D&D VRT

Bundeve, tikve i tikvice: Kako uzgojiti omiljene plodove kasnog ljeta i jeseni?

 Berislava Picek/Cropix
Požurite na kioske! Novi broj omiljenog časopisa za vrtlarenje, D&D VRT, i dalje je u prodaji

Teme kojima se bavimo u ovom broju: robinzonski smještaj u Sisačko-moslavačkoj županiji, pregled sezone, pametni vrt hrvatskih studenata (u sredini), bundeve i tikve.

image

Pametni vrt hrvatskih studenata

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Buče odnosno bundeve, tikve i tikvice, kao omiljena povrtna kultura, gotovo su neizbježne u svakom iole ozbiljnijem vrtu. Osnovna značajka im je mesnat plod koji se može ubrati i kao vrlo mlad, ali se može i ostaviti da ostari te se koristiti nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci, što ih čini omiljenim plodovima kasnog ljeta i jeseni.

image

Novi broj magazina D&D Vrt

Berislava Picek/Cropix

Stoga je naš suradnik Ivan Juratek, diplomirani dizajner permakulture, za časopis D&D VRT pripremio veliku temu o povijesti buča, popularnim vrstama i zanimljivostima te njihovom uzgoju, čuvanju nakon berbe i nutritivnim vrijednostima.

image
Berislava Picek/Cropix

U omiljenom časopisu za vrtlarenje, koji je i dalje u prodaji, možete doznati i sve o nadolazećim radovima tijekom rujna u cvjetnjaku, voćnjaku i povrtnjaku, a ako razmišljate o vlastitoj proizvodnji hrane, ali ne znate otkud krenuti, odgovore nudi vrtlarica Marija Martinović. Naime, ona je pripremila pregled sezone s tri različita načina uzgoja biljaka i tri različita iskustva. Proučite njezine savjete te ih primijenite u vlastitom vrtu.

image

Robinzonski smještaj u Sisačko-moslavačkoj županiji

Berislava Picek/Cropix
image

Pregled sezone

Berislava Picek/Cropix

Naslovnicu časopisa krasi predivan vrt poznatog umjetnika i cvjećara Saše Šekoranje, smješten uz njegovu kuću u istarskom selu u unutrašnjosti, u blizini Svetog Lovreča. Posjetili smo i atraktivno imanje površine četiri hektara s umjetnim jezerima, dvoranom za manje proslave i kućicama na stablu namijenjenima za robinzonski smještaj pod nazivom Domus Ligni u Sisačko-moslavačkoj županiji, te doznali kako je dosjetljiv tim hrvatskih studenata osmislio projekt pametnog vrta u obliku drvene kutije širine 35 centimetara, dubine 15-ak i visine do 40 centimetara. Naravno, to nije sve, stoga požurite na kioske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:34