WALDEN PLANTS

Dvije sestre, zaljubljenice u biljke, otvorile su u Zagrebu jedan od najljepših dućana

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
U Walden plant shopu, osim biljnih terarija istoimenog branda Walden Plants, mogu kupiti sobne biljke te predmeti za uređenje doma

Često znamo reći da u hrvatskim gradovima nedostaje lijepih zelenih mjesta na kojima caruju biljke, cvijeće i općenito ona čista ljubav prema prirodi koja lako zarazi čak i slučajne posjetitelje. U Zagrebu je nedavno svoja vrata otvorilo jedno baš takvo mjesto. Walden Plants ime je tog shopa, ali i specijaliziranog studija koji se bavi izradom biljnih terarija. Vlasnice su sestre Danijela i Bojana Bota, obje velike zaljubljenice u biljni svijet. Danijela je po struci agronom, a Bojana grafička dizajnerica. A kako je počela ova priča, pitamo ih.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Danijela je 2019. počela izrađivati biljne terarije i nikada joj nije bila želja proizvoditi ih kao na traci. Htjela je da svaki bude unikatan, s njezinim ‘potpisom‘ u smislu dizajna, ali joj je san bio otvoriti i dućan s biljkama. San je počeo postajati realnost kad je našla prostor u Kačićevoj ulici kraj Britanskog trga i kada sam joj se ja pridružila kao podrška - prisjeća se Bojana i dodaje da se u Walden plant shopu, osim biljnih terarija istoimenog branda Walden Plants, mogu kupiti sobne biljke te predmeti za uređenje doma, poput teglica za biljke i vaza, ali i drugih korisnih i ukrasnih sitnica koje će razveseliti svakog pravog biljkoljupca.

- U fokusu su nam biljke koje su jednostavne za održavanje, no imamo i neke vrste koje će biti zanimljive i malo naprednijim biljkoljupcima. Od predmeta za uređenje doma držimo uglavnom skandinavske i nizozemske brendove, neke dobro poznate, poput Seraxa i Madame Stoltz, no i neke koji još nisu zastupljeni na hrvatskom tržištu, poput Foekje Fleur i &klevering - nabrajaju sestre Bota i dodaju da im je želja da njihov shop i brend prepoznaju baš svi - od onih koji tek počinju ozelenjivati svoj prostor preko onih koji su izgubili vjeru u svoju sposobnost da održe biljke na životu pa sve do "green" profesionalaca.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prvima želimo dati stručne savjete u odabiru prikladnih biljaka za njihov prostor i objasniti im kako se pravilno brinuti o biljkama koje ponesu doma. Uz to želimo zadovoljiti i sve one ljude koji se već razumiju u biljke i marljivo doma grade svoju sobnu džunglu pa su u potrazi za nekom novom biljkom ili zanimljivim dodatkom za njegu biljaka - ističu i dodaju da su terariji u posljednje vrijeme popularni kod kupaca.

- Terariji se često oglašavaju kao posude za sobne biljke o kojima uopće ne morate brinuti jer su samoodržive. Mi se s time ne bismo složili, no stoji da terarij može opstati dugo bez zalijevanja ako mu pronađete prikladno mjesto, tako da je idealan za one koji često putuju ili one koji su zaboravljive naravi - kažu Danijela i Bojana dok čija je prodavaonica od 58 četvornih metara podijeljena na dvije prostorije - prodajna prostorija od 30-ak kvadrata i prostorija koja služi kao radionica za izradu terarija i skladište.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Top 4 savjeta za uspješan uzgoj biljaka

- biljke ne birajte samo prema izgledu, nego se prvo upitate osnovno pitanje: što ja mogu pružiti biljci? Kakvi su svjetlosni uvjeti u mom prostoru i koliko vremena mogu ili želim odvojiti za brigu o biljkama?

- informirajte se o biljci

- odaberite biljku koja odgovara vašem prostoru i životnim navikama.

- važno je dobiti i dobre upute o njezi: gdje ju smjestiti, kada je zalijevati, ali i promatrati biljku i prilagoditi joj uvjete ako vidite da joj ne odgovaraju. Pri tome ne paničarite odmah ako vam biljka odbaci koji listić kad je friško donesete doma. Ona samo prolazi razdoblje u kojemu se prilagođava novim uvjetima. Dajte joj vremena da se udomaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:45