Dar prirode

Čaj od ove biljke liječi najteže bolesti, snižava visoki krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol

 OZGURCANKAYA/GETTY IMAGES
Čaj od maslinovog lišća, prepun hranjivih tvari, poput vitamina C, može pomoći u jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija

Čaj od maslinovog lišća upravo je onakav kako zvuči - to je lišće maslinovog drveta, skuhano u zdravi čaj. Izvrstan je za um, tijelo i duh, ali zašto?

Ovo je vrsta biljnog čaja posljednjih je godina sve popularnija. Iako nije toliko poznat kao čaj od kamilice, paprene metvice ili hibiskusa, još uvijek ima mnogo toga za ponuditi.

Ali nemojte nam samo vjerovati na riječ. Pročitajte članak kako biste otkrili činjenice, brojke, povijest i, naravno, dobro dokumentirane zdravstvene dobrobiti čaja od maslinovog lista.

Zašto je čaj od maslinovog lista sve popularniji?

Čaj izaziva senzaciju, ali iako je nekima novost, teško da je nov. Zapravo, postoji već stoljećima. “Čaj od maslinovog lišća konzumira se od davnina i ima svoje korijene još od starogrčke civilizacije,” kaže Divya L. Selvakumar, RD, registrirani dijetetičar u Laurelu, Maryland.

Kako napraviti čaj od maslinovog lišća pogledajte u ovom videu.

Listići čaja imaju srebrno-zelenu boju i blag okus s blagim slatkim okusom masline.

"Čaj od maslinovog lišća postaje sve popularniji zbog svojih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, uključujući sposobnost smanjenja rizika od srčanih bolesti, podržava imunološki sustav i pomaže u mršavljenju", kaže Lacy Ngo, RDN, registrirani dijetetičar nutricionist u Rock Hillu, Jug Carolina i autor knjige The Nourishing Meal Builder.

“Smatra se da je oleuropein, polifenolni antioksidans, jedna od glavnih korisnih tvari u čaju od maslinova lista. Studije pokazuju da ovo ne samo da ima snažna antioksidativna svojstva, već i protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva.”

I ako se pitate, čaj od maslinovog lišća uvelike se razlikuje od maslinovog ulja. “Čaj od maslinovog lišća dolazi od lišća maslinovog drveta, dok maslinovo ulje dolazi od njegovog ploda”, kaže Ngo. Dok su polifenoli glavne tvari u maslinovom ulju, oleuropein je zvijezda čaja od maslinova lista.

image
OZGURCANKAYA/GETTY IMAGES

Potencijalne prednosti čaja od maslinovog lista

“Čaj od maslinovog lista postaje sve popularniji, prvenstveno zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje”, kaže Selvakumar.

Istraživanja o dobrobitima čaja za zdravlje još su mlada, ali obećavaju u mnogim područjima. Čaj od maslinovog lišća potencijalno može pomoći kod imuniteta: u studiji iz 2019. u Nutrients, istraživači su nasumično zamolili 32 srednjoškolska sportaša da devet tjedana uzimaju dodatak prehrani od maslinovog lišća ili placebo. Učenici koji su primali dodatak imali su manje dana bolovanja u usporedbi sa svojim vršnjacima koji su uzimali placebo.

Čaj bi mogao biti koristan za osobe s predijabetesom i dijabetesom. U studiji iz 2019. u Nutrition Research, odrasli s predijabetesom koji su pili čaj od maslinova lista tri puta dnevno tijekom tri mjeseca imali su nižu razinu šećera u krvi natašte.

Potencijalne prednosti tu ne završavaju. "Pijenje čaja od maslinovog lišća također može pomoći u snižavanju visokog kolesterola u krvi, pomoći u kontroli krvnog tlaka i smanjenju ukupne glukoze u krvi u tijelu", kaže Selvakumar. “Također se pokazalo korisnim u kontroli pretilosti. Ostale dobrobiti [mogu] uključivati borbu protiv uobičajenih neuroloških bolesti kod starijih osoba, kao što su Alzheimerova bolest, demencija i Parkinsonova bolest.”

image
ANINKA BONGERS-SUTHERLAND/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nutritivne prednosti čaja od maslinovog lista

Masline (Olea europaea), koje pripadaju obitelji Oleaceae, rastu u istočnom Sredozemnom bazenu već 40 milijuna godina. Lako ih je prepoznati po niskom rastu (rijetko prelaze 26-49 stopa), daju plodove, cvijeće i lišće masline.

Potonju komponentu koristimo za izradu čaja od maslinovog lista, infuzije koja se može pohvaliti obiljem vitamina, minerala i drugih antioksidansa. Od svih njegovih nutrijenata, polifenoli poput oleaceina i oleuropeina možda su najvažniji.

Ovi kemijski spojevi igraju značajnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Djelujući na molekularnoj razini, oleacein i oleuropein usporavaju oksidativni stres i smanjuju rizik od razvoja mnoštva kroničnih stanja.

