Bez ovog ništa

Briga o orhideji: Osim dovoljno vode i svjetla, ova princeza zahtijeva još par bitnih stvari

Unsplash

 Carmel Arquelau
Jeste li primijetili kako svatko ima svoju formulu kada je u pitanju briga o orhideji?

Ovih su dana trgovine preplavljene ovim ljepoticama. Ako je već nemate, možda je vrijeme da si nabavite jednu. Mi ćemo vam olakšati muke i naučiti kako da vam dugo ostane na životu.

Jeste li primijetili kako svatko ima svoju formulu kada je u pitanju briga o orhideji? Uz već tri poznata savjeta poput da je tek povremeno treba zalijevati, da joj treba osigurati dovoljno svjetla, i držati na istome mjestu. Ima toga još, jer orhideja je zaista princeza među cvijećem i zahtijeva više pažnje nego druge biljke. S vremenom ćete zasigurno i vi naučiti što odgovara vašoj orhideji, a sada donosimo bitne detalje koje biste trebali znati o ovoj ljepotici.

image

Unsplash

Swabdesign

SADNJA I PRESAĐIVANJE ORHIDEJE

Orhideje se obavezno sade u tegle koje na dnu imaju otvor kako bi voda mogla protjecati. Poželjno je da je posađena u keramičkoj tegli koja upija vlagu ali je ne zadržava dugo. Međutim, orhideje koje pronalazimo u trgovinama često su u prozirnim plastičnim teglama koje su dodatno u ukrasnim keramičkim teglama. Što je također dobra opcija za zalijevanje, a više o tome bit će riječi kasnije.

Također, prilikom sadnje orhideje poželjno je dodati supstrat koji ne zadržava previše vlage. Supstrat se može sastojati od kore jele ili bora, mahovine, treseta, perlita, kamenog pijeska, bukvinog lišća, a mogu se dodati i glinene kuglice. Orhideje koje kupite u cvjećarnama i ostalim trgovinama najčešće već imaju taj supstrat.

Što se tiče presađivanja orhideje, ona će vam dati do znanja kada je vrijeme za presađivanje. Svoje korijene pustit će prema površini, tako da ćete ih lako ugledati u mješavini supstrata. Kada se to dogodi, vrijeme je za veću teglu. To se u pravilu događa svake dvije do tri godine.

image

Unsplash

Carmel Arquelau

SVJETLOST

Vaša orhideja neće procvjetati ako nema dovoljno svjetlosti. Međutim, ovdje priča sa svjetlošću ne završava. Kao i s presađivanjem, orhideja će vam pokazati koliko joj je svjetlosti dovoljno, i to pomoću svojih listova i cvjetova. Ako su listovi svijetlo zeleni, čvrsti i uspravni, onda joj odgovara količina svjetlosti. Ako su cvjetovi izblijedjeli, znači da ste je previše izložili svjetlu. Ako su listovi tamniji, znači da ste je stavili na mjesto s premalo svjetlosti. Dobro mjesto za orhideju je u nekim situacijama prozorska daska.

image

Unsplash

Dimitri Houtteman

ZRAK

Dobar protok zraka u prostoriji važan je kako bi vaša orhideja ostala zdrava. Ako je zrak u prostoriji u kojoj je orhideja ustajao, njen će korijen ostati vlažan.

image

Unsplash

Gaelle Marcel

ZALIJEVANJE

Zalijevanje je zapravo najkompliciraniji dio što se tiče brige o orhideji. Orhideje su izuzetno osjetljive na previše vode, stoga je važno biti umjeren i pogoditi količinu. Previše vlage uzrokovat će truljenje korijena. Važno je znati da orhideja dobiva vodu na dva načina. Prvi je iz zraka, odnosno preko listova i korijenja koje je na površini, a drugo je iz podzemnog korijenja. Najčešće se zalijeva svakih sedam dana, i to sljedećom metodom. Ako je držite u plastičnoj tegli i keramičkoj posudi, onda u keramičku posudu ulijemo vodu te potopimo cijelu teglu. Teglu ostavite u vodi nekoliko minuta (možete i malo dulje), a zatim je izvadite i ostavite da se višak vode ocijedi. Orhideja voli blago kiselkastu vodu, tako da je možete zalijevati kišnicom u koju ste dodali dvije kapi limuna.

U početku s orhidejom trebate biti strpljivi i promatrati promjene koje se na njoj događaju kako biste jednostavnije zaključili što joj odgovara. Jednom kada primijetite da je sve u redu, na tom je mjestu i ostavite te nastavite s rutinom brige o njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 10:17