Gnojivo, dezinficijens, insekticid

Evo zašto je jod u malim količinama izvrstan za vaš vrt! Plus 3 najčešće primjene

 LDPROD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jod je odličan antiseptik, kojim smo od djetinjstva mazali slomljena koljena i druge plitke rane na tijelu

Međutim, dezinfekcijska svojstva joda su prilično univerzalna, tako da se može uspješno koristiti ne samo u medicinske svrhe, već i u svakodnevnom životu, na primjer, biljke također koriste jod kao gnojivo, dezinficijens, insekticid.

Kako biljke koriste jod?

Jod u sastavu proteina i aminokiselina sudjeluje u sintezi, metaboličkim procesima vode i dušika, sudjeluje u disanju biljaka, prirodni je antiseptik, djeluje protiv većine virusa, bakterija i gljivica koje ugrožavaju normalan razvoj biljnih kultura. .

Također, biljke moraju održavati potrebnu razinu joda tijekom razdoblja formiranja pupova i postavljanja plodova.

image
KIARA BLOOM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gnojivo

Jod kao gnojivo je prilično učinkovit za mnoge vrtlarske i cvjetne usjeve. Posebno osjetljivi na nedostatak joda su: krumpir, rajčica, tikvice, patlidžani, repa, krastavci, luk, kupus, kukuruz, zelje, vrtne jagode, maline, suncokret, ukrasne cvjetnice.

Otopine joda koriste se za obradu sadnog materijala u rano proljeće za poticanje klijanja, u fazi nicanja klica - za povećanje imuniteta i otpornosti na razne vrste bolesti, kao i tijekom vegetacije - za veću produktivnost i liječenje neke bolesti.

Uzrok nedostatka joda u biljkama najčešće je njegov nedovoljan sadržaj u tlu. To je posebno vidljivo u tresetnim i u pretjerano kiselim tlima, gdje jod trenutno prodire u donje slojeve zemlje, postajući nedostupan biljkama.

image
TOMASZ KLEJDYSZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Usjevi s nedostatkom joda mogu se vizualno prepoznati. Biljke u pravilu izgledaju slabo i imaju malo plodova, koji obično nisu dovoljno svijetli i veliki, često brzo trule i napadaju ih štetnici, osobito žičnjaci.

Ponekad se ovi znakovi, koji su prilično uobičajeni, podudaraju sa simptomima bolesti biljaka, njihovim smrzavanjem ili izlaganjem štetnoj flori, što otežava određivanje nedostatka joda u biljkama.

U ovom slučaju, preporučuje se ishrana biljaka, koja će sigurno samo imati koristi i neće biti nimalo suvišna u bilo kojoj ljetnoj kućici.

Za pripremu učinkovite otopine koristi se jod razrijeđen vodom u omjeru: 1 kap – na 3 litre vode. Za hranjenje sadnica bit će dovoljno jednokratno zalijevanje mladih biljaka u samom korijenu, međutim, sve manipulacije s otopinom joda koja sadrži alkohol radite vrlo pažljivo: čak i mala koncentracija može izazvati opekline osjetljivih sadnica.

Da biste to izbjegli, prilikom zalijevanja izbjegavajte dobivanje sastava na mladom lišću i krhkim izbojcima, pažljivo poštujte propisanu dozu prilikom prskanja.

image
ALEXANDER SHAPOVALOV/GETTY IMAGES

Sredstvo za dezinfekciju

Tretiranje sadnog materijala otopinom joda najučinkovitija je metoda korištenja elementa u tragovima za korisnu parcelu. Činjenica je da jod ima izvrsna svojstva dezinfekcije i može lako zamijeniti uobičajen i mnogima poznat kalijev permanganat, koji vrtlari obično koriste za tretiranje gomolja i sjemena za dezinfekciju.

Osim toga, jod potiče aktivnije klijanje sadnog materijala, a sadnice se pojavljuju brže.

Nije teško pripremiti otopinu za predsjetveno namakanje sjemena: potrebno je razrijediti 5% alkoholnu otopinu joda, koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni, s vodom u omjeru: 1 kap lijeka na 1 litru vode. Zatim se sjeme namače u dobivenoj otopini 3-4 sata neposredno prije sadnje.

image
OLHA ROHULYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za tretiranje gomolja krumpira, jod se izračunava u dozi od 2 ml na 10 litara vode. Ovaj sastav se koristi za temeljito prskanje sadnog materijala, nakon što je krumpir prethodno razložen na filmu u jednom sloju. Nakon sušenja, gomolji se okreću i obrađuju s druge strane. Zatim se krumpir može posaditi u zemlju.

Ovi postupci omogućit će biljkama brže nicanje, bujnije i plodnije u budućnosti, a također će ih zaštititi od nepovoljnih vanjskih čimbenika okoline.

Postupci s jodom izuzetno su učinkoviti u borbi protiv pepelnice i truleži. 10 ml pripravka se razrijedi u 10 litara vode, a biljke i voćni usjevi se prskaju u rano proljeće, zatim se manipulacije ponavljaju dva puta u razmaku od 10-14 dana.

Ovako tretirane biljke postaju otpornije na bolesti.

image
LDPROD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Insekticid

Ljetni stanovnici također mogu učinkovito koristiti jod za borbu protiv insekata koji ugrožavaju sadnje.

Konkretno, otopina mlijeka i joda dobro pomaže protiv lisnih uši, koje se brzo šire na usjevima voća i bobica. Za pripremu radne smjese koristi se 10 ml joda - na 10 litara mlijeka. Sličan sastav obilno se prska po drveću i grmlju kada se otkriju štetnici.

Za suzbijanje mrava je učinkovito navodnjavanje tla koje štetnici koriste za svoja skloništa jodom otopljenim u vodi u omjeru od 2 ml za 5 litara vode.

Zalijevanje glavica kupusa koje se formiraju otopinom od 40 kapi joda na 10 litara vode pomoći će vam da se riješite kupusne muhe. Po stopi od 1 litre za svaku biljku. Takav tretman se provodi nužno nakon obilnog zalijevanja glavica kupusa i ponavlja se ne prije 2-3 tjedna. Na isti način mogu se obraditi i krastavci, paprike i rajčice.

Kako se ispostavilo, uz kompetentnu i vještu upotrebu, jod može biti koristan ne samo za ljude, već i za biljke, posebno one koje su izvori prehrane i vitamina u našoj prehrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:36