I to je samo početak zdravstvenih dobrobiti čaja od maslinovog lista.

Znanost iza čaja od maslinovog lista

Riječ "anti" ima mnogo negativnih konotacija u većini konteksta. Iznimka od pravila je uzimanje ekstrakta lista masline.

Već ste naučili o njegovim jakim antioksidativnim svojstvima. Osim toga, ima protuupalna, antimikrobna, antihipertenzivna, antiaterogena, pa čak i antikancerogena svojstva.

Gdje je zapravo dokaz njegovog navodnog utjecaja na ljudsko zdravlje? Može li pijenje čaja od maslinovog lišća doista poboljšati vaše blagostanje? U nastavku ćete pronaći najnovija znanstvena istraživanja iz recenziranih studija provedenih diljem svijeta.

Predstavljeni dokazi uključivat će snižavanje krvnog tlaka, promicanje mršavljenja, ublažavanje simptoma herpesa.. Malo što može biti impresivnije od toga.

image
PAT_HASTINGS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čaj od maslinovog lišća i snižavanje krvnog tlaka

Jedna studija, koju su proveli švicarski i njemački istraživači, koristila je koncept suđenja blizancima. Testiranje jednojajčanih blizanaca, povećao je snagu dobivenih podataka u mjeri u kojoj su eliminirane nesigurnosti uzrokovane genetskim varijacijama.

U projektu je sudjelovalo 20 jednojajčanih blizanaca, koji su svi imali visok krvni tlak, podijeljeni u dvije skupine. Prva grupa je dobila placebo, dok je druga konzumirala ekstrakt lista masline.

Nakon osam tjedana, istraživači su zaključili da je grupa koja je uzimala ekstrakt maslinovog lista imala niži krvni tlak zbog svojih antihipertenzivnih svojstava. Ova su svojstva, pak, nastala zbog njegovog antioksidativnog kapaciteta.

Ipak, usprkos obećavajućoj prirodi čaja od maslinovog lišća za hipertenziju, potrebno je više ispitivanja na ljudima kako bi se potvrdilo ometa li on lijekove za krvni tlak.

Čaj od listova masline za mršavljenje

Preliminarne studije sugeriraju da česta konzumacija lišća masline sprječava debljanje i bitno pomaže u kontroli tjelesne težine. Za početak, čaj je niskokaloričan i stoga je izvrsna alternativa slatkim ili masnim bezalkoholnim pićima.

Nadalje, slično Matcha čaju, potiče metabolizam masnih stanica, omogućujući tijelu brže i učinkovitije sagorijevanje masti. Studija provedena na Sveučilištu Southern Queensland i objavljena u American Journal of Nutrition može objasniti kako.

Australski znanstvenici hranili su štakore hranom bogatom ugljikohidratima i masnoćama osam tjedana dok nisu razvili znakove metaboličkog sindroma. To je dovelo do povećanja abdominalne masnoće, masne jetre, hipertenzije (visokog krvnog tlaka) i smanjene tolerancije glukoze.

Štakori su potom još osam tjedana primali pečenu kavu obogaćenu ekstraktom maslinovog lista, što je rezultiralo poboljšanim metaboličkim znakovima.

Zapamtite samo da ćete morati pratiti unos hrane i često vježbati kako biste vidjeli primjetne promjene. Drugim riječima, blagodati čaja od maslinovog lišća tretirajte kao dodatak jutarnjem trčanju i večernjim salatama!

3. Ekstrakti lista masline može poboljšati vitalnost kože

Ekstrakt lista masline može zaštititi od nepravilnosti na koži. Na primjer, jedna studija iz 2014. pokazala je da njegova snažna antioksidativna svojstva – posebno oleuropein – ubrzavaju zacjeljivanje rana.

Također postoje dokazi koji ukazuju na to da lokalnom primjenom (nanošenjem izravno na kožu) sprječava UV oštećenje. U međuvremenu, njegova svojstva protiv starenja mogu smanjiti rane znakove bora, a njegova protuupalna svojstva mogu eliminirati upalne markere povezane s aknama i dermatitisom.

Problem je u tome što je malo studija na ljudima provedeno u prilog ovim tvrdnjama. Zaključak je da su potrebna dodatna istraživanja prije nego što možemo podržati korištenje ekstrakta maslinovog lista u gore navedene svrhe.

image
ANDREI ZONENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čaj od maslinovog lista za herpes

Herpes (također nazvan Herpes Simplex virus ili HSV) je krovni pojam koji se može odnositi na dvije vrste bolesti: HSV-1 i HSV-2. Prvi se uglavnom prenosi oralnim kontaktom. Ovo posljednje je spolno prenosiva infekcija.

Kako dobrobiti čaja od maslinovog lista mogu pomoći? Randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2022. ima odgovore.

