Prilagodba zimi

Četiri ključna načina da zagrijete sobne biljke ove zime i spriječite da postanu slabije

 CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
S padom temperatura sobne biljke treba držati na toplom. Srećom, postoji nekoliko načina da to učinite bez paljenja grijanja

U nastavku donosimo četiri savjeta kako osigurati da vašim sobnim biljkama ne bude prohladno ovog siječnja.

Unatoč tome što su unutra, sobne biljke su još uvijek osjetljive na drastične promjene temperature tijekom dana i noći, poput propuha i centralnog grijanja.

image
ANDREY NIKITIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Ne ostavljajte sobne biljke na prozorskoj dasci noću

Ne ostavljajte svoje sobne biljke noću između zavjesa i prozora, nego ih radije unesite u sobu. Ako ih ostavite na prozorskoj dasci, možete ih izložiti hladnom propuhu što može učiniti vaše sobne biljke slabijima.

Tijekom dana postavljanje sobnih biljaka na prozorske daske iznimno će im koristiti, pogotovo jer su zimski dani puno kraći. Iako se ovog posla možda teško sjetiti svake večeri, omogućiti će sobnim biljkama da napreduju jer će rasti u pravim uvjetima.

2. Grupirajte svoje sobne biljke

Ako vam je u kući jako hladno, skupite sve sobne biljke u jednu veliku skupinu jer će grijati jedna drugu.

Ako temperature padnu ispod nule, bacite staru mrežastu zavjesu preko cijele grupe. Alternativno, stavite štapiće u posude s biljkama i preko njih bacite staru plahtu kako bi ih zagrijali.

Druga opcija je da napravite šator od stare plahte ili nečeg sličnog, a termofor stavite blizu sobnih biljaka.

Ako nemate rezervni termofor, upotrijebite bocu bezalkoholnog pića, zamotanu u topli ručnik, tako da polako otpušta toplinu.”

Za trajniji raspored upotrijebite plastičnu foliju kako bi biljke dobile potrebnu svjetlost tijekom zime.

image
SUPAWAT BURSUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Investirajte u toplinsku prostirku

Ako imate neke posebno drage biljke, možda bi se isplatilo uložiti u toplinsku prostirku, poput onih koje se koriste za razmnožavanje reznica i klijanje sjemena. Grijana prostirka će obaviti odličan posao u nježnom zagrijavanju tla, sprječavajući njegovo smrzavanje i odmrzavanje što može oštetiti vašu sobnu biljku.

4. Premjestite sobne biljke u najtopliju prostoriju

Ako živite u posebno hladnom domu, sve svoje sobne biljke stavite u jednu prostoriju koju grijete, to bi mogla biti dnevna soba ili kuhinja. Obavezno ih grupirajte zajedno i izolirajte prozore folijom s mjehurićima kako biste zadržali toplinu.

Sobne biljke su osjetljive na pretjerano zalijevanje tijekom zimskih mjeseci, budući da im nije potrebno ni približno toliko vode kao tijekom proljeća i ljeta.

I dalje im je potrebno zalijevanje, ali je važno ne pretjerivati. Također, vlasnici sobnih biljaka mogu raspršiti vodu preko biljaka kako bi im pomogli u rastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:13