Zelena zvijezda

Čudesna biljka iz Sjeverne Afrike: Od Sumeraca do generacije Z, svi obožavaju Aloe veru

 Eniola Bakare/Unsplash
Danas se oko nje globalno vrti ozbiljan biznis, a svatko je može uzgajati kod svoje kuće

Otkrivamo što sve trebate znati o biljci koju su Indijanci zvali “štapići s neba”.

Aloe veru koristila sam u životu u nekoliko prilika. Prvi put krajem 90-ih, kada sam imala dvadesetak godina. Bila sam mršava kao štap, što je zabrinulo moju obitelj te su iz Nizozemske naručili pripravak koji bi trebao biti idealan za oporavak tijela i malo me popuniti. Stigla je žuta boca koja je izgledala kao plastični demižon. Od pripravka koji je imao blago gorak okus i dozirao se kao da je zlato, nisam se bila udebljala, ali sjećam se da je boca stajala papreno i da sam se od tog soka neko vrijeme osjeća kao Asterix kad popije svoj čarobni napitak. Idući susreti s alojom bili su kroz razne kupnje kreme za lice i tijelo, primjerice jedne prilično dobre, za kožu nakon sunčanja, nalik na zeleni žele.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon zagrebačkog potresa igrom okolnosti nailazim opet na onaj nizozemski napitak, sada s novim dizajnom žutog demižona i prihvatljivijom cijenom. Godio mi je za oporavak od stresa, podigao mi energiju, samo što sam se ovaj put udebljala od njega iako to nisam priželjkivala. Jednostavno mi je otvorio apetit, navodno zbog velikih količina vitamina B.

Ipak, posljednjih godina najdraže mi je kupiti mesnati list aloje u nekoj od trgovina zdrave hrane. O tome kako ga koristiti, tona je videa na Tik Toku, pa se na trenutke može činiti kao da je tek generacija Z otkrila aloju.

image
Duško Marušić

Međutim, ona je tu već stoljećima. Indijanci su je, navodno, zvali “štapići s neba”. Podrijetlo joj je iz Sjeverne Afrike, njezino ime ima korijen od arapske riječi alloeh, što znači gorka. Vera, pak, na latinskom znači prava. Taj dodatak dobila je zato što postoje stotine vrsta ove biljke, a samo ih je deset ljekovito. Štoviše, u znanosti i botanici ne postoji termin Aloe vera. Aloe barbadensis miller zbog svoje je ljekovitosti na vrhu te liste i upravo se za nju koristi izraz Aloe vera - prava aloa. Uzgajivačica aloje i drugih kaktusa Jolanda Pajković iz Istre preferira vrstu Aloe arborensis.

- Ljudi se i danas prepiru koja je najbolja. U Europu je prvo došla Vera, a za njom Arborensis, koja je još ljekovitija; ja često kažem da su si sestrične. Arborensis smo ispitivali u laboratoriju za javno zdravstvo i pokazala se kao vrhunska. Od nje koristim i koru za razne pripravke - kaže Jolanda Pajković koja, primjerice, radi melem od 35 biljaka među kojima je i aloja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

FILET ALOE VERA?

Filet, najčešći oblik proizvoda od Aloe vere, dobiva se preradom gela iz listova kojima je prethodno odstranjena vanjska kora. Prerađuju se cijeli listovi, iz kojih se naknadno filtriranjem odstranjuju neželjeni gorki sastojci. Cijeli list sadrži dvostruko više aktivnih sastojaka od fileta Aloe vere.

Ona ih uzgaja unutra i vani, čak joj i zimi ostane dio vani, samo ih prekrije, a ako je lijep dan, onda ih otkrije.

- Aloja koja raste na suncu je zdravija, jača, tako da ih je u proljeće i ljeto dobro držati vani. Ona može ostati vani dok toliko ne zahladi da ti treba zimska jakna, a kad zatreba ili kad je oko 5 Celzijevih stupnjeva, onda je unesi. Ako pokisne, dobit će točkice - savjetuje Jolanda, koja od aloje radi razne pripravke za jačanje imuniteta, ali i tonik za lice i drugo.

