prirodna elegancija

Divan dom četveročlane obitelji Kosovec: U posjeti blogerici Mariji Kosovec u Kloštar Ivaniću

Instagram @miimavintage
Dom uređenjem naginje skandinavskom stilu, a u svako godišnje doba, uz bilje i pokoju voćku, dobiva nove stilizirane kompozicije

Kad ugledam krušku, već pomislim - jesen, a još kad je utopljena u čokoladu, kao da te tješi što je prošlo ljeto i vrijeme se sve više kvari. Simpatično aranžiran stol s plodovima i delicijama, na kojem je bilo taman svega, dočekao nas je u Kloštar Ivaniću, u domu blogerice profila @miimavintage, Marije Kosovec, odnosno kod obitelji Kosovec.

image
Instagram @miimavintage
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vlasnica voli spoj starog i novog namještaja u prostoru. Iako je stan uglavnom opremljen novim komadima, nekoliko starih daje prostoru toplinu i šarm. Najdraži joj je komad vitrina u boravku koju je kupila preko oglasnika i potpuno transformirala

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U interijeru prevladava neutralna paleta boja, a toplinu unosi drvo u kombinaciji s metalom te sivom i bijelom. Raspored namještaja mijenja se ovisno o sezoni i raspoloženju ukućana, a za brzinsku je promjenu ponekad dovoljno staviti i stolnjak s uzorcima ili nove jastučnice

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U njihovu stanu koji je dio obiteljske kuće biljke imaju važnu ulogu, što je i bio jedan od razloga našeg posjeta. Dnevni dio je otvorenog koncepta i sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka te čini veći dio stana. U spavaćem dijelu su dvije sobe, bračna i dječja, plus kupaonica.

Pitamo Mariju Kosovec kako bi opisala stil uređenja njihova stana.

- Sve više mi izgleda kao skandinavski, premda mi to nikada nije bio cilj, nego se vodim nekim osobnim i trenutnim raspoloženjem. Najviše mi odgovara neutralna paleta boja koju takvi interijeri imaju, kao i toplina drva u kombinaciji s metalom te sivom i bijelom bojom. Premda volim kombinaciju stilova, sve više težim nekom bezvremenskom stilu koji mi neće brzo dosaditi, a lako ga je prilagoditi promjeni kad ju poželim - odgovara ona.

Biljke su u tom ugođaju važan element. Daju toplinu prostoru i stvaraju njihovu malu oazu bez obzira na to o kojem godišnjem dobu se radi.

- Dugo mi je na listi želja bio fikus koji sam nedavno kupila, kineski dolar mi odlično napreduje otkad je na balkonu, tako da se šalim da ću otvoriti rasadnik. Naravno, to su uvijek samo pokloni iz vlastitog uzgoja za obitelj ili moje prijateljice - dodaje Marija.

image
Instagram @miimavintage
image
Instagram @miimavintage
image
Instagram @miimavintage
image
Instagram @miimavintage

U interijeru se mogu vidjeti i neke lijepe vaze, tegle za bilje... Zanimalo nas je gdje ih nabavlja i koje su joj najdraže?

- Imam ih stvarno puno, ali se uvijek dogodi da kad presadim biljku baš nemam dimenziju koja mi treba. Što se tiče vaza, ista stvar, imam ih dosta, no uvijek se pojavi neka posebna koju poželim imati u svojoj kolekciji. Nisu to skupi komadi i uglavnom ih kupujem u lokalnim trgovinama poput Jyska, Kika ili naručim s H&M Homea, koji ima odličan izbor i kvalitetu - kaže Marija.

Često dekorira svoj dom cvijećem, raznim biljem ili grančicama.

- Jako volim imati cvijeće u vazi, a ako ne nađem nešto u vrtu ili šetnji, kao što sam za ovo snimanje pronašla mini jabukice i šipak prilikom jedne šetnje s klincima, volim otići do obližnje cvjećarnice ili placa, gdje uvijek nađem nešto za sebe. Ako ništa drugo, uzmem barem buket eukaliptusa i već mi je stol i ugođaj doma ljepši. Stolnjake volim ponekad staviti, a budući da je prostor dosta neutralan, uzorci odlično pašu. Voće iz vrta, pladnjevi i - stol je spreman za uživanje u slasticama koje volim pripremati - opisuje nam Marija Kosovec.

