Zelena oaza

Donosimo najnovije trendove uređenja vrta, tri prirodna materijala dominiraju ove sezone

 SHUTTERSTOCK
Glavno mjesto okupljanja ove godine uredite na vrijeme i do konca ljeta maksimalno iskoristite sve njegove čari

Porast temperatura, duži dani i miris pokošene trave izvlače nas iz kuće. Sve više vremena želimo provesti vani, okruženi prirodom daleko od gradske vreve i užurbanosti. No, ne moramo prijeći kilometre da bismo pronašli svoju idealnu oazu za opuštanje i užitak. Nalazi se nadohvat ruke; u vlastitom vrtu koji uz malo mašte i angažmana može postati pravi mali raj za čitavu obitelj.

Glavno mjesto okupljanja ove godine uredite na vrijeme i do konca ljeta maksimalno iskoristite sve njegove čari. Navucite gumene rukavice, nabavite potrebnu opremu i opremite vrt sa stilom, a zatim u njemu priredite zabavna druženja o kojima će se pričati sve do iduće sezone. To možete učiniti uz nekoliko vrtnih trendova za 2022. koje donosimo u nastavku članka s time da sav potreban namještaj, kao i popratni vrtni asortiman, možete pronaći u Pevexu.

Produžena ruka kuće

Toliko volimo boraviti u prirodi da smo mnoštvo „kućnih aktivnosti” počeli prakticirati upravo ondje – u dvorištu. Pripremamo roštilje, ispijamo kave, organiziramo ručkove, izležavamo se satima pa čak i tuširamo, a neki su čari vrta iskoristili i za kreiranje prirodnog ureda za rad od doma. Funkcije „ove produžene ruke kuće” idu u nedogled, a da bi sve ove aktivnosti bile još udobnije, jedan od trendova za 2022. nalaže da ne štedite na sjedećim jedinicama.

image

Roštilj i sjedeća garnitura

PEVEX

Udobni naslonjači, garniture i ležaljke ne samo da će odlično poslužiti kao sjedeće jedinice prilikom organiziranja zabavnih druženja, već će i ukrasiti vrt te ga učiniti privlačnijim za boravak. Sve što je potrebno je kvalitetna vrtna garnitura koja će se savršeno uklopiti u svako dvorište. Za postizanje još većeg šarma, u vaš mali raj dodajte i viseću stolicu zbog koje će gosti zasigurno stajati u redu da bi došli na red za ljuljanje u njoj.

Vrtlarenje kao hobi

Ekspert za vrtove Marcus Eyles ističe kako je uzgoj vlastitog voća i povrća gorući trend kod uređenja vrtova. Dok jednima vrtlarenje predstavlja eskapizam od svakodnevice i njezinih izazova, drugima je ono učinkovito i povoljno rješenje da sami proizvedu organske namirnice i tako uštede novac. Bez obzira na motiv, moramo se složiti da je fantastičan osjećaj kada sami uzgojimo rajčicu svjesni da je nastala iz ljubavi prema sadnji biljaka.

I vi se u svojem vrtu ili, pak, na terasi, možete pohvaliti vlastitom ekološkom proizvodnjom voća i povrća. Sve što vam je za to potrebno su visokokvalitetna prekomponentna zemlja za balkonske i sobne biljke, kvalitetno tekuće gnojivo obogaćeno vitaminima i ekstraktima morskih algi za gnojenje svih vrsta cvjetajućih biljaka te, opcionalno, zaštitno sredstvo protiv insekata. Naravno, potrebna je i biljka, odnosno sadnica, no tu sami „preuzmite uzde” ovisno o osobnim željama i preferencijama.

image
SHUTTERSTOCK

Tepih od travnjaka

Vrtovi s prekrasnim zelenim površinama koje se pružaju uzduž dvorišta su uvijek u trendu! Plijene pažnju svakog prolaznika jer djeluju čisto i održavano, a i cijela okućnica izgleda organiziranije i smislenije. Susjedova trava, međutim, ne mora biti zelenija jer uz pomoć nekoliko trikova možete od svojeg travnjaka napraviti zeleni tepih po kojem ćete se rado prošetati bosi.