Legende kažu da se ta biljka prvi put spominje još na sumerskim glinenim pločicama koje datiraju 2100 godina prije nove ere. Izrađene su u vrijeme kralja Akada i govore o medicinskim svojstvima ove biljke. I Egipatska knjiga lijekova napisana na papirusu otkriva kako aloju koristiti u medicinske svrhe. Egipćani su je zvali biljkom besmrtnosti.

Danas je jednako cijenjena kao u davna vremena, ali dostupna svima. Oko aloje se globalno vrti i ozbiljan biznis. Ipak, svatko je može uzgajati kod kuće i povremeno je zamoliti za koji list.

image

Jadranka Boban Pejić suvlasnica je lanca Bio&Bio i prvo je ime prirodne prehrane kod nas

Neja Markičević/CROPIX

S Jadrankom Boban Pejić, suvlasnicom poznatog lanca Bio&Bio i prvim imenom prirodne prehrane kod nas, razgovarali smo o popularnosti ove biljke.

- Povoljan utjecaj aloje na zdravlje poznat je od davnina i sama je rado koristim i u napicima i za vanjsku primjenu. Kako bi se u moru informacija koje kruže razlučile provjerene, potrebno je istaknuti da Svjetska zdravstvena organizacija navodi kao potvrđenu primjenu Aloe vere u farmakopejama i tradicionalnim medicinama, gdje se primjenjuje za brže zarastanje rana, posebice kod svih vrsta upala na koži, njegu kože s opekotinama prvog i drugog stupnja izazvanim temperaturama ili zračenjem, pri čemu ubrzava zacjeljivanje i sprečavanje nekroze - objašnjava J. Boban Pejić, koja aloju ima na nekoliko mjesta u stanu, i kao ukras i za povremenu primjenu.

Poznata Klinika Mayo, koja se etablirala se na svjetskoj razini kao referentan centar zbog svojeg neprofitnog ustroja te posvećenosti kliničkim istraživanjima i cjelovitim ekspertnim pristupom, ističe da je djelovanje aloje ocijenjeno kao “dobro, znanstveno utemeljeno za korištenje” u područjima primjene kod genitalnog herpesa, psorijaze i seboreičnog dermatitisa.

Eksperti Klinike Mayo ističu da postoje rane naznake istraživanja u kojima se potvrđuje pozitivno djelovanje u komplementarnoj primjeni s kemoterapijom. Studija objavljena u znanstvenoj publikaciji Nutritional Neuroscience testovima je potvrdila djelovanje aloje na smanjenje depresije.

image

Jolanda Pajković iz Mednjana kod Bala uzgajivačica je i kolekcionarka Aloe vere

Duško Marušić/CROPIX

Poslovni izvještaji pokazuju da vrijednost tržišta Aloe vere i proizvoda od nje iznosi 1,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da će do 2025. godine rasti 7,5 posto

Zanimalo nas je i koliko je to velik globalni posao.

- Poslovni izvještaji iz 2018. godine pokazuju da vrijednost globalnog tržišta Aloe vere i proizvoda od nje iznosi 1,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da će do 2025. godine rasti 7,5 posto. Sokovi i gelovi za oralnu upotrebu čine oko 64 posto vrijednosti tržišta, a ostatak od oko 45 posto su kozmetički proizvodi koji su napravljeni na osnovi Aloe vere - odgovara ona.

Upravo zbog raznih benefita popularnost biljke raste i dio je trenda potražnje za biljnim pripravcima poput onih na bazi konoplje, lana te lavande i ružmarina. U obliku proizvoda najčešće se pojavljuje kao gel i sok.

Primjena u kozmetici je široka i preporuka je da Aloe vera postane osnovna biljka kućne prirodne ljekarne, ali i kozmetičke torbice. Važno je da ima certifikat organske proizvodnje jer ova sočna lisnata biljka vodu apsorbira neposredno iz svoje okoline. Ako okolno tlo sadrži herbicide, pesticide ili druge kemikalije, biljka ih upija i time dolazi do onečišćenja hranjivih tvari, što se izbjegava organskim uzgojem.

- Zbog specifičnog gorkog okusa može se koristiti za odlične osvježavajuće hladne napitke, posebno ako se kombinira s brusnicom ili limunom, koji neutraliziraju gorčinu i pojačavaju protuupalno djelovanje - savjetuje Jadranka Boban Pejić.

image
Duško Marušić

ŠTO SADRŽI ALOE VERA?

Njezin list sadrži više od 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, lignin, saponine, sterole, aminokiseline, salicilnu kiselinu.

image
Neja Markičević/CROPIX

ISPROBALI SMO ZA VAS

SAVJETI S TIKTOKA

Posljednjih godina najdraži mi je način korištenja aloje tako da kupim njezin mesnati list u nekoj od trgovina zdrave hrane. Nakon što ga prvi put sasiječem, čuvam ga u hladnjaku. Odrezan komad, po sredini prepolovljen u formi domina, mazali smo ljetos na crvena ramena i lice, a rezultati su bili odlični. To je izvrsno i za kosu, kako bi bila podatnija. Listove se zareže pa se između njih, kao u sendvič, stave i provuku pramenovi. Videa o ovome mnogo je na TikToku. Naša je Lucija isprobala jedan za čitatelje.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Dojmovi su odlični. Namazala sam kosu sastojcima otvorenog lista. Vrhovi kose su zaglađeni, kosa ima volumen, vlasište ugodno hladi. Nema intenzivan miris. Nisam je ispirala.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Prvo je kao gel, a onda posuši i kad se raščešlja, odlično je - opisala nam je Lucija.

image
Duško Marušić/CROPIX

SIRUP OD ALOJE PREMA RECEPTU JOLANDE PAJKOVIĆ

​• 35 dkg Aloe arborensis
​• 40 dkg meda u saću
​• 2 dcl crnog vina
​• 40 dkg cikorije ili mješavine od cikorije
​​• pola litre alkohola iz apoteke

Najčvršćim listovima aloje s kožom samo se odrežu zupci pa ih se stavi u blender i usitni, a saće se nareže na komadiće. Doda se vino (može i bijelo) te 96-postotni alkohol. Sve se promiješa i na sedam dana ostavi u staklenci negdje gdje je hladno te se povremeno promiješa. Potom se procijedi, gusto se baci i nastao je sirup od aloje. Prva tri dana dana pije se triput na dan jedna čajna žličica, a poslije se jednako često uzima velika jušna žlica sirupa. Ne treba ponavljati, najmanje šest mjeseci nakon što se završi sirup. Ovaj je sirup, kaže Jolanda, dobar za čišćenje organizma, jača imunitet, regulator je za organizam, ali nije za djecu i trudnice.

image
Duško Marušić/CROPIX

SMJESA S MEDOM

​• 40 dkg aloje
• pola kg meda
• 3 žlice rakije

Listovi se očiste od zubaca i samelju u blenderu pa se pomiješaju s medom. To se može odmah konzumirati. Uzima se tri puta na dan te je također dobro za imunitet. Čuva se u hladnjaku.

​​

JESTE LI ZNALI?

Zanimljiva je činjenica da u znanosti i botanici ne postoji termin Aloe vera. Aloe dolazi od arapske riječi zagorko, a vera na latinskom znači prava pa je ovaj izraz zapravo dodan zbog marketinških razloga. Postoji nekoliko stotina vrsta, a za samo desetak vrsta se smatra da imaju ljekovito djelovanje. Vrsta Aloe barbadensis miller je zbog svoje ljekovitosti na vrhu ove liste i upravo se za nju koristi izraz Aloe vera, tj. prava aloa, ali tu su još i druge ljekovite vrste poput Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi. Imate li neku od ovih vrsta doma možete ju slobodno koristiti (npr. kad se opečete isl.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2023 10:13