Domaći pametni vrt

Četvero hrvatskih studenata udružilo snage i osmislilo pametni vrt - Smart System Garden

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Smart System Garden pruža optimalnu veličinu, dizajn te prilagodbu svjetla i vode kako biste uvijek imali svježe bilje pri ruci

Četvero mladih studenata - Andrej Penić koji studira elektrotehniku, Doris Mulac Božičević sa studija prava u Zagrebu, Josip Lukešić sa strojarstva u Rijeci i Dominika Subotičanec, studentica menadžmenta u Opatiji - udružilo je snage i osmislilo proizvod pod nazivom Smart System Garden. Josip i Andrej kažu da ovo nije njihov prvi zajednički projekt jer su njih dvojica i prije radili na nekim drugim izumima, a pretkraj prošle godine krenuli su s projektom pametnog vrta.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Prema riječima te dvojice kreativaca, ideja za osmišljavanje ovakvog vrta došla je iz želje da stvore nešto što će poboljšati interakciju između tehnologije i ljudi.

- Nismo htjeli nešto previše komplicirano. Željeli smo da je to nešto čime može upravljati netko tko ima deset ili 60 godina. Stvorili smo mali prototip u koji se može smjestiti nekoliko biljaka, a uz pomoć aplikacije moguće je optimizirati osvjetljenje koje potiče rast biljaka te zalijevati biljke - kaže Andrej.

image

Andrej Penić i Josip Lukešić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Vrt izgleda kao pametna drvena kutija širine 35 centimetara, dubine 15-ak i visine do 40 centimetara. Koristi se LED tehnologija točno određenog spektra svjetla koji je biljkama najpogodniji za rast, a korisnik samostalno uz pomoć aplikacije prilagođava trajanje i intenzitet osvjetljenja. Biljke se također same zalijevaju na temelju teorije kapilarnosti, odnosno pojave podizanja ili spuštanja razine tekućina uz rub uskih cijevi (kapilara), uzrokovane silama adhezije i kohezije.

image

Bilje se može koristiti za kuhanje, kao dekoracija ili izvor prirodnih mirisa

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Ovakav vrt je najpovoljniji za začinsko bilje i pogodan za osobe koje se ne sjete zalijevati biljke ili nemaju dovoljno prirodnog osvjetljenja u svom domu. Kako je poznato svima koji su pokušali uzgojiti bosiljak ili ga dulje održati na životu, to zna biti jako zahtjevan proces. Smart Garden System pruža optimalnu veličinu, dizajn te prilagodbu svjetla i vode kako biste uvijek imali svježe bilje pri ruci. Bilje se može koristiti za kuhanje, kao dekoracija ili kao dobar izvor prirodnih mirisa. Naravno, ako netko želi sebi uzgojiti manje cvijeće, i to je moguće, ali s obzirom na veličini i trenutačnu jednostavnost izrade, ipak nije moguće uzgojiti mjesečnu zalihu povrća - šaljivo kaže Josip.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Ipak postoje planovi za daljnji razvoj proizvoda. Ovaj četveročlani tim želio bi se baviti svim vrstama pametnih vrtova od malih, sobnih pa do onih velikih u uredima i zgradama. Sada je sve još u početnoj fazi kada se puno toga ispituje, prikupljaju se povratne informacije onih koji su već uzeli proizvod i rade se izmjene i prilagodbe kako bi se proizvod što bolje prilagodio korisniku i poboljšao rad i sam uzgoj biljaka. Važno je napomenuti da za razliku od sličnih proizvoda koje smo susreli kroz Kickstarter kampanje, na Amazonu ili drugdje, Smart Garden System stremi k tome da bude cjenovno prihvatljiv.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Napravili smo anketu i došli do zaključka da korisnicima nije u interesu potrošiti stotine eura na pametni vrt. Ideja im je zanimljiva, ali ipak preskupa da bi u nju uložili te će radije samostalno pokušati uzgojiti biljke - objašnjava Josip.

Stoga su se u Smart Garden Systemu odlučili za ekološki proizvod koji je jeftiniji. Pametni vrt je sačinjen od prirodnih materijala, drva i plastike od kukuruza i u tehnološkom smislu je jednostavniji što zbog lakšeg korištenja, što zbog cijene. Tim zasad radi vrtove u ograničenoj seriji koju ima priliku kupiti i koristiti određeni broj ljudi koji su se dosad upoznali s ovim proizvodom, a upravo na temelju njihovih pozitivnih i negativnih zapažanja iduću verziju uredit će do savršenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 22:35