvoja je jedina sekvoja koja pripada porodici čempresovki. Cvate u veljači i ožujku, nakon čega počinje formirati češere koji su na početku zeleni i uspravni, a poslije crveno-smeđi, viseći i okruglo izduženi. Veličine su 4-8 cm. Možete ih koristiti prirodne ili ih obojiti.

11. MALA JABUKA (Malus x purpurea)

Male dekorativne jabučice. Riječ je o ukrasnom hibridu jabuke, takozvana crab apple, koja se koristi za dekoracije. Moguće ju je pronaći po brojnim parkovima. Pogodnija je za dekoraciju božićnog stabla jer je manja i lakša od normalne jabuke.

12. KUKURUZ KOKIČAR (Zea mays L. ssp. everta Sturt)

Mali klipić kukuruza. Također još jedan hibrid. Budući da su veliki klipovi kukuruza preveliki i teški, klipići kokičara su pogodniji za ukrašavanje.

13. GOLUBINJE DRVO (Davidia involukrata)

Smeđa loptica. Listopadno stablo iz porodice drijenovki, koje cvate u travnju i svibnju, nakon čega daje okrugli plod, koštunicu.

14. OBIČNA PAVETINA (Clematis vitalba)

Bijele pahuljaste muce. Listopadna trajnica iz porodice žabnjaka. Riječ je o povijuši. Imaju plodove koji su crvenkasto-smeđi oraščići, plosnatog i jajolikog oblika, veličine do 4 milimetra, umetnuti u duge, bijele, gusto dlakave pahulje koje su idealna prirodna zamjena za vatu.

15. BOŽIKOVINA (Ilex aquifolium)

Crvene bobice i specifični listovi. Riječ je o zaštićenoj biljci, stoga ne bih preporučio njezino branje. Međutim, stanovnik je brojnih gradskih vrtova. Izuzetno je poznata zbog svojih specifičnih listova pa ćete je često vidjeti na ilustracijama vezanim uz Božić.

16. LIKVIDAMBAR (Liquidambar styraciflua)

Okrugle, tvrde, bodljikave bombice. Listopadno stablo porijeklom iz Sjeverne Amerike. Kod nas se koristi u hortikulturi. Čest je stanovnik prigradskih parkova. Najlakše ga se prepoznaje po peterokrakim zvjezdastim listovima koji su nalik listu javora.

Listopadni grm kalikarpa ima grančice sa sitnim ljubičastim ili bijelim bobicama koje jako efektno izgledaju

17. KALIKARPA (Calicarpa dichotoma)

Grančice sa sitnim ljubičastim ili bijelim plodovima.Listopadni grm, dekorativno vrtno stablo koje cvate neuglednim ružičastim ili bijelim cvjetićima. Daje sitnije, intenzivno ljubičaste ili bijele bobice. Plodovi su povezani u skupinama. Iako su same bobice gorke i neprikladne za kulinarsku upotrebu, hrana su za divlje životinje. Ova vrsta se može naći u Kini, Vijetnamu, Koreji i Japanu. Kod nas je dosta čest stanovnik vrtova.

18. VELECVJETNA MAGNOLIJA (Magnolia grandiflora)

Smeđi plod. Veliko, zimzeleno stablo koje je čest stanovnik primorskih vrtova. Cvate prekrasnim velikim cvjetovima od travnja do lipnja, nakon čega zaostane plod - smeđi drvenasti tobolac koji izgleda poput češera.

19. OBIČNA BUKVA (Fagus sylvatica L.)

Drvenasti cvjetići. Listopadno stablo iz porodice bukvi. Iznimno često u našem podneblju. Daje jestive plodove, tzv. bukvice, koje izrastaju u drvenastim ljuskama. Kada sazru, ljuska puca i sjemenka izlazi van. Ljuska koja zaostane vrlo je dekorativna jer se raspuca na tri ruba pa izgleda poput drvenastog cvjetića.

20. JAPANSKA KURIKA (Euonymus japonicus)

Ružičasto-smeđe kuglice. Zimzeleni grm iz porodice kurika. Cvate u lipnju i srpnju, a daje okrugle ružičaste plodove, velike oko 8 milimetara, koji sadrže sjemenke.

21. HRAST (Quercus sp.) - ŽIR

Specifičan smeđi plod hrasta. Budući da je hrast dobro poznato listopadno stablo na našem području, vjerujem da, ako zavirite u lokalnu šumu, nećete imati problema s pronalaskom njegovih plodova - žireva.

