postoji stoljećima

Dovoljan je OVAJ trik (iz doba Napoleona) da vaše senzibilne biljke ostanu na životu

 Unsplash
Ako se borite sa suhoćom zraka u svome stanu, razmislite o ovom triku kako biste u jednom koraku razveselili svoju biljku

Jeste li očajnički pokušavali održavati visoku vlažnost zraka oko svojih cijenjenih sobnih biljaka? Određene tropske sobne biljke veliki su ljubitelji vlage i jednostavno im ne možete dati dovoljno bez obzira koliko se god trudili ovlažiti zrak. Ako se borite s suhoćom zraka u svome stanu, razmislite o ovom jednostavnom, pristupačnom triku kako biste u jednom koraku razveselili svoju biljku - stavite cloche na nju.

Cloche je stakleni poklopac za biljke koji postoji već stoljećima. Ove staklene posude nastale su u Francuskoj 1700-ih, ali postale su uobičajene 1800-ih kada je na scenu izletjelo ludilo za viktorijanskim sobnim biljkama. Krasno izgledaju kao dekor, a ujedno su i praktične.

image
Margaret Wright

Postavljanjem staklenog pokrivača preko vaše biljke stvarate mini klimu. Vlaga koju biljka oslobađa ostat će unutar sloja, stvarajući kondenzaciju koju biljka ponovno apsorbira. To održava visoku vlažnost oko te sitne biljke i smanjujete potrebu za zalijevanjem

Paprat, alokazije, orhideje, kalateje i tilandije divno se snalaze ispod ovih pokrivača.

Što se tiče kupnje clochea, ovih dana možete ih pronaći bilo gdje, od vrtnih centara do preprodaje na web lokacijama poput Facebook Marketplacea. Cijene su poprilično pristupačne pa ih možete pronaći i za sto kuna.

image
Unsplash

Kad razmišljate o veličini clochea koju ćete koristiti neka obavezno bude veća od same biljke jer želite da vaša biljka ima prostora za rast. Izbjegavajte one koji se naslanjaju na stabljiku ili listove, to može napraviti više štete nego koristi.

Također, ne stavljajte biljke s poklopcima na izravnu sunčevu svjetlost. Kao i kod terarija, cloche djeluje kao povećalo kada je pod suncem. Temperatura će rasti unutar clochea vrlo brzim tempom i spržiti biljku. Držite se neizravne svjetlosti i vaše će tropske biljke napredovati pod novim sparnim uvjetima.

Kada se ljeto približi i vlaga u okolini bude veća, možete ukloniti cloche i ostaviti ga kada vam ponovno zatreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:39