RIZNICA ZDRAVLJA

Čaša soka od ove biljke doslovce će vas preporoditi. Vrijeme je da je posadite

 WEPIX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gotovo da nema onoga tko na vrući proljetni dan ne voli popiti čašu osvježavajućeg domaćeg soka od bazge. No ova biljka puno je više od toga, ona je prava riznica zdravlja. Cvjetovi i plodovi su bogati vitaminom C, a njezinim ljekovitim svojstvima nema kraja: pomaže kod gripe i upala dišnih puteva, alergija, osipa i konjuktivitisa, podiže imunitet, djeluje kao laksativ i diuretik... Puno je razloga da je posadite, a sada je pravo vrijeme za to.

Iako je grmlje i drveće bazge najčešće samoniklo, moguće ju je uzgojiti iz presadnica. Vrlo je otporna, raste svugdje, a neke sorte mogu podnijeti temperature i do -30 stupnjeva Celzijusovih. Posadite je u blago kiselo tlo bogato dušikom. Budući da se većina korijenja nalazi 10 do 20 cm pod zemljom, prije sadnje potrebno tlo pripremiti oranjem na otprilike četrdeset centimetara dubine. Što se tiče pozicije, bazga voli vodu i često raste pored rijeka. Zato joj osigurajte redovito zalijevanje. Važno je znati da je u prirodi njezin životni vijek 40 godina, a onima uzgojenim duplo manje.

image
TWENTYSEVEN/GETTY IMAGES

Iako bazga inače cvate u svibnju, zbog visokih temperature ove je godine uranila pa je pravi trenutak da napravite domaći sirup. Za oko 10 litara bit će vam potrebno 40 cvjetova, 4 litre vode, 4 kilograma šećera, 4 limuna i 8 grama limunske kiseline.

Priprema se tako da se cvjetovi namoče u vodi 24 sata. Potom se tekućina procijedi i doda joj se šećer, sok limuna i limunska kiselina. Tako pripremljen sirup ostavite još 24 sata i nakon toga ga izlijte u čiste, sterilizirane staklene boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:58