22. PHELODENDRON (Phellodendron amurense)

Tamnoplavi grozdići. Porijeklom je iz istočne Azije, spada u porodicu Rutaceae. Koristi se u kineskoj narodnoj medicini. Stvara zelene bobice koje zrenjem poprimaju tamnoplavu boju. Vrlo dekorativna biljka.

23. KINESKI MAHAGONIJ (Toona sinensis)

Drvenasti cvjetići na stabljici. Listopadno stablo porijeklom iz Azije. Plod je kapsula s nekoliko krilatih sjemenki, koja izgleda poput cvjetova s drvenastim laticama. Iznimno dekorativno.

Dobro poznati grm, vatreni trn, čest je stanovnik gradskih parkova i okućnica, a njegove koraljno crvene bobice idealne su za dekoriranje.

24. VATRENI GRM (Pyracantha coccinea)

Koraljno crvene bobice. Dobro poznati grm, čest stanovnik gradskih parkova i okućnica. Cvate u svibnju. Iz cvjetova se razvijaju sitni plodovi koji su na početku zelene boje, a krajem ljeta, ovisno o varijetetu, poprimaju konačnu boju.

25. MOGRANJ, NAR (Punica granatum)

Mali crvenkasto-narančasti plodovi. Postoji više sorti, različitih veličina plodova i krupnoće zrna ploda. Svi su jestivi. Za dekoraciju je zbog svoje veličine i težine najpogodniji sitniji varijetet.

26. KINESKA JELA (Cunninghamia lanceolata)

Mali češeri. Zimzeleno drvo iz porodice čempresa. Cvate u jesen, a cvjetovi se stvaraju na vrhu grančica. Procvatu tek u travnju iduće godine. Stvaraju jajolike češere, veličine 3-5 centimetara, čije su ljuske kožaste i nepravilno nazubljene.

27. KELREUTERIJA (Koelreuteria paniculata)

Veliki smeđi balončići. Listopadno stablo iz porodice sapindovki. Cvate od lipnja do kolovoza, nakon čega stvara velike, smeđe dekorativne plodove. Svaki plod sadrži tri dekorativne, crne sjemenke veličine graška.

image
Berislava Picek/CROPIX

28. BOŽUR (Paeonia sp.)

Mjehuri s crnim sjemenkama. Prilično rasprostranjene vrste kod nas. Nakon cvatnje stvaraju dekorativne balone s crnim sjemenom.

29. GIMNOKLAD (gymnocladus dioicus)

Tamnosmeđe mahune. Listopadno stablo iz porodice lepirnjača. Plod je plosnata, krupna, debelokožasta mahuna. Naraste do dužine 25 centimetara i 5 centimetara širine. Stvara tamnosmeđe, gotovo crne sjemenke koje su sjajne, u obliku leće široke do 2 centimetra. U Americi su ih nekad rabili kao zamjenu za kavu (Kentucky Coffee tree).

30. LEMPRIKA (Viburnum tinus L.)

Metlice sa sivo-plavim sitnim bobicama. Zimzeleni grm iz porodice moškovičevki. Cvjetovi su skupljeni u cvatove, od kojih se poslije razvijaju plodovi. Dozrijevaju u rujnu i listopadu tamnoplavom bobicom, veličine 3-4 milimetra. Uzgaja se kao ukrasna biljka po parkovima.

31. KANADSKA ČUGA (Tsuga canadensis)

Mali češeri Crnogorično stablo iz porodice borovki. Cvate u svibnju i lipnju nakon čega stvara malene, dekorativne češere veličine 1-2 centimetra.

32. BIJELI BISERAK (Symphoricarpos albus)

Snježnobijele, okrugle bobice. Listopadni grm iz porodice kozokrvnica. Cvate od lipnja do listopada, a plodovi dozrijevaju od rujna do studenoga i zadržavaju se na granama tijekom zime. Plodovi su izuzetno dekorativni, poput nakupine malih, bijelih bisera.

33. PERASTOLISNI KLOKAČ (Staphylea pinnata L.)

Napuhnute kapsulice. Nazivaju je još i “klokočika”. Listopadni grm iz porodice klokočika. Cvate u travnju i svibnju, a plodovi dozrijevaju u listopadu. Plodovi su napuhnute, viseće kapsule, promjera 3-5 centimetara, koje u dva ili tri odjeljka sadrže do dvije smeđe sjemenke veličine graška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:35