TEŠKA BITKA

Evo kada i kako se možete zauvijek riješiti maslačka u vrtu. Nije svaki trenutak dobar

 TUNATURA/GETTY IMAGES

Mnogi uživaju u pogledu na travnjake i romantične livade pune maslačaka, no vrtlarima su oni prava muka. Smatraju ih korovom koji crpi hranjive tvari iz zemlje i mnogi čine sve kako bi ih se riješili. To je teško, jer maslačak se jako brzo razmnožava, a ne možete ga samo odrezati jer iz svakog korjenčića koji ostane u zemlji izrasti će nova biljka.

Ako ih se želite riješiti, ključno je maknuti ih u trenutku kada im cvijet postane pahuljast, a prije nego što vjetar raznese sjemenke. Naime, tada im je najtanji korijen i najlakše ga je izvaditi. Prije nego što počnete vaditi korijenje, zalijte tlo kako bi bilo vlažno, jer će tako ići lakše. Za kopanje koristite motiku s oštrim vrhom ili nož jer trebate doprijeti do samog kraja korijena maslačka i ukloniti ga u cijelosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ako tražite brže i jednostavnije jednokratno rješenje, napravite kućni herbicid od alkoholnog octa i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Ovu tekućinu pošpricajte po maslačcima na sunčan dan. Pošpricajte obilato, tako da biljke budu u cijelosti prekrivene. Ovo će uništiti postojeće biljke i oslabiti im korijenje, ali postoji mogućnost da neke prežive pa će se postupak morati ponavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 09:33