DONOSE SREĆU U VRT

Bubamare u svom životnom vijeku pojedu preko 5000 štetočina: Ovo su biljke koje ih privlače

 Unsplash
Postoje biljke koje možete uzgajati kako biste privukli ove korisne kukce u svoj vrt.

Oni koji nisu toliko upućeni mogu biti iznenađeni kada saznaju da nisu sve bube štetnici. Postoji nekoliko vrsta buba koje su zapravo korisne za vrt jer jedu druge bube koje su štetnici. Ova buba se obično naziva "bubamara" ili "bubamarica" .

Postoji više od jedne vrste bubamare. Hippodamia convergens je ona koja je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Azijska bubamara (Harmonia axyridis) također se često nalazi u Sjevernoj Americi, ali je uvezena vrsta. Coccinella septempunctata je bubamara sa sedam pjega i porijeklom je iz Euroazije. Najpoznatija je po jedenju lisnih uši i ljuskavaca. Coleomegilla maculata je ružičasta pjegava bubamara, a naziva se tako jer pozadina na kojoj se pojavljuju njezine mrlje može biti ružičasta ili crvena. Podrijetlom iz Sjeverne Amerike, oblik ove bube je ovalan i cijenjen je zbog jedenja lisnih uši i grinja.

image
Unsplash

Ipak nemojte pretpostavljati da su sve bubamare korisne. Epilachna varivestis je vrsta bubamare koja jede biljke, a ne štetočine.

Ako pronađete biljke u svom dvorištu prekrivene čađavom plijesni i/ili mravima, pravi krivac može biti jedan od štetnika kao što su lisne uši. Otkrivanje i borba protiv ovih štetnika može vam uzrokovati puno dodatnog održavanja krajolika. Bubamare vam mogu pomoći u tom poslu jer jedu takve štetočine. Srećom, postoje biljke koje možete uzgajati kako biste privukli ove korisne kukce u svoj vrt.

image
Unsplash

Vrtne štetočine koje bubamare jedu

Možda ste navikli na borbu protiv lipanjskih buba (Phyllophaga longispina), krumpirove zlatice (Leptinotarsa ​​decemlineata) i japanske zlatice (Popillia japonica). Hippodamia convergens nudi dobrodošlu promjenu tempa. Umjesto da jedu vaše biljke, ove bubamare jedu neke od štetočina koje jedu vaše biljke. Kao bonus, čak i ličinke bubamare jedu vrtne štetočine. Samo jedna bubamara u svom životu može pojesti 5000 lisnih uši.

Kada početi uzgajati biljke koje privlače bubamare i kada ćete vidjeti rezultate

Neke od biljaka koje ćete uzgajati kako biste privukli bubamare su jednogodišnje ili dvogodišnje biljke, dok su druge trajnice. Vrtlari uglavnom kupuju potonje već započete u vrtnom centru. Jednogodišnje i dvogodišnje biljke mogu se uzgojiti iz sjemena ili kupiti već započete u vrtnom centru. U svakom slučaju, najsigurnije vrijeme za njihovo postavljanje u zemlju je kasno proljeće, kada prođe sva opasnost od mraza.

Biljke koje privlače bubamare

Iako postoji mnogo biljaka koje dobro privlače bubamare, evo popisa omiljenih jestivih biljaka i ukrasnih vrsta koje privlače bubamare u vaš vrt:

Primorska češljika

Lobularia maritima obično se tretira kao jednogodišnja biljka. Ova kratka, raširena biljka naraste 10 do 15 centimetar u visinu, sa širenjem od 15 do 20 centimetara. Ovo je sunčana biljka koja voli dobru drenažu, ali se lako uzgaja. Najpopularnije su vrste s bijelim cvjetovima.

image
Unsplash

Svilenica

Osim što je magnet za leptire, Asclepias tuberosa privlači bubamare svojim sjajnim narančastim cvjetovima. Uzgajajte ovu trajnicu na punoj sunčevoj svjetlosti. Visok je 30 do 80 centimetara, sa širinom od 30 do 40 cm. Ovo je još jedna biljka koja se lako uzgaja, preživljava čak i na siromašnim tlima, sve dok su dobro drenirana.

Korijander

Coriandrum sativum je jednogodišnja biljka i posebno korisna u receptima. Uzgajajte ga u polusjeni. Naraste 15 do 25 cm u visinu i 10 do 25 cm u širinu. Korijander voli bogato tlo s dobrom drenažom i blago kiselim pH tla.

Kopar

Anethum graveolens je visoka, mršava biljka kojoj je potrebno puno sunca. Budući da ima dugačak korijen, svakako osigurajte ovoj jednogodišnjoj biljci rahlo, dobro drenirano tlo koje neće spriječiti da se korijen usidri duboko ispod površine zemlje. Kopar je za više od dodatka za kisele krastavce; dodaje izvrstan okus ribljim jelima i još mnogo toga.

Peršin

Peršin s kovrčavim lišćem (Petroselinum crispum) je još jedna kulinarska biljka, ali ova je dvogodišnja. Naraste 30 do 45 cm visok i 22 do 30 cm širok. Nije kompliciran oko zahtjeva za sunčevom svjetlošću, peršin želi bogato, ravnomjerno vlažno, dobro drenirano tlo.

image
Unsplash

Vratić

Tanacetum vulgare je visok 60 do 120 centimetara, sa širinom od 30 do 15. Ova trajnica žutih cvjetova voli puno ili djelomično sunce i dobro drenirano, plodno tlo. Uopće nije zahtjevna za pH tla, što ju čini vrlo prilagodljivom biljkom. Imajte na umu da se u određenim državama smatra štetnim korovom i ne smije se uzgajati u uvjetima u kojima bi se mogao širiti.

Djevojačko oko

Coreopsis je trajnica. Uzgajajte je na punom suncu do djelomične sjene i na tlu koje je dobro drenirano. Visoka je 25 do 45 centimetara i široka 30 do 60.. Cvjetovi dolaze u žutoj, narančastoj, ružičastoj i crvenoj boji; neke sorte su dvobojne.

Stolisnik

Achillea millefolium dostiže visinu od 90 centimetara i širinu od 60. Aromatična trajnica, najcjenjenija je zbog svog prozračnog lišća nalik paprati i ravnih cvjetnih glavica. Stolisnik dolazi u bojama (crvena, žuta, itd.) osim standardne bijele koju vidite kako raste uz ceste. Nije zahtjevan za uzgoj: puno sunca i dobro drenirano tlo su najbolji uvjeti, ali će podnijeti i glineno tlo bolje od mnogih biljaka i otporan je na sušu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:27