Za brz rast mlade tek posađene trave potrebno je kruto organsko gnojivo sigurno za ljude i kućne ljubimce. Ako imate djecu, za ozelenjivanje travnjaka uzmite ono koje sadrži mikorizu jer će zelena površina tako biti otpornija na sušu i gaženje. Za one, pak, koji već imaju travnjak, no žele obnoviti njegov izgled, dobar odabir je kristalizirano gnojivo za obnovu travnjaka, koje sprječava rast mahovine i smanjuje zakorovljenost travnjaka.

image

Kosilica za travu

PEVEX

Naravno, da bi travnjak izgledao uredno i održavano potrebno ga je njegovati alatima za „češljanje” trave. U tom slučaju potrebna je kvalitetna akumulatorska kosilica, zatim motorni trimer s ergonomičnom ručkom za lako dosezanje teško dostupnih mjesta u dvorištu te, naposljetku, akumulatorske škare za travu i grmlje s kojima ćete lako oblikovati svaki zelenu kutak vrta.

Pastelne boje

Odabir vedrih tonova u dekoracijama izuzetno utječe na postizanje posebne energije vašeg vrta. Ove godine dominiraju svijetli i prozračni koloriti, a najtraženiji akcenti za uređenje doma su oni pastelnih tonova poput ružičaste, plave, mint zelene i blijedonarančaste.

image
SHUTTERSTOCK

Bez obzira pratite li trendove ili ne, navedene boje pojačat će dojam svježine i pristupačnosti vrta pa nećete pogriješiti ako ih uklopite u eksterijer. To možete napraviti odabirom keramičkih tegli za cvijeće u bicolore zelenoj boji, zatim u symphony rozim nijansama, ili, pak u proljetnoj rozoj boji koja će se savršeno uklopiti u svako zeleno okruženje.

Prirodni materijali

Prema ovogodišnjem izvješću Cvjetnog vijeća, britanske neprofitne zajednice koja diktira trendove u vrtlarenju, prirodni materijali poput drveta, šljunka i granita dominiraju u 2022. Odabirom navedenih materijala postiže se harmonija i balans cijelog dvorišta, a vrt postaje ugodan i gostoljubiv životni prostor.

image

Viseća ležaljka

PEVEX

Za postizanje navedenog sklada, potrebne su dekoracije, skladišne jedinice te impregnirani dodaci upravo u navedenim materijalima. Za početak, može se postaviti drvena ogradica za ograđivanje cvjetnjaka, koja će jasno definirati gdje započinje i završava najšareniji i zasigurno najmirisniji dio vrta. Za divljenje lončarica i drugih mirisnih ljepotica, u zelenu oazu postavite pomičnu drvenu ležaljku idealnu za „ubiti oko” nakon napornog dana. Na kraju dana drveni ležaj pohranite u drvenoj vrtnoj kućici od bijelog bora te mu tako osigurajte potrebitu zaštitu od vanjskih utjecaja poput kiše, mraza ili jakog sunca. U kućicu za odlaganje dodajte i sav preostali sjedeći namještaj te druge vrtne dodatke.

Neupadljive dekoracije

Kako je već ranije spomenuto u tekstu, ove se godine posebno njeguje naturalističko uređenje pomoću prirodnih materijala, neutralnih boja i nenaglašenih akcenata. Dekoracije treba također odabrati u toj maniri, a da bi se to postiglo potrebni su vrtni rubnjak sive boje od tvornički obojanog lima, zeleni držač za biljke penjačice, dekorativni sivo-bijeli ukrasni kamen za postizanje modernog vrta ravnih linija te, naposljetku, dekorativna figura koja će zasigurno potaknuti radoznalost kod gostiju.

image
SHUTTERSTOCK

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pevexom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:23