rade punom parom

Dečki iz Dubrave predvode svjetski trend: Vrtovi su njihova furka. Upoznajte Hortus ekipu!

Instagram @vrtovihortus
 Vrtovi Hortus
Ovisno o veličini vrta i zatečenom stanju, hortusovcima treba nekoliko dana za uređenje, a naplaćuju po radovima koje obuhvaća posao

Alan i Bojan iz zagrebačke Dubrave predvode svjetski trend kod nas: vrtlarenje promiču kao nešto dobro i popularno, a svoj rad rado promoviraju na društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka. Imaju i svoj YouTube kanal

Dečki iz Dubrave koje smo ulovili u punom radnom raspoloženju dok sređuju privatni vrt i okućnicu u Odri pokraj Zagreba vode se motom “Vrtovi su naša furka”. Alan i Bojan su prije 11 godina osnovali svoju tvrtku pod nazivom Vrtovi Hortus, nakon što su se upoznali i sprijateljili sređujući vrtove za jednu drugu tvrtku, gdje su, kako sami kažu, naučili najveći dio onoga što sada rade. Osim Alana Ančića i Bojana Bojića, vrtove sređuju i Marko, Dario, Ivica i Saša, koji čine mladu i zabavnu ekipu, a u pomoć im ponekad priskoče i stafordice Sofija i Shika.

image
Instagram @vrtovihortus
Vrtovi Hortus

Već prije nekoliko godina u svijetu se pojavio trend koji promiče vrtlarenje kao nešto što je kul i privlačno, razni vrtlari i vrtovi su po svim društvenim mrežama itekako dobro popraćeni i mahom su to mlade, zanimljive i osebujne ličnosti. Hortusovci su jedni među prvima kod nas koji su vrlo dobro uočili i iskoristili taj trend. Imaju svoj YouTube kanal, svi radovi su na Instagramu i Facebooku, pa smo tako i mi za njih saznali i odlučili se malo bolje upoznati s njima.

image
“Klijenti katkad požele da se u moderan gradski ambijent vrta uklopi tradicionalni suhozid”
TOMISLAV HUHA
image
Postavljaju i položene travnate tepihe, čime se bez sadnje trave odmah dobiva gotov i kvalitetan travnjak
TOMISLAV HUHA
image
TOMISLAV HUHA
image
TOMISLAV HUHA

- Trebalo je vremena da dođemo do ovoga gdje smo sad, skoro devet godina borbe, ali u posljednje vrijeme je drugačija priča. Glas o nama se pročuo i sada imamo dosta narudžbi - kaže Bojan Bojić, jedan od osnivača tvrtke. Već ranije, dok smo se dogovarali za susret, saznali smo da dečki jako često mijenjaju lokacije na kojima rade, od elitnih dijelova Zagreba, pa sve do okolice grada, a ponekad i dalje. Ovisno o veličini vrta i zatečenom stanju, Hortusovcima treba nekoliko dana za uređenje, a naplaćuju po radovima koje obuhvaća posao. Radovi uključuju sve što vlasnici požele, od uređenja i postavljanja trave ili kompletnih travnatih tepiha, do izrade fontana, jezera, slapova, stazica, opločenja, suhozida, kamenjara, pergola i vrtnih klupa.

image
Instagram @vrtovihortus
Vrtovi Hortus
image
Instagram @vrtovihortus
Vrtovi Hortus

Alan Ančić nam prepričava kako su se baš nedavno susreli sa zadatkom postavljanja suhozida na jednoj lokaciji na Markuševcu u Zagrebu. - To je bio doista izazovan zadatak. Praktički smo radili vrt iz nule. Poznato je da suhozid prije svega ima uporabnu zadaću, ali mi uvijek volimo dodati jednu ukrasnu komponentu onome što radimo. Prije se smatralo da suhozid može funkcionirati samo u prirodnom okruženju, ali danas, s napretkom raznih tehnologija, se zna da to nije točno. Jako se često susrećemo sa željama klijenata koji žele da se u moderan gradski ambijent vrta uklopi tradicionalni suhozid, a postoje i drugi zahtjevi, poput toga da neki klijenti žele rekreirati okoliš visokih planina u svojim vrtovima ili žele prisutnost suncem pržene kamenite zemlje mediteranskog krajolika. To je sve moguće uz dovoljno truda i brige o takvom okolišu.

image
Instagram @vrtovihortus
Vrtovi Hortus

Saznajemo također da Hortusovci osim svog dobrog poznavanja kamena izrađuju i jezera koja mogu imati vodoskok ili slap ili ih oplemenjuju lopočima ili ribicama. Izrađuju i živahne potoke ili ribnjake i uvjeravaju nas da, iako je to nekada bio popriličan luksuz, danas su cijene za takve radove puno dostupnije. Među prijašnjim radovima Hortusovaca možemo pronaći i doista zanimljive vrtne staze od raznih materijala, naišli smo na one sačinjene od starih, ali dobro očuvanih panjeva, neke su od šljunka, kamena ili betona, a među zanimljivijima su one od željezničkih pragova. I na samom kraju, ali ništa manje važni, travnjaci. Skoro pa neizbježni dio svakog vrta.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Na lokaciji na kojoj smo susreli dečke u tijeku je baš bilo postavljanje i sređivanje prostranog travnjaka koji je zapravo položeni travnati tepih, čime klijent, koji ne mora saditi travu, dobiva odmah gotov i kvalitetan travnjak. Travnati tepisi su umjetno uzgojeni na posebnim površinama u kontroliranim uvjetima i jednom kada su postavljeni, čine svojevrsnu “kožu” cijelog vrta. Nakon što se jednom postavi travnati tepih, ako naručitelj želi, postoje i načini kako “razbiti” jednoličnost te travnate zelene površine, pa dečki također postavljaju vrtne gredice koje ponekad u vrtovima mogu izgledati poput skulptura i potpuno izmijeniti izgled vrta.

image
TOMISLAV HUHA

Kvalitetno smo se podružili s dečkima, iskreno nasmijali i zabavili, i otišli s pozdravom - do skorog viđenja, jer svakako s njima nismo završili. Ima tu još puno stvari koje želimo saznati o njima, a i o načinu njihova rada, ali za ovo proljeće ćemo se ovdje zaustaviti, a ako ste vi slučajno već shvatili da vrtlarenje može biti itekako kul i zabavno, Hotrusovce možete pratiti na njihovom YouTube kanalu “Vrtovi Hortus” ili na društvenim mrežama pod istim nazivom Facebook - Uredjenje vrta - Hortus design i Instagram @vrtovihortus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:49