BOSCO VERTICALE

Dva tornja usred metropole s vegatacijom od 30 000 kvadrata šume i grmova

 Unsplash
Za razliku od fasada od stakla ili kamena, biljni zaslon Bosca ne reflektira niti pojačava sunčeve zrake

Bosco Verticale, sada već poznati projekt istaknutog talijanskog arhitektonskog studija Stefano Boeri Architetti, prototip je građevine nove arhitekture bioraznolikosti, koja u središte ne stavlja samo čovjeka, već i odnos između čovjeka i drugih živih vrsta.

image
Unsplash
image
Unsplash

Zgrada Bosco Verticale, sagrađena prema projektu studija Stefano Boeri Architetti u Milanu, u središte stavlja odnos čovjeka i drugih živih vrsta

Zgrada je izgrađena u Milanu, na području Porta Nuova, sastoji se od dva tornja visoka 80 i 112 m, u kojima se nalazi ukupno 800 stabala (480 stabala prve i druge veličine, 300 manjih, 15.000 trajnica i/ili pokrivača tla) i 5000 grmova. Vegetacija jednaka onoj od 30 000 četvornih metara šume i šiblja, koncentriranih na 3000 četvornih metara urbane površine.

image
Unsplash
image
Unsplash

Za razliku od fasada od stakla ili kamena, biljni zaslon Bosca ne reflektira niti pojačava sunčeve zrake, već ih filtrira, generirajući ugodnu unutarnju mikroklimu bez štetnih utjecaja na okoliš. U isto vrijeme zelena zavjesa "regulira" vlagu, proizvodi kisik i apsorbira CO2 i finu prašinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:48