nevjerojatan podvig

Farmer sedam godina gradio spiralnu rampu do svoje štale koristeći stijene s obližnjeg brda

 Oddleiv Apneseth
Štagalj u Valldalu u Norveškoj nevjerojatan je podvig amaterskog inženjerstva s kamenom rampom koja izvire iz potkrovlja sa sijenom.

Nakon što je 1885. završen štagalj, jedan poljoprivrednik je sljedećih sedam godina proveo gradeći travnatu rampu. Njegovo ime je Lars Petter Olsen Valldal. On je farmer i ljubitelj dizajna koji je uložio velike napore kako bi prilagodio svoju štalu. Iskoristio je stijene s obližnjeg brda, koje je ili prenio svojim rukama, klizanjem stijena na kravljoj koži, ili korištenjem uobičajenih sanjki za veće komade.

image
BestNorwegian

Zapanjujuća spiralna rampa samo je jedna od Olsenovih iznimnih kreacija. Dizalica kojom je podizao teške stijene također je njegov izum. Njegova strast prema dizajnu i izumima nadjačala je ljubav prema poljoprivredi. Dakle, dok on uživa u usavršavanju svojih izuma, njegova supruga obavlja većinu poljoprivrednih poslova. No, s obzirom na to da svojim kreativnim izumima uspjeva povećati produktivnost svoje farme, sve mu je oprošteno.

image
Oddleiv Apneseth

Osim spiralne rampe, dizajnirao je i sustav jarka oko farme kako bi olakšao navodnjavanje, a napravio je i stroj koji može mehanički rasporediti stajski gnoj po poljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:41