Priča iz Hrvatske

Bračni par Bakal obrt zamijenili ekološkom proizvodnjom, a kupci posebno obožavaju ovaj proizvod

 Berislava Picek/CROPIX
Danas imaju vlastiti uzgoj i proizvodnju, a kupci obožavaju posebno napravljene jastuke za spavanje, meditaciju i sjedenje

U Novom Marofu, nešto podalje od samog centra, u nekadašnjem staklarskom obrtu sada u stražnjem dijelu kuće prašinu dižu drugi strojevi, poput mlina, stroja za ljuštenje pira i nekoliko drugih. Roland Bakal i njegova supruga Renata, nekadašnja vlasnica već spomenutog obiteljskog staklarskog obrta, odlučili su promijeniti poslove i djelatnost te napravili zaokretprema prirodi i poljoprivredi. Roland je dugo godina proveo radeći razne poslove uglavnom u zatvorenim prostorima, pa je imao veliku želju izaći na svjež zrak i u prirodu te se baviti onim što doista voli, a Renata je nekoliko godina nakon očeve smrti vodila obiteljski posao, ali manjak interesa kupaca za tu djelatnost doveo ju je do odluke o promjeni posla.

image
Imamo pet hektara zemljišta pod lavandom, heljdom, pirom i starim sortama jabuka i krušaka, ponosno kaže bračni par Bakal
Ekobreg

Staloženo i odvažno, zajednički su se odlučili ući u malo veću priču, kupili su imanje nedaleko od Novog Marofa, gdje su počeli uzgajati pir i heljdu, kao i domaće životinje. Na imanju postoje i stare kuće koje još čekaju svoju prenamjenu, s ciljem da se ta priča dovede do turističkog nivoa eko imanja. Ovakve hrabre priče nisu baš učestale u našem području, pa smo zamolili Rolanda da nam prepriča zašto su se odlučili baš za poljoprivredu i proizvodnju pira i heljde.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Žitarice koje uzgajaju, sami i melju. Na taj način proizvode brašno za čiju kvalitetu jamče

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Dugi niz godina sam radio na bazenima, u zatvorenim prostorima i nagledao sam se baš svačega. Želio sam odmak od toga svega, ponajviše mi je nedostajao kontakt s prirodom i svim onim što ona pruža. Zato smo se i odlučili ući u ovaj posao i prvenstveno biti ekološki prihvatljivi i održivi. Svi naši proizvodi su pakirani, s velikim poštovanjem prema prirodi, u reciklirane materijale ili one koji se mogu ponovno iskoristiti. Samostalno smo se odlučili povezati cijelu našu priču, bez uplitanja nekog vanjskog. Tako na našem imanju imena Ekobreg uzgajamo pir i heljdu, prerađujemo ih i pakiramo u našem pogonu u Novom Marofu te ih dalje samostalno distribuiramo. Htio bih svakako napomenuti zašto smo se odlučili baš za ove žitarice - naglašava Roland.

image
Heljdine makinje, heljdine ljuskice, oljuštena heljda, heljdino brašno
Berislava Picek/CROPIX
image
Heljdini mlinci
Berislava Picek/CROPIX
image
U Ekobregovoj proizvodnji nema višaka, apsolutno ništa se ne baca i sve se iskorištava u potpunosti
Berislava Picek/CROPIX

- Te kulture u Hrvatskoj su slabo zastupljene. Heljda je naša tradicijska kultura i još prije dvadesetak godina uzgajalo ju je gotovo svako gospodarstvo u zagorskom kraju. Onako, po starinski, na malim parcelama i za vlastite potrebe. Danas to više nije slučaj, vjerojatno i zbog toga što je prerada heljde prilično komplicirana. Postoje dva načina ljuštenja heljde: hladni i topli. Hladnim ljuštenjem dobivamo tzv. zelenu heljdinu kašu koju najčešće upotrebljavamo u klijalištima, dok toplo ljuštenu dobivamo prethodnim parenjem. Upravo takva (parena) heljdina kaša je ona najzastupljenija u našim jelovnicima jer ne sadrži gluten (kao prave žitarice), a bogata je bitnim nutrijentima i preporučljiva svima.

image
Pirov griz, pirovo brašno, neoljušteni pir, pirove ljuskice, pirova kaša
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Pir je ljudskom rodu prva poznata žitarica koja je zbog svoje vanjske ovojnice (pljevice) vrlo otporna te ne zahtijeva umjetna gnojiva ni insekticide. Poput heljde, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bismo mogli ljuštiti heljdu i pir, izradili smo stroj za ljuštenje. Tu je i kameni mlin, kako bismo žitarice koje uzgajamo sami i mljeli.

image
Ekobreg

U Ekobregovoj proizvodnji nema višaka, ništa se ne baca i sve se iskorištava u potpunosti. Osim heljdine kaše i brašna, pirovog brašna, kaše, mekinja te griza, Bakalovi također u ponudi imaju jastuke za spavanje, meditaciju, sjedenje te dekorativne jastuke koji su punjeni heljdom, pirom ili prosom. U ponudi se mogu naći i nadmadraci te dekubitus jastuci i štep deke.

image
Heljda
Berislava Picek/CROPIX

Na imanju u Novom Marofu proizvode se, između ostalog, domaća heljdina kaša i brašno, pirovo brašno, kaša, mekinje te griz, ali i “zdravi” jastuci koji spavanje čine boljim i kvalitetnijim

Dok smo vodili ovaj razgovor, kušali smo kolačiće i grisine od pira i heljde koje su nam domaćini pripravili kako bismo se i sami uvjerili u različite načine iskoristivosti ovih žitarica. Saznali smo da će se i ti proizvodi uskoro naći na tržištu, zajedno s mlincima od pirovog brašna i “snack” mlincima, odnosno komadićima koji su preostali od pakiranja uobičajenih mlinaca od pira, a koji su još posebno tretirani da mogu biti konzumirani kao grickalice. Naš strogi sud utvrđuje da je baš to bio pravi potez za završetak ove lijepe i hrabre priče o uzgoju i proizvodnji na zagorskim bregima. Mi smo proizvode nabavili i, potaknuti idejom i realizacijom obitelji Bakal, dali se u otkrivanje novih recepata.

Više na: ekobreg.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:06