Sve prostorije u stanu imaju bazno bijele zidove, ali u svakoj je isto tako barem jedan zid u nekoj drugoj boji. Za zidove u boji je koristila Kalklitir boje koje su, govori Marija, posebne po tome što se nanose debelim kistom i izgledaju pomalo flekavo, ali to zidovima daje poseban šarm i boja se mijenja ovisno o dobu dana i osvjetljenju.

image
Instagram @miimavintage
image
Instagram @miimavintage

S obzirom na to da je autorica bloga i Instagram profila, pitamo koje su najfotogeničnije biljke za dom?

- Kako društvene mreže sve diktiraju, tako postoje i biljke koje su u trendu. Zadnjih je godina u prvom planu bila monstera, a trenutno je jako popularan kineski dolar - Pilea peperomioides. Volim fikuse koji su fotogenični, ali, što je dobro, i otporni. Sve njegovane i zdrave biljke su fotogenične - smatra ona.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

“SADNJA ME OPUŠTA. SAD NA RED DOLAZE MAĆUHICE, VRIJESAK, MARGARETE...”

image
Ukrase za blagovaonički stol Marija nalazi u vrtu ili tijekom šetnje, a voli otići i do obližnje cvjećarnice ili placa, na kojem, ako ništa drugo, kupi buket eukaliptusa
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Svaki komad namještaja u stanu je iz druge kolekcije, ali zajedno odlično funkcioniraju i to joj se baš sviđa.

- Dnevni boravak ima mali radni kutak za kojim volim popiti kavu, listati časopise i biti za laptopom kad klinci spavaju. Radi se o stolu moga svekra iz djetinjstva koji sam pronašla na tavanu i prebojala, i odlično nam služi - opisuje nam.

Spavaća soba je trenutno podređena maloj bebi, tako da su tamo u glavnoj ulozi njen krevet i sve što je potrebno. Njihov sin ima malu sobicu od sedam kvadrata koju baš planiraju malo preurediti, ali ima sve što mu je potrebno, spremište za igračke, robu i knjige.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

“KINESKI DOLAR, MONSTERA I FIKUS NAJFOTOGENIČNIJI SU U INTERIJERIMA”

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Spoj starog i novog namještaja u prostoru najdraža mi je kombinacija te sam željela isti stil i u svom stanu. Započela sam jednostavnijim komadima kao što su stolci. Nakon toga su na red došli stari noćni ormarići i mali radni stol koje sam pronašla kod bake. Uz većinu novog namještaja nekoliko starih komada daje prostoru toplinu i poseban šarm, a još ako su obiteljsko nasljeđe, to je dobitna kombinacija. Najdraži komad svakako mi je vitrina u dnevnom boravku koju sam kupila preko oglasnika i potpuno transformirala - rekla je M. Kosovec.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Svi su zidovi bazno bijeli. Ipak, po jedan zid svake sobe u drugoj je boji, pri čemu su korištene boje Kalklitir. Nanose se debelim kistom i izgledaju pomalo zamrljano, a posebne su po tome što se mijenjaju ovisno o dobu dana i osvjetljenju

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Što se tiče preuređenja, raspored namještaja mijenja ovisno o sezoni i raspoloženju. Ponekad je dovoljno, kako kaže, da stavi nove jastučiće ili stolce u blagovaonici i prostor odmah dobije novi šarm, a ako želi veću promjenu, baca se na bojenje zidova ili promjenu tepiha. Inspirira se na Instagramu i Pinterestu.

image
Instagram @miimavintage
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Budući da ima veliku okućnicu, i oko kuće uvijek ima posla.- Volim sezonsko cvijeće oko kuće bilo da se radi o tulipanima i proljetnicama, tijekom ljeta su tu suncokreti i dalije, lavanda, smilje, začini i aromatično bilje, a u jesen maćuhice, vrijesak, margarete... Ispijanje kave na terasi je ljepše kad je sve oko mene puno lijepog bilja. Sadnja i briga o vrtu me opuštaju, pogotovo nakon dana u uredu - zaključuje Marija.

Mariju možete pratit na Instagram profilu@miimavintage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:26