Zimska rezidba

Četiri vrtne biljke koje treba uvijek orezati zimi kako bi potaknuli bogatu cvatnju u proljeće

 ANNIE SPRATT, UNSPLASH/
Mnoge vrtne biljke imaju koristi od rezidbe, ali za vrtlare je važno da ih orežu u pravo vrijeme

Ovdje su biljke koje bi trebalo orezati tijekom siječnja.

Zimska rezidba provodi se tijekom hladnijih mjeseci u godini, kada su biljke u stanju mirovanja, što znači da nisu u aktivnom rastu. Nisu sve biljke prikladne za obrezivanje u ovo doba godine, a neke bi umjesto toga trebalo orezati u proljeće, ljeto i jesen, stoga je važno znati što orezati već sada.

Cilj rezidbe je poboljšati strukturu stabla ili grma i potaknuti zdrav rast, a uključuje selektivno uklanjanje grana.

GLICINIJA

Glicinija se orezuje dvaput godišnje, jednom ljeti i jednom zimi, što će joj pomoći da ostane u formi i potakne cvjetanje. Za obrezivanje glicinije, preporučuje se rezanje na dva ili tri pupa kako biste je uredili prije početka sezone rasta.

Kod starijih biljaka može biti potrebno ozbiljno orezivanje kako bi se uklonile stare, istrošene izrasline ili grane koje rastu preko prozora ili strše prema van.

Jaka rezidba uključuje drastično rezanje dugih grana i uklanjanje dijelova starijih stabljika.

image
ANNIE SPRATT, UNSPLASH/

RUŽE

Vrtlari bi trebali rezati grmlje i ruže penjačice u kasnu zimu kako bi pospješili rast i potaknuli obilje cvijeća tijekom ljetnih mjeseci.

U tom procesu uklonite sve mrtve, bolesne i oštećene stabljike, te sve preostalo lišće. Sada ne treba rezati sve ruže, samo grmolike ruže, penjačice, čajevke i floribunde. Ostale sorte ruže, mogu se orezati u kasno ljeto.

image
CARENAS1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

JABUKE I KRUŠKE

Uvijek koristite oštre škare i pilu za orezivanje, tupi alati uzrokuju naprezanje i nezgrapne rezove. Počnite s uklanjanjem ukrštenih, slabih, mrtvih, bolesnih, oštećenih i umirućih grana.

Skratite prošlogodišnji rast na svakoj glavnoj grani za otprilike jednu trećinu do pupa okrenutog u željenom smjeru.

Ovo će potaknuti razvoj novih grana i izdanaka te održati dobar oblik. Mlade bočne listove ostavite neobrezane kako bi mogle razviti rodne pupoljke u drugoj godini.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

JAPANSKI JAVORI

Japanski javori se mogu lagano orezati tijekom zimskih mjeseci kada su u stanju mirovanja kako bi se uklonilo sve drvo. Ako trebate smanjiti njegovu veličinu, budite oprezni pri rezanju starijeg stabla.

Prilikom rezidbe, vrtlari bi se trebali pobrinuti da koriste čiste i vrlo oštre škare za čiste rezove po biljci.

Orežite mlado stablo javora na oko 40 cm prve zime. Da biste to učinili, napravite rezove neposredno iznad dva para jakih izdanaka. Nakon ove početne zimske rezidbe, treba skratiti ove izdanke za otprilike trećinu kako bi ih potaknuli da se granaju u proljeće.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Druge zime obrežite mrtve ili oštećene izdanke, a glavne izdanke skratite. Sljedeće zime uklonite vrlo niske grane i izdanke koji rastu u središte stabla.

“Uz sve zaraslo grmlje iz prethodnih mjeseci, razumljivo je da želite svoje grmlje dovoditi u formu. Međutim, ne smijete pretjerivati. Ako orezujete previše agresivno, možete trajno oštetiti biljku i zaustaviti njezin rast te je učiniti osjetljivom na bolesti”, objašnjavaju stručnjaci za vrtlarstvo iz rasadnika.

U toplijim mjesecima u godini također je važno biljkama osigurati sjenu, a pretjerano obrezivanje može ih učiniti iznimno osjetljivima na sunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:26