Šezdeset i šest sudionika s HSV-1 podijeljeno je u dvije skupine, prva je primala kremu s ekstraktom maslinovog lista, a druga je uzimala antivirusnu kremu. Rezultati su pokazali da su obje skupine imale poboljšane simptome, a skupina koja je uzimala čaj imala je manje krvarenja, svrbeža i boli nakon tri dana konzumiranja.

Istraživači su zaključili da je lišće masline bilo bolje u liječenju epizoda HSV-1 u odnosu na antivirusnu kremu.

Čaj od maslinovog lišća za soor

Procjenjuje se da će 75% žena tijekom života imati vaginalni soor. Ovo je uobičajeno stanje uzrokovano prekomjernim rastom Candide albicans, gljivice koja živi u crijevima i, u manjoj mjeri, u vagini.

Iako je bezopasno u većini slučajeva, povećanje broja gljivica može dovesti do simptoma soora, uključujući iscjedak, svrbež i peckanje tijekom seksa ili mokrenja.

Prema iranskoj studiji iz 2015., antifungalna svojstva ekstrakta maslinovog lista mogu biti učinkovit tretman protiv Candide albicans u laboratorijskim uvjetima. Ipak, ponovno je provedeno nekoliko studija na ljudima da bi potvrdile ove nalaze. Kao rezultat toga, moramo vas potaknuti da potražite liječničku konzultaciju prije nego što sami isprobate.

Ekstrakt lista masline može sniziti kolesterol

Kolesterol je masna tvar u vašem krvotoku, čija prevelika količina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, najzloglasnije kardiovaskularne bolesti. Čimbenici životnog stila kao što su jedenje masne hrane, nedostatak tjelovježbe, prekomjerna tjelesna težina, pušenje ili pijenje alkohola mogu dovesti do visokih razina kolesterola.

Prepisivanje lijekova jedan je način djelovanja, kao i više vježbanja ili smanjenje nezdravog uživanja. Alternativno, ili kao dodatak, možete razmotriti uzimanje ekstrakta maslinovog lista u obliku čaja.

Studija na životinjama iz 2015. objavljena u Journal of Phytotherapy Research može rasvijetliti njegovu sposobnost. Štakori koji su bili hranjeni hranom s visokim kolesterolom tada su dobivali maslinovo lišće tijekom razdoblja od osam tjedana. Do kraja studije, glodavci su iskusili poboljšani aterogeni profil lipida, što se zapravo odnosi na smanjene razine kolesterola.

Zaštitite se od kognitivnog pada

Kognitivni pad može se manifestirati u kroničnim bolestima poput demencije, Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti.

Česta konzumacija zelenog čaja od biljke Camellia sinensis poznata je po tome što pomaže osobama s kognitivnim oštećenjima. Istraživanja pokazuju da uzimanje ekstrakta maslinovog lista također može pomoći.

Prema studiji iz 2014. objavljenoj u Journal of Molecular Sciences, antioksidans oleuropein sprječava gubitak ili oštećenje dopaminskih neurona. Nadalje, čaj sprječava smanjenje radne memorije dok odgađa rane znakove depresivnog ponašanja.

image
DAVIZRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ekstrakt maslinovog lista može spriječiti rak

Moramo naglasiti da ekstrakt lista masline, kao samostalan tretman, nije rješenje za rak ni na koji način, niti u obliku niti obliku. Treba ga promatrati samo kao dodatak medicinski dokazanim metodama. Štoviše, tvrtka Kent and Sussex Tea and Coffee Company uvijek preporučuje da o njegovoj upotrebi razgovarate sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što je razmotrite.

Kad to uklonimo, možemo razgovarati o tome što se može postići. Jedna studija iz 2009., objavljena u Journal of Molecular Nutrition & Food Research, ispitivala je učinak ekstrakta maslinovog lišća na rak i endotelne stanice. Zaključeno je da biljni čaj zaustavlja rast kancerogenih stanica zahvaljujući svojim bogatim antioksidativnim svojstvima, ne samo oleuropeinu.

Nuspojave čaja od maslinovog lista

Vrijeme je za kratak pregled potencijalnih zdravstvenih dobrobiti ekstrakta maslinovog lista. Gotovo bezbrojne studije otkrile su njegovu izvanrednu sposobnost da pospješuje gubitak težine, utječe na osjetljivost na inzulin, smanjuje akne ili mrlje od ekcema i ublažava simptome herpesa.

Iznad svega, hvaljen je zbog svoje uloge u snižavanju razine krvnog tlaka, čime se štiti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ekstrakt lista masline također može imati nuspojave.

Svatko tko uzima lijekove za razrjeđivanje krvi ili ima dijabetes trebao bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja ekstrakta maslinovog lista. Također postoji mogućnost razvoja bolesti gornjih dišnih putova zbog alergijske reakcije na piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:42