U gostima

Dašak egzotike u Donjoj Bistri

Ova obitelj uzgaja egzotično voće. Sve je počelo kada je vlasnik odlučio uzgojiti kivano. On im je danas zaštitni znak

Za sve one skeptike, koji još ne vjeruju da je moguće, Ivan Šulog iz Donje Bistre ruši sve predrasude. Naime, obitelj Šulog uzgaja egzotično voće u okolici Zagreba. Sve je počelo iz zafrkancije, kad je Ivan Šulog odlučio uzgojiti kivano. U to je uložio svu svoju ljubav i znanje koje je usput stjecao, jer se u to vrijeme kod nas malo znalo o tropskom voću i povrću.

Iz zafrkancije se rodio prvi plod, a Ivan Šulog je postao “kralj”. I tako je iz zafrkancije i ljubavi prema bilju, nastao Exotic King, malena tvrtka koja danas uzgaja brojne vrste egzotičnog voća i povrća. Naravno da je kivano u međuvremenu postao zaštitni znak Exotic Kinga.

S obzirom na to da imam dosta iskustva s degustacijama takvog voća u autohtonim zemljama, iz vlastite perspektive mogu reći, da proizvodi Exotic Kinga nimalo ne zaostaju okusom. Da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima, koji itekako konkuriraju na europskom tržištu, potkrepljuje i činjenica da postoje pokušaji izvoza.

Naime, uvoz takvog voća i povrća iz autohtonih zemalja je gotovo nemoguć, jer je dugotrajan ili preskup. U tom predugom razdoblju najčešće propada pa nije pogodno za tržište. Iz tog razloga je ovakav uzgoj, unutar Europske unije, itekako zanimljiv tržištu, koje stalno teži nečem novom i drugačijem.

Međutim, za tako nešto su potrebne određene količine uzgojenog voća. Iz tog razloga, g. Šulog poziva male proizvođače da mu se pridruže, kako bi zajednički uspjeli konkurirati na europskom tržištu.

Biznis nastao iz zafrkancije

Ivan Šulog jedan je od rijetkih koji se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Na razini EU postoji interes za tim proizvodima, pa Šulog poziva male proizvođače da mu se pridruže

Više informacija o ponudi potražite na: www.exotic-king.com

Foto: Bruno Konjević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:21