U posjetu

Drvene kućice uz Kupu: Kako je obitelj Horvat šikaru pretvorila u imanje vrijedno divljenja

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Na imanju nema pitke vode, nego prikupljaju kišnicu. Ipak, uvedeni su struja i bežični internet

Parcelu obraslu šikarom u mjestu Stari Farkašić obitelj Horvat pretvorila je u imanje površine četiri hektara sa sadržajima namijenjenima svim ljubiteljima prirode, ali i aktivnog odmora

S državne ceste Zagreb - Sisak skrećemo desno kod Žažine i nastavljamo cestom koja prolazi okolnim selima, nastalima uz rijeku Kupu. U opjevanom Letovaniću otkriva nam se pogled na samo korito široke i mirne Kupe, najduže rijeke čiji se i izvor i ušće nalaze u Hrvatskoj, koja s Risnjaka hita u brzacima prema dolini gdje šušti na slapovima i konačno meandrira u Pokuplju. Uočavamo i manji broj kupača na jednoj od prirodnih pješčanih plaža. Komentiramo karakteristične drvene kuće, čardake, divimo se i drvenoj kapelici u Starom Brodu, koja je jedan od rijetkih primjera baštine tradicijskog narodnog sakralnog graditeljstva 17. i 18. stoljeća na ovom području. Ubrzo stižemo u Stari Farkašić gdje nas na obližnjem imanju dočekuje obitelj Horvat, koja inače živi u Sisku.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Montažna kućica nadograđena je zatvorenom terasom te prenamijenjena u dvoranu za manje proslave. Nekadašnji trijem danas služi kao podij za bend, a u nadograđenom dijelu je dodatna prostorija s krušnom peći koju je vlasnik sam zidao. Cijeli je prostor dekoriran starinskim predmetima

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Roditelji Dunje Horvat su 1968. godine kupili zemljište i sagradili vikendicu u centru Starog Farkašića, tako da je ona tu provodila dosta vremena u djetinjstvu, još dok je selo bilo živo, sa školom, trgovinom i općinskim zgradama. Poslije se i suprug Srećko zaljubio u to mjesto. Kad su osnovali obitelj, logično su počeli tragati za vlastitim zemljištem u blizini. Kupili su kuću za odmor s povećom parcelom strmog pada obraslom u šikaru, 300 metara od Kupe na rubu šume uz potok, koju su tijekom 20-ak godina pretvorili u atraktivno imanje površine četiri hektara s umjetnim jezerima, dvoranom za manje proslave i kućicama na stablu namijenjenima za robinzonski smještaj pod nazivom Domus Ligni.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- S obzirom na to da je suprug strastveni ribolovac, blizina potoka Hotnjice prvo ga je potaknula na ideju umjetnih jezera. Mjesecima smo krčili teren i iskopavali ga za jezera, a imali smo i malu sreću budući da nismo ispitivali tlo, ali ispostavilo se da je riječ o ilovači koja je zadržala vodu. Ovaj dio se nekad zvao ciglana jer se u selu vadila ilovača za izradu cigle - pojašnjava Dunja Horvat, dodajući kako se jezera, oplemenjena šaranima i amurima, dopunjavaju vodom iz potoka, a na njima se održavaju ribolovna natjecanja po principu “ulovi i pusti”.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Imanje okruženo netaknutom prirodom s vremenom se počelo polako širiti i razvijati. Kupljena je stara montažna drvena kuća te je dovezena na lokaciju, a spuštajući se niže prema jezerima, vlasnik je zamislio i nekoliko terasa. Sve to vodilo ga je do ideje robinzonskog turizma sa smještajem u kućicama na stablu uz samo jezero te prostorom za manje proslave, radionice ili team building programe. Montažnu kućicu nadogradio je zatvorenom terasom te prenamijenio u dvoranu dok je u krošnjama hrasta i graba sagradio pet kućica površine od četiri do 12 kvadrata s ukupno 12 ležajeva. Podignuo ih je na šliperima od tračnica koje je od ceste strmim terenom sam prevozio tačkama, a izveo ih je od drvenih poluoblica, s toplinskom izolacijom od kamene vune, te zelenih limenih krovova u stilu “A-frame” kućica. U unutrašnjosti ih je obložio lamperijom te opremio krevetima s malom galerijom za spremanje posteljine, dok su na terasama stolovi sa stolcima i ležaljke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Osim domaćih životinja na farmi, ovdje se povremeno mogu vidjeti orlovi, čaplje, divlje patke, srne... Jutra su predivna, a predvečer se spušta magla. Tišinu ometaju samo pjev ptica i žubor potoka

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Mostić preko potoka Hotnjica vodi do male farme s patkama, kokicama, guskama...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sve radove sam je izvodio, vlastitim sredstvima kupovao građu i svaki dan malo-pomalo radio. Jedino je natkrivenu terasu i pecanu izradio jedan vrhunski majstor starog kova u mirovini. U međuvremenu su supružnici kupili i susjedno zemljište do kojeg vodi mostić preko potoka. Na njemu je danas farma s patkama, kokicama, guskama... Kupili su i susjednu livadu koja je desetak godina stajala zapuštena, a na kojoj planiraju dodatne sadržaje za goste.

Kao što robinzonski turizam i podrazumijeva, na imanju nema pitke vode, nego se prikuplja kišnica, a gostima su na raspolaganju roštilj, ražanj i plinska peć. U dodatnoj prostoriji u sklopu dvorane je krušna peć koju je vlasnik sam zidao, a cijeli je prostor dekoriran starinskim predmetima koji su se nekad mogli vidjeti u kućama i na okućnicama. Veći dio supružnici su kupili na Jakuševcu, nešto su spasili s otpada, a nešto su im darovali prijatelji.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Umjetna jezera oplemenjena su šaranima i amurima, a održavaju se i ribolovna natjecanja po principu “ulovi i pusti”

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Iako je voda “tehnička”, imanje je opremljeno perilicom posuđa i tuš-kabinom, a uvedeni su i struja te bežični internet. U najvećoj je kućici i TV. Za moderne robinzone, smiju se vlasnici. Kućice često koriste i njihova djeca, a kći Lana nam opisuje kakav je doživljaj boraviti u njima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ovo je šumski raj nadomak civilizacije, kućice daju poseban doživljaj povezanosti s prirodom. Jutarnje svjetlo je divno, zrak je uvijek svjež, a navečer se spušta maglica. Tišinu ovdje ometaju samo žubor potoka i pjev ptica, a mogu se vidjeti orlovi, čaplje, divlje patke, srne... - kaže Lana Horvat, dodajući kako se u šumi mogu brati gljive i kesteni, a u blizini je i kupalište na Kupi. Gostima su na raspolaganju kanui te bicikli.

Vlasnik je sam sagradio pet kućica s ukupno 12 ležajeva. Podignuo ih je na šliperima od tračnica, a izveo ih je od drvenih poluoblica te zelenih limenih krovova u stilu “A-frame” kuća. Nekoliko ih je povezano terasama sa stolovima, stolcima iležaljkama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:28