Ususret proljeću

Doznajte što saditi u veljači kako biste uživali u cvijeću tijekom godine

 SANYASM/GETTY IMAGES
Iako je još uvijek zima, veljača označava važno vrijeme u vrtu kada je u pitanju priprema vašeg proljetnog cvijeća

Kako se bliži proljeće, možda se pitate što možete dodati svom vrtu prije dolaska toplijih godišnjih doba. Bilo da želite proširiti postojeći povrtnjak, popuniti prazne cvjetne gredice ili započeti potpuno novu cvjetnu priču u svom vrtu, veljača je stvarno sjajan mjesec za rast niza novih biljaka.

image
NIGEL HARRIS /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sjetvom sjemena prije proljeća možete dobiti puno više od svojih biljaka, te si osigurati da uživate u cvijeću i povrću tijekom većeg dijela godine.

Ako imate plastenik, sada je pravo vrijeme da posijete cvijeće za proljetno-ljetno cvjetanje, kao i nekoliko vrsta povrća koje onda možete iznijeti van u toplijim mjesecima.

Za one koji ga nemaju, zimski vrtovi i dobro osvijetljene prozorske klupčice također jako dobro funkcioniraju. Osim toga, veljača predstavlja niz prilika da se sjemenke posije ravno u zemlju i pokriju odjećom ili pokrivačima dok mraz ne prestane.

Kada je u pitanju sijanje cvijeća, preporučuje se korištenje mješavine jednogodišnjih biljaka i trajnica za vaše gredice za maksimalni učinak kada uđu u sezonu.

image
IVA VAGNEROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Najbolji odabir za veljaču su pelargonije - "šareni" klasik koji uzgajaju vrtlari diljem Hrvatske. Ne samo da se ovo odvažno cvijeće može uzgajati u gredicama i na rubnim mjestima, već i u visećim košarama. Ove zeljaste trajnice najbolje je saditi u vlažnu, ali dobro dreniranu zemlju. Pobrinite se da su sjemenke raširene tako da imaju mjesta za klijanje. Kada ih posijete, pokrijte ih slojem komposta.

image
JOANNATKACZUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Posadite geranije u stakleniku ili na toploj prozorskoj dasci u veljači i iznesite ih na otvoreno sredinom ožujka/početkom travnja ili kada su temperature više.

image
PILAT666/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Još jedna vrsta koju možete već sada posaditi su petunije. Ove popularne jednogodišnje biljke dolaze u nizu boja, uključujući ružičastu i bijelu i zahtijevaju dosta prostora da bi cvjetale. Iz tog razloga, najbolje ih je držati u velikim posudama s puno prostora u vlažnom - ali ne prevlažnom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:01