NAJBOLJI LIJEK

Češnjak je noćna mora za nametnike i štetnike na povrću i voću. Koristite ga ovako

 /SHUTTERSTOCK

Češnjak se smatra kao jedno od najzdravijih povrća na svijetu i koristi se kao jedna od najljekovitijih biljaka kako u medicini tako se jednako može koristiti za voće i povrće. Agroklub prenosi kako baš češnjak zauzima jedno od najznačajnijih mjesta što se tiče zaštite ovih vrsta od bolesti i štetnika. Odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo, odnosno čisti biljke od štetnih insekata, a djeluje i na mnoge bolesti.

Na portalu također navode da budući da češnjak sadrži alicin koji mu daje ljutinu, i sumpor, može se koristiti u prvim tretmanima kod jabuka protiv krvave uši. Dovoljna su dva tretmana da bi se spriječilo širenje kolonija uši.

U prskalicu od 10 litara dodajte dvije do tri litre vode u kojoj je dva do tri dana bilo potopljeno pola kilograma narezanog ili samljevenog češnjaka, potom tu mješavinu razblažite sa sedam litara vode. Možete dodati i malo vode u kojoj je bio otopljen domaći sapun radi boljeg prijanjanja na površinu debla ili na pupoljke.

Količina luka proporcionalno se povećava s količinom utrošene vode, odnosno, kilogram u 20 litara vode. Bilo bi dobro da se ulije vrela voda, kako bi se prije oslobodio sumpor iz luka. Ova moćna biljka sadrži i kalij, jod, selen, fosfor, kalcij, željezo i ostalo.

Isto tako navode da je češnjak odličan u borbi protiv pepelnice na jabukama kao i plamenjače povrća. Preventivno korišten, sprječava pojavu plamenjače na rajčici, paprikama, krastavcu, mahunama. Koriste se iste doze kao i za sprječavanje razvoja krvave uši.

U smjesi s ljutom mljevenom paprikom, čili paprikom, mljevenim paprom, octom i cimetom, postiže odlične rezultate u borbi protiv bilo kojeg štetnika. Neće doći do napada buha, osica, gusjenica itd.

Ovakva mješavina prvenstveno je idealna za manje voćnjake, ali i za vrtove i plastenike, čak i veće površine pod plastenicima. Dobri rezultati postižu se i u kombinaciji s crvenim lukom. Voda u kojoj stoje češnjak i crveni luk nakon nekoliko mjeseci doslovno pocrni i po njoj plivaju mali crvići s bičevima. Kada se to dogodi znajte da je takva voda puna hranjivih tvari koje služe za prihranu, ali i zaštitu usjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 10:08