PRIRODNA METODA

Dobar urod u vrtu ovisi i o pH vrijednosti tla: Testirajte ga uz pomoć octa i sode bikarbone

 /SHUTTERSTOCK
Korištenje ovih uobičajenih kućanskih predmeta za test tla dat će vam trenutne rezultate, a test je lako provesti

Znati kako ispitati pH tla važno je za pravilan rast biljaka. Većina biljaka preferira stupanj kiselosti ili lužnatosti tla, koji se mjeri pH ljestvicom koja se kreće od 0 (izrazito kiselo) do 14 (izrazito alkalno). Moguće je testirati pH tla tako da uzmete uzorak i pošaljete ga u laboratorij na analizu (obično uz naknadu). Također možete sami testirati pH tla kod kuće pomoću testnih traka.

Ako ne želite kupiti testne trake, možete testirati tlo sodom bikarbonom i octom. Korištenje ovih uobičajenih kućanskih predmeta za test tla dat će vam trenutne rezultate, a test je lako provesti. Rezultati neće biti tako precizni kao laboratorijski test, ali će vam dati okvirnu ideju o tome je li vaše tlo kiselo ili alkalno. Ekstremna reakcija u bilo kojem smjeru pokazat će vam trebate li izmijeniti tlo kako biste povisili ili snizili Ph.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada testirati pH tla

Nećete znati je li vam pH tla prenizak ili previsok ako ga ne testirate. Stoga je dobra ideja testirati pH vrijednost tla kad god sadite novu vrtnu gredicu, preselite se na novo mjesto ili uzgajate novu biljnu sortu koja ima vrlo specifične pH potrebe.

Neki stručnjaci preporučuju da vrtlari testiraju tlo svakih nekoliko godina, osobito ako ste u prošlosti morali mijenjati tlo. Materijali koji se koriste za prilagodbu pH tla, kao što je elementarni sumpor (koji se koristi za snižavanje pH tla) ili vapno (koji se koristi za podizanje pH tla), razgrađuju se tijekom vremena i možda će ih trebati ponovno primijeniti kako bi se pH razina održala na optimalnoj razini.

Oprema/Alati

Ocat i soda bikarbona

Lopatica

2 male posude

Čaša za mjerenje

Materijali

Ocat i soda bikarbona

1 šalica destilirane vode

1/2 šalice bijelog octa

1/2 šalice sode bikarbone

Dopune tla (ako je potrebno)

Destilirana voda

image
/SHUTTERSTOCK

Testiranje pH tla sa sodom bikarbonom i octom

Prikupite 2 uzorka tla

Da biste testirali pH tla kod kuće, najprije lopaticom zagrabite malo zemlje s područja sadnje u dvije čiste posude. Uzmite zemlju s nekoliko centimetara ispod površine tla. Trebat će vam otprilike 1 šalica zemlje u svakoj posudi. Maknite sve nakupine i uklonite sve kamenje, štapiće ili druge ostatke.

Za najbolje rezultate uzmite miješani uzorak tla. Na primjer, ako sadite jednu vrtnu gredicu, uzmite nekoliko uzoraka samo s tog područja i pomiješajte ih. Ako sadite veliku površinu, kao što je cijeli vrt, uzmite uzorke s mnogih dijelova i pomiješajte ih zajedno za testiranje.

Ispitivanje miješanog uzorka tla dat će vam najtočnije rezultate jer jedno mjesto u vrtu može biti netipično za ostatak tla. Na primjer, uzorak uzet iz područja u blizini borova može biti izrazito kiseo jer borove iglice imaju tendenciju dodavanja kiselosti.

Testirajte alkalnost

Dodajte 1/2 šalice destilirane vode u jednu posudu s uzorkom tla i promiješajte žlicom. Zatim dodajte 1/2 šalice bijelog octa. Ako tlo pokazuje vidljive mjehuriće ili pjenjenje, tada ima alkalni pH.

Kemijska reakcija koju vidite događa se kada kiselina (ocat) dođe u dodir s nečim alkalnim (tlo). Što je djelovanje pjenušanja izraženije, to je pH tla viši. Budući da je većina tla prirodno blago kisela, bilo kakva reakcija s ovim testom obično znači da imate alkalno tlo.

image
/SHUTTERSTOCK

Testirajte kiselost

Sada dodajte 1/2 šalice destilirane vode u drugu posudu sa zemljom i promiješajte. Zatim dodajte 1/2 šalice sode bikarbone. Ako tlo stvara mjehuriće ili pršti, to znači da je kiselo.

Reakcija koju vidite rezultat je dodira kiselog tla s alkalnom tvari (soda bikarbona). Opet, snaga djelovanja pokazuje koliko je tlo kiselo. Vrlo mala količina pjenušanja je prirodna jer je većina tla u početku blago kisela. Ali snažna reakcija može značiti da imate vrlo kiselo tlo.

Dopunite tlo ako je potrebno

Ako vaši testovi pokažu da je vaš pH tla previše alkalan ili kisel za vaše potrebe, možete umiješati amandmane kako biste pH doveli u odgovarajući raspon. Poljoprivredno vapno obično se koristi za podizanje pH vrijednosti tla. Ali također možete podići pH tla bez vapna pomoću drvenog pepela. Kako bi se smanjio pH tla i učinio ga kiselijim, borove iglice i elementarni sumpor tradicionalni su dodaci.

Može biti teško procijeniti koliko je izmjena potrebno. Možete započeti dodavanjem malih količina, a zatim ponoviti pH test tla kod kuće kako biste procijenili gdje ste. Ali ako želite brzo sniziti ili povisiti pH vrijednosti tla, često je najbolje uložiti u laboratorijski test kako biste točno odredili vrstu i količinu potrebnih dodataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 20:45