3 LAKA NAČINA

Dosta vam je malih crnih mušica na sobnim biljkama? Evo kako ih se riješiti

 /SHUTTERSTOCK
Osim gljivica mušice vole i organsku tvar te će ponekad pojesti korijenje biljaka ili sadnice, a biljka će djelovati uvenulo

Male crne mušice kod sobnih biljaka su jako naporne, a privlači ih vlažno tlo u posudama i raspadajući biljni materijal u podnožju sobnih biljaka.

Budući da mušice u sobnim biljkama obično nastaju kada mješavina za posude sadrži previše vlage, najbolji način da spriječite mušice da preuzmu vaš dom je izbjegavanje pretjeranog zalijevanja. Ali što ako je šteta već učinjena i imate posla s rojem dosadnih muha koje okružuju vaše biljke? Ovdje ćemo vas provesti kroz najbolje načine da se riješite ovih nametnika.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako prepoznati najezdu mušica

Jedan od načina da prepoznate najezdu je da potražite jajašca. Mušice polažu jaja u tlo i ta jaja postaju ličinke koje se hrane gljivicama u tlu biljaka. Ličinke gljivičnih mušica duge su oko centimetra sa sjajnom crnom glavom i izduženim, bjelkastim do prozirnim tijelom.

Osim gljivica, vole i organsku tvar te će ponekad pojesti korijenje biljaka ili sadnice, a biljka će djelovati uvenulo. Potražite trag sluzi sličan onom kakav puževi ostavljaju za sobom. Ako vidite trag, vjerojatno su mušice u vašim sobnim biljkama.

Mušice također vole svjetlo, pa ih možete primijetiti na svojim prozorima, osobito ako su u blizini sobne biljke.

Mušice se često miješaju s drugim vrtnim štetočinama: običnom voćnom mušicom, ali ta su dva kukca potpuno različita. Voćne mušice zadržavaju se uglavnom oko voća, a za razliku od gljivičnih mušica, žutosmeđe su boje i izgledaju poput ovalnih verzija kućne mušice.

3 načina da se riješite mušica

Ako primijetite znakove važno je odmah poduzeti korake kako biste ih se riješili.

1. Napravite "uradi sam" zamku za mušice pomoću octa

U zdjelu stavite žlicu šećera.

U istu posudu dodajte 2-3 kapi slatkog mirisnog sredstva za pranje posuđa i šalicu bijelog octa. Zdjelu čvrsto prekrijte prozirnom folijom. Probušite nekoliko malih rupica u prijanjajućoj foliji. Stavite zdjelu blizu sobne biljke i ostavite je da hvata muhe preko noći.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Koristite ljepljive zamke za mušice

Ako vam smeta miris octa, druga mogućnost je kupiti ljepljive zamke. Ove se zamke mogu objesiti na granu biljke ili postaviti izravno u tlo kako bi se uhvatile neželjene životinje. Smanjenjem odrasle populacije također ćete smanjiti broj jajašaca koje vaše biljke polažu u tlo.

Svakih nekoliko dana provjerite zamke i zamijenite ih kad ih prekriju mušice. Izbjegavajte dodirivanje lišća biljke ljepljivom trakom.

3. Koristite sobnu muholovku

Nije vam prvi put da imate posla s mušicama u sobnim biljkama? Tada biste mogli uložiti u spravu za hvatanje muha i mušica za zatvorene prostore.

Ovi uređaji obično imaju USB napajanje i koriste kombinaciju LED svjetala i ventilatora za privlačenje i usisavanje mušica u zamku.

Kako spriječiti mušice u sobnim biljkama

Iako je uklanjanje odraslih mušica odličan prvi korak, to je često samo kratkoročno rješenje. Više odraslih će se pojaviti iz ličinki u tlu. Bolji pristup je ciljati fazu ličinki u njihovom životnom ciklusu dopuštajući da se tlo osuši. Budući da mušice svoja jajašca polažu u vlažnu zemlju oko biljaka, smanjenje viška vlage ključno je za trajno rješavanje ovih smetnji.

Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje

Dopustite da se tlo osuši između redovitih zalijevanja - ne do te mjere da vaša biljka počne venuti, već dovoljno da tlo ne bude stalno vlažno. Jaja i ličinke obično ugibaju u suhom tlu.

Odaberite posudu s dobrom drenažom

Posuda s dobrom drenažom spriječit će mušice da polažu jaja u tlo i također će zaštititi vašu sobnu biljku od uobičajenih problema kao što je truljenje korijena. Ne zaboravite ocijediti sav višak vode koji se mogao nakupiti u tanjurićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:51