Osobna karta

Cvijet koji volimo: Krizantema (Chrysanthemum), cvijet s istoka koji simbolizira besmrtnost

 ANTONEL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jeste li se ikad zapitali zašto su krizanteme neobilazan dio aranžmana koji se uoči blagdana Svih svetih polažu na grobove?

CHRYSANTHEMUM

  • OPIS: Na uspravnoj stabljici nalazi se cvat sastavljen od sitnih cvjetova okruženih laticama. Cvjetovi mogu biti raznih boja. Listovi su jajoliki i kopljasti te duboko urezani.
  • PORIJEKLO: Azija (Kina i Japan).
  • KLIMA: U Europi se uzgajaju zbog povoljne klime, a pogoduju im srednje teška, propusna ilovasta tla, blago obogaćena humusom. Najbolje ih je saditi na izravnom suncu.
  • RAZMNOŽAVANJE: Diobom korijena, reznicama i sjemenom, a da bi cvale u jesen, sade se u svibnju, pa sve do kolovoza.
  • OSJETLJIVOST: Među uzročnicima bolesti najveći problem predstavlja bijela hrđa (bradavičaste izrasline na listu i njegova deformiranost), fuzarioze (listovi postaju žuti, uvijaju se i venu) te nedostatak bakra, dušika i kalija. Od štetnika se najčešće javljaju grinje i lisne uši. Prekomjerno zalijevanje može također dovesti do bolesti na lišću.
  • UPOTREBA: Za dekoraciju i rezanje, a koriste se i u kineskom kulinarstvu (latice se dodaju juhama, salatama i prženim jelima, čajevima i vinu).

Jeste li se ikad zapitali zašto su krizanteme neobilazan dio aranžmana koji se uoči blagdana Svih svetih polažu na grobove? Ta je tradicija u Europi započela 11. studenoga 1919. u Francuskoj, na prvu godišnjicu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Naime, tadašnji predsjednik Raymond Poincaré naredio je da se na grobove svih preminulih u ratu položi cvijeće, a budući da su krizanteme tada bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, iskorišteno je više od 30.000 krizantema.

Iako su krizanteme na istoku bile poznate još prije Kristova rođenja, u zapadnom svijetu su se pojavile u 17. stoljeću, a švedski botaničar Carl Linnaeus nazvao ih je zlatnim cvijećem spojivši grčku riječ chrysos (zlato) s anthemonom (cvijetom).

image
Julia Kicova, Unsplash

Zbog svoje otpornosti na mraz i hladne temperature simboliziraju besmrtnost.

Iako u našim krajevima ovaj cvijet cvate u studenome i zaštitno je cvijeće tog mjeseca te se smatra simbolom prolaznosti, smrti i žaljenja, u Aziji, odakle i potječe, smatra se cvijećem prosperiteta i sreće. U Japanu je znak carske obitelji, nalazi se na nacionalnom grbu i ima svoj dan - Nacionalni dan krizantema. U Kini se poklanja na proslavama rođendana i krštenjima, a radi se i vino koje zrije godinu dana te se ispija devetog dana devetog mjeseca i vjeruje se da taj čin obitelji donosi dug, miran i zdrav život. Osim toga, u Aziji se smatra da ima mnoga ljekovita svojstva. Nadalje, australska tradicija je poklanjanje krizantema na Majčin dan, dok u SAD-u simboliziraju poštenje i često se koriste kao ukras na vjenčanjima.

image
-
Jason Leung, Unsplash

Simbolici pridonose i razne boja cvjetova, od bijele, žute, ružičaste, crvene, narančaste i brončane boje, do sorti s višebojnim cvjetovima.

Prema dostupnoj literaturi, krizantema (lat. Chrysanthemum) je rod s oko 40 vrsta višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Sve krizanteme potječu od osnovne vrste Chrysanthemum indicum, a dijele se ovisno o rasporedu, obliku i veličini cvjetova, prema vremenu cvatnje, prema veličini cvatne glavice, a postoji i podjela na vanjske te stakleničke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 11:22