BOŽIĆNI AMARILIS

Cvijet snage i svemoćne ljubavi

 /SHUTTERSTOCK

Jedan od najljepših i najraskošnijih zimskih cvjetova je amarilis. Da bi procvjetali oko Božića i Nove godine, jer su prekrasni kao dio blagdanskog aranžmana, lukovice trebate posaditi početkom studenoga. Za taj se aranžman obično koriste crveni cvjetovi, no raskošno izgledaju i ružičasti, bijeli ili dvobojni.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Lukovice se sade u relativno male posude, a pravilo je da od lukovice do ruba tegle ne treba biti više od tri centimetra. Na dno tegle stavite drenažni sloj, a na njega supstrat u koji posadite lukovice do pola njihove visine. Smjestite ih na toplo mjesto (idealna temperatura za amarilise je 22 stupnja) u sjeni. Dok se lukovice ukorjenjuju (cca dva mjeseca), potrebna je minimalna količina vode.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad se pojave vrhovi listova i debeli cvjetni pup, premjestite teglu na mjesto s puno svjetla, obilnije zalijevajte odstajalom vodom i svaka dva tjedna prihranjujte tekućim gnojivima za lončanice koje cvjetaju. Kad se vaš amarilis rascvjeta, premjestite ga na malo hladnije mjesto i cvjetovi će duže trